Ці слова для Ганни Пономаренко в далекому 1975 році не були порожньою обіцянкою. Вона саме так працювала кожен день дільничним інспектором, начальником інспекції у справах неповнолітніх, начальником приймача-розподільника для неповнолітніх, начальником паспортної, реєстраційної та міграційної роботи УВС Херсонської області, заступником начальника ГУ МВС України в АР Крим.

Довела своєю працею ці слова Ганна Олександрівна і за неповний рік (з березня 2007 року) свого ректорства у Харківському національному університеті внутрішніх справ. Під керівництвом Г. Пономаренко колектив університету в 2007 році став переможцем всеукраїнського освітянського рейтингу «Софія Київська». А це справа нелегка, адже до складу ХНУВС входять шість навчально-наукових інститутів: підготовки фахівців для підрозділів слідства та дізнання; кримінальної міліції; міліції громадської безпеки; психології, менеджменту, соціальних та інформаційних технологій; заочного та дистанційного навчання працівників органів внутрішніх справ; на умовах договору з юридичними та фізичними особами працює навчально-науковий інститут права, економіки та соціології, а також чотири юридичні інститути — Кримський, Одеський, Херсонський, Кіровоградський та Сумська філія. Очолюють їх заслужений юрист АР Крим, доктор юридичних наук, доцент, полковник міліції В’ячеслав Конопльов, доктор юридичних наук, професор, полковник міліції Олександр Долженков, полковник міліції Сергій Діденко, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор, полковник міліції Валерій Пєтков. Лише кафедр у вузі 109, а тому злагоджена робота всієї системи вимагає справжнього таланту організатора та управлінця. І ХНУВСу поталанило, що його очолила саме Ганна Олександрівна, людина, яка має великий досвід практичної діяльності в органах внутрішніх справ і значний досвід педагогічної роботи, адже вона вже підняла на високий рівень освіти Херсонський юридичний інститут ХНУВСу.

Важко сказати, чи зміг би хтось, як вона, за цей короткий відрізок часу оновити базу університету, покращити умови проживання курсантів та їх харчування, розпочати ремонт, фактично завершити будівництво нового навчального корпусу, впорядкувати територію університету, відкрити новий сучасний спортивний зал для єдиноборств. І хай на нас не ображаються чоловіки, але лише справжня жінка може одночасно встигати все: удосконалювати навчальні плани з усіх напрямків та спеціальностей, забезпечувати матеріальну базу, скуштувати обід курсанта і зробити його смачнішим, вислухати кожного викладача та курсанта, їхніх батьків, зацікавити курсантів до гуртків і навіть допомогти підготувати сценарій новорічного вечора, який курсанти оцінять на відмінно. Недарма Ганна Олександрівна була першою жінкою в Україні, якій довірили очолити райвідділ міліції. Адже своєю добросовісною й чесною роботою вона щодня доводила свій професіоналізм та те, що вона перша. Керуючи слідчими управліннями МВС України в Херсонській, Полтавській областях, АР Крим, вона своєю наполегливою працею та прикладом добивалася значних результатів та виводила ці підрозділи на рівень кращих у державі. Саме з таким настроєм Ганна Пономаренко прийшла у Харківський національний університет внутрішніх справ.

Вступна кампанія завжди буде чесна і прозора

Кожен ректор може зробити так, щоб його боялися, а от заслужити повагу студентів досить нелегко. Для цього потрібно не лише самому бути професіоналом своєї справи та особистістю, а й зробити так, щоб студент мав чудових високопрофесіональних викладачів, гідну навчальну базу, зручні умови проживання. Ганні Пономаренко вдалося не лише це, вона, як завжди, зробила більше. З квітня 2007 року в університеті почала діяти програма реєстрації та ведення навчального процесу студентів «DB 2000», для забезпечення та поліпшення організації навчального процесу впроваджено систему «Офіс методиста», яка містить базу даних про навчання кожного курсанта чи студента. Ганна Олександрівна постійно опікується інформаційно-бібліотечними поповненнями. Має університет і сучасну інформаційну бібліотечну систему UNІLІB («Університетська бібліотека»). До речі, в головній бібліотеці ХНУВСу на основній базі автоматизовано всі бібліотечні процеси. Система надає послуги www-пошуку в комп’ютерній мережі університету в електронному каталозі бібліотеки обсягом більше 129 тисяч бібліографічних записів. Ведеться створення електронної бібліотеки навчально-методичної літератури, до якої вже ввійшли матеріали з 58 навчальних дисциплін.

— Незважаючи на надзвичайну завантаженість роботою, наш ректор завжди знаходить час для зустрічі з курсантами та студентами, щоб вислухати наші пропозиції та допомогти у розв’язанні проблем, — розповідає голова ради курсантів та студентів ХНУВС, курсант ІІІ курсу навчально-наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів слідства та дізнання ХНУВС, молодший сержант міліції Михайло Макогон. — Треба сказати чесно, що завдяки Ганні Олександрівні в університеті запрацювала курсантська рада, почало розвиватися самоврядування курсантів та студентів. У нас складається враження, що вона знає про нас, про наші успіхи та труднощі набагато більше, ніж ми самі.

І цілком логічний наслідок: студенти та курсанти перемагають на олімпіадах, а переддипломні стажування на посаді та державні іспити доводять, що випускники ХНУВСу отримали гідні знання, адже недаремно рівень їхньої підготовки отримує високу оцінку керівництва Міністерства внутрішніх справ та місцевих підрозділів МВС.

У тому, що до університету прийшли курсанти та студенти, які дійсно мають знання, заслуга Ганни Пономаренко. Їй вдалось у наш неоднозначний час зробити вступні іспити справді чесними та прозорими, адже недарма вперше за багато років до апеляційної комісії університету не надійшло жодної скарги. А ще їй вдалося вселити віру в чесні іспити абітурієнтам та їхнім батькам, які їй повірили і не помилилися. Не приховує слів вдячності мати курсанта Валентина Єфремова: «У нас багатодітна сім’я (шестеро дітей), чоловік — пенсіонер. Коштів ледь вистачає на проживання. Коли я прийшла на особистий прийом до Ганни Олександрівни, вона мене вислухала, а потім запевнила: вступна кампанія буде чесна і прозора. І якщо дитина має знання, вона обов’язково вступить. Мені надзвичайно приємно, що так і сталося». Їй вторить і Катерина Ярига, курсантка І курсу навчально-наукового інституту підготовки фахівців кримінальної міліції ХНУВС: «Вступаючи до престижного вузу, хвилювалася, чи можливо, щоб випускниця звичайної школи з простої родини могла успішно скласти вступні іспити без будь-якої підтримки. Та все склалося, як мріялося. Іспит проходив за іспитом, я отримувала високі оцінки і нарешті побачила себе в списку тих, хто зарахований на навчання. Ганна Олександрівна стала для мене втіленням ідеалу жінки-міліціонера. Саме на неї я рівняюся, і зроблю все, щоб так колись рівнялись і на мене».

Ось для таких курсантів та студентів і докладає щодня зусиль Ганна Пономаренко, приділяючи свою увагу чіткій організації навчально-виховного процесу, відмінно налагодженій службі, зміцненню дисципліни, розвитку їхніх талантів у різноманітних гуртках. Лекції, семінари, практичні заняття, навчання й тренування, розбір конкретних оперативних ситуацій, кримінальних і адміністративних справ, навчальна практика й стажування готують висококваліфікованих професіоналів нової генерації, здатних ефективно вирішувати складні завдання боротьби зі злочинністю в сучасних умовах. Намагається не лише дати їм знання, а й навчити самостійно орієнтуватися в сучасному розмаїтті інформації та сформувати бажання вчитися й удосконалювати власний професіоналізм протягом усього життя, коли вже навчання в університеті буде лише приємним спогадом.

Запроваджуються в університеті новітні засоби діагностики знань з використанням комп’ютерних програм. Уперше в історії університету регулярно проводяться ректорські контрольні роботи в усіх навчально-наукових інститутах Харківського національного університету внутрішніх справ. Аналіз їх результатів якраз і дозволяє постійно здійснювати оцінку поточного засвоєння навчальних програм, вносити необхідні та своєчасні корективи до навчального процесу. А готують в університеті за дев’ятьма спеціальностями: «правознавство», «правоохоронна діяльність», «фінанси», «облік і аудит», «інформаційні управляючі системи та технології», «захист інформації з обмеженим доступом та автоматизація її обробки», «практична психологія», «соціологія», «соціальна робота».

Ділиться своїми роздумами перший проректор з навчальної та методичної роботи ХНУВСу, доктор юридичних наук, старший науковий співробітник, полковник міліції Олександр Головко: «Керувати великим вищим навчальним закладом, який має статус національного, в сучасних умовах і почесно, і важко, і відповідально. Ця відповідальність множиться, якщо людині доводиться брати на себе тягар визначати стратегію і тактику, шлях подальшого розвитку відомчого вузу, випускникам якого буде довірено захищати права співгромадян в усіх куточках України. Ректор нашого університету, кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений юрист України Ганна Олександрівна Пономаренко пройшла вельми серйозний шлях в органах внутрішніх справ, у відомчій вищій школі. Саме тому до найскладніших завдань функціонування справді загальнодержавного вищого навчального закладу, удосконалення його роботи вона підійшла з позицій системного управлінського аналізу, чітко визначила пріоритети і поставила завдання. Уперше в історії університету започатковано роботу міжкафедральних семінарів — нарад, де дійсно йде мова про конкретні проблеми викладання конкретних дисциплін. Важливим є і вміння керівника університету не лише поставити завдання-максимум, а й повести за собою на їх виконання багатотисячний колектив. Це запорука нових успіхів в освітянській діяльності Харківського національного університету внутрішніх справ».

«Ганна Олександрівна не лише талановитий управлінець, а й порядна та чуйна людина, яка по-справжньому переймається проблемами кожного курсанта та працівника. За декілька місяців її керування в Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися суттєві зміни на краще в усіх без винятку напрямках. І це не дивно, бо ректор усі питання тримає на особистому контролі. У Ганни Олександрівни надзвичайно великі плани, а ми її будемо підтримувати в усіх починаннях», — запевняє начальник навчально-наукового інституту підготовки фахівців кримінальної міліції ХНУВС, кандидат педагогічних наук, полковник міліції Анатолій Клочко.

Професіонали — запорука успіху

Звичайно, щоб готувати висококваліфікованих випускників, украй потрібні викладачі-спеціалісти. У ХНУВСі близько 50 докторів наук, професорів та більш ніж 400 кандидатів наук, доцентів. Серед науковців, зокрема, такі відомі професори та доктори наук, як О. Скакун, А. Волобуєв, Л. Петрова, І. Рущенко, М. Саппа. Навчальний та науковий процес очолюють відомі доктори наук Олександр Головко та Анатолій Комзюк. Щоб зберегти та примножити чудовий склад викладацького колективу університету, з приходом Ганни Пономаренко вдалося віднайти можливості підвищити рівень їх грошового забезпечення в 1,5—2 рази. Не забуває Ганна Олександрівна і ветеранів, багато з них залишається працювати в університеті, передаючи свій професійний та життєвий досвід молодим працівникам, курсантам та студентам. Започаткувала ректорка вечори-портрети, присвячені досвідченим ювілярам. «Ветерани вперше відчули, що вони не лише потрібні колективу, а й є його гордістю. Ректор кожного знає поіменно, вітає з усіма святами, а ювілейні вшанування наших ветеранів поклали початок новій прекрасній традиції — зворушливій і людяній», — не приховує радості голова ветеранської організації університету К. Даниленко.

Успішно діють в університеті 5 спеціалізованих вчених рад із захисту докторських та кандидатських дисертацій з юридичних, соціологічних, психологічних наук. Науковцями вузу захищено понад 40 докторських та понад 300 кандидатських дисертацій. До речі, ректорка сама подає гідний приклад, завершивши роботу над дисертацією на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук.

Реалізація євроінтеграційних процесів у царині вищої освіти вимагає, з одного боку, чіткого дотримання Болонського процесу, а з другого — запобігання сліпому копіюванню іноземного досвіду, який базується на інших традиціях, історичному минулому, цивілізаційних характеристиках. Саме тому, запроваджуючи у вузі кредитно-модульну систему, Ганна Пономаренко підпорядковує її підготовці справді кваліфікованих працівників внутрішніх справ. Харківський національний університет внутрішніх справ сьогодні впевнено набирає хід на шляху перетворень, змін у руслі вимог модернізації вітчизняної вищої школи, її інтеграції в європейський освітянський простір.

Ганна Пономаренко знає, що професія міліціонера не з легких. Але вона виховує своїх курсантів та студентів спеціалістами високого рівня та справжніми людьми, щоб цих завтрашніх людей у міліцейських погонах поважали за їхній професіоналізм, відданість справі, мужність, жертовність і щоденний ризик. А сама Ганна Олександрівна щодня показує їм приклад і сподівається, що її випускники матимуть ще більше нагород, ніж вона. А в Г. Пономаренко їх немало: відзнаки Міністерства внутрішніх справ України «Лицар закону» та «Хрест слави», нагрудний знак МВС «За відзнаку в службі» І й ІІ ступенів, медаль «За сумлінну службу» ІІ ступеня, відзнаки «За розвиток науки, техніки та освіти» І й ІІ ступенів, «Закон і честь» та «За безпеку народу», відзнака Верховної Ради АР Крим «За вірність обов’язку», орден Княгині Ольги — ІІ ступеня (особисто вручив Президент) та ІІІ ступеня.

Має Г. Пономаренко визнання за заслуги у відродженні духовності України та утвердженні помісної Української православної церкви, відзначені Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом, який нагородив її орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня.

Тож нехай здійсняться всі її задуми і лави органів внутрішніх справ щорік поповнюються виплеканими нею професіоналами.