Зробити все можливе для того, щоб народні депутати голосували тільки за себе, а не за своїх товаришів.

Таке завдання вчора поставив перед фахівцями Інституту проблем математичних машин і систем НАНУ Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. А саме: в короткий термін розробити та встановити «Раду-4». Оскільки не менш важливо, щоб таке переоснащення коштувало недорого, то йдеться найпевніше про модернізацію «Ради-3». Можливо, оновлений варіант матиме сенсорний екран, за допомогою якого власне ідентифікуватимуть народних обранців.

Директор Інституту, член-кореспондент НАНУ Анатолій Морозов запевнив главу парламенту, що система «Рада-3» цілком дієздатна і може обслуговувати парламентаріїв. Натомість А. Яценюк висловив сподівання, що вже третя сесія Верховної Ради 6-го скликання зможе працювати з оновленою інформаційною системою.

Під час зустрічі науковці презентували низку своїх розробок, покликаних осучаснити робочі місця народних депутатів. Зокрема, плановано, що кожен матиме вільний доступ до інтернету та внутрішніх парламентських ресурсів. Це питання зараз особливо на часі, переконаний А. Яценюк, бо нині, з його слів, «депутати тонуть у паперах». На роздруківку матеріалів по розгляду тих чи інших питань витрачається час і кошти. Є сподівання, що незабаром уся необхідна інформація виводитиметься на персональний монітор кожного депутата. На запитання журналістів, чи не заплутуватиме таке складне оснащення парламентаріїв, які звикли натискати лише на три кнопки, А. Яценюк відповів:

— Якщо виходити із сьогоднішньої ситуації, то, гадаю, цим узагалі не потрібно займатися (переоснащенням. — Авт.). Але ми повинні думати про майбутнє. Зараз працює Верховна Рада шостого скликання, але буде колись сьомого, восьмого, двадцять дев’ятого... Країна розвивається, багато що в ній змінюється. І прикро, що левова частка політиків цього не розуміють, не усвідомлюють, що на зміну прийде нова генерація.

Голова Верховної Ради переконаний, що користуватися новими розробками фахівців інституту буде дуже просто, тож їх зможуть опанувати всі народні депутати. Водночас він наголосив, що слід довести до завершення питання із сертифікацією «Ради-3». Анатолій Морозов запевнив, що втручання в систему неможливе з жодного рівня.

Відповідаючи на запитання, чи вдасться розблокувати роботу парламенту, Арсеній Яценюк, зокрема, заявив, що Верховна Рада — це дзеркало суспільства. Якщо є порозуміння в суспільстві, воно буде і в сесійній залі. Але перший крок, на його думку, за парламентом — саме народні депутати мають показати людям приклад єднання. А. Яценюк не виключив можливості подальшого блокування Верховної Ради, називаючи це «процесом демократії», але застеріг не плутати це поняття з анархією.

Арсеній Яценюк повідомив, що він не проти внесення на розгляд постанови про відставку глави парламенту, бо впевнений, що в цьому голосуванні не набереться 226 голосів. А от ратифікувати протокол щодо вступу України до СОТ, на думку А. Яценюка, вдасться конституційною більшістю, бо в іншому випадку це буде «взірцем непослідовності окремих політичних сил».

На знімку (зліва направо): президент Національної академії наук України Борис Патон, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк та розробник системи «Рада», директор Інституту проблем математичних машин і систем НАНУ Анатолій Морозов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.