Черга до Житомирського обласного центру з нарахування та виплати пенсій і допомог починає формуватися ще до четвертої ранку. Тут підрахували: у холі приміщення і під стінами збирається близько двох з половиною тисяч осіб. Причому йдеться про тих, кому переважно 80 і більше років. Хто непритомніє, хто свариться. Ще вночі займали люди чергу і до Житомирського окружного адміністративного суду.

Що ж сталося? Люди молодшого віку могли й не звернути уваги на передвиборну заяву однієї з політичних партій про те, що порушуються вимоги Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». А ветерани запам’ятали це і кинулися в бій за свої права.

Нагадаємо, щороку до 9 Травня органи праці й соціального захисту населення виплачують разову грошову допомогу ветеранам війни. Розміри різні — від трьох до десяти мінімальних пенсій за віком, залежно від категорії пільговика (інвалід війни, учасник бойових дій, учасник війни тощо).

З другого боку, як і передбачено Конституцією України, конкретні видатки держави на загальносуспільні потреби, їх розмір та цільове спрямування визначаються виключно законом про державний бюджет України на відповідний рік. Все б нічого, якби не ті самі «ножиці», які стали для нашої держави своєрідними «граблями» з відомого вислову, — бо натикаємося вже не вперше (як тут не згадати, зокрема, про 57-му статтю «Закону про освіту», з приводу якої суди області свого часу задовольнили тисячі позовів, те саме було потім з чорнобильськими виплатами). Тепер дійшла черга до ветеранів війни.

Минулого року згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» щорічну разову допомогу було виплачено в розмірах від 450 гривень — інвалідам війни першої групи до 55 гривень — учасникам війни. А тепер помножте мінімальний розмір пенсії на три: таку суму мали виплатити людям зі статусом учасника війни.

— Тільки за минулий рік мені недоплатили 1175 гривень, а за період з 2004 року — 3292 гривні, — пояснювала автору цих рядків біля стін окружного адмінсуду літня жінка, яка стояла в черзі з позовом у руках.

Тепер уявляєте, які цифри виходять у тих, кому мають виплачувати допомогу до 9 Травня в десятикратному розмірі мінімальної пенсії?

Інша співрозмовниця заперечила: 2004 рік рахувати вже не можна, бо адвокат їй сказав, що то вже «прострочено».

Люди плутаються в роках і цифрах, але твердо переконані: держава завинила їм тисячі. Хто не може вистоювати в чергах сам, прислав дітей чи внуків.

Починають з обласного центру з нарахування та виплат пенсій і допомог.

— Щоб подати документи до суду, ветерани звертаються до нас за довідкою про те, які виплати було здійснено їм з 2005 по 2007 рік, — повідомила керівник цього центру Валентина Усольцева. — Пояснюємо їм, що коштів немає, а як тільки їх буде закладено в бюджет, виплатимо й без судів.

Наступний етап — підготовка позову до суду. Адвокати чигають на потенційних клієнтів просто біля приміщення головного управління праці та соціального захисту. Робота нескладна. Досить заготовити стандартні варіанти текстів для різних категорій ветеранів — і залишається тільки підставляти в комп’ютері прізвища позивачів та роздруковувати тексти. За цю послугу беруть від 25 гривень. Дехто з ветеранів стверджує, що платив і по 60 гривень.

Наступна черга — до окружного адміністративного суду. Оскільки він тимчасово припинив прийом відвідувачів, черги виникли біля віконець відділень зв’язку — люди шлють позови поштою. На час написання цього матеріалу їх уже надійшло близько 15 тисяч, більш як 3200 розглянуто. Після набуття постановою чинності заявникові видається виконавчий лист, з яким він звертається до Державної виконавчої служби для примусового виконання постанови суду. А та має виконувати свої функції. Все здійснюється згідно з буквою закону. Але голова окружного адміністративного суду Олексій Литвин теж прекрасно розуміє, що люди навряд чи одержать належні їм суми, поки видатки на це не будуть включені до держбюджету.

І це справді так. За даними головного управління праці й соціального захисту населення облдержадміністрації, щоб виконувати повною мірою вимоги Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» стосовно щорічних виплат, області потрібно 400 мільйонів гривень. А одержує область, як і передбачено законом про держбюджет, менш як 13 мільйонів. Чималі ножиці, чи не так?

Щоб краще можна було уявити, що таке для області 400 мільйонів, такий приклад. Обласне управління Пенсійного фонду України повідомило: вперше в історії за 11 місяців 2007 року на Житомирщині вдалося зібрати мільярд гривень страхових платежів. Виходить, мало не половину тієї суми, яка має йти на виплату пенсій усім пенсіонерам області, треба було б віддати ветеранам до 9 Травня.

Начальник головного управління праці та соціального захисту населення Галина Корінна теж знає: задовольнити позови ветеранів неможливо. Бо тих грошей, виплатити які вимагають ветерани, просто немає. Вона повідомила, що про цю ситуацію поінформовано Президента та Прем’єр-міністра України й запропоновано, щоб ці виплати держава визнала державним боргом.

Тільки в області з позовами може звернутися понад сто тисяч ветеранів.

Житомир.

На знімку: біля входу до окружного адміністративного суду в Житомирі.

Фото автора.