Правоохоронці з’ясовують причини потужного вибуху на магістральному газопроводі до об’єднаної Європи
На Полтавщині, у полі між селами Ісківці та Красне Лохвицького району, стався потужний вибух газу. Водночас спалахнула пожежа — стовп вогню сягав понад 100 метрів. Приблизно в такому ж радіусі земля від високої температури, за свідченнями очевидців, ставала схожою на скло. За даними Управління ДСНС в області, внаслідок вибуху пошкоджено 20 метрів однієї з трьох ліній магістрального газопроводу високого тиску Уренгой—Помари—Ужгород. 
Частину труби газопроводу вибуховою хвилею просто розкидало по полю. Саме цією трубою діаметром 1400 міліметрів, прокладеною на двометровій глибині під землею, російський газ через територію України транспортується до Словаччини й далі на Захід. Попри масштабність аварії, обійшлося без жертв і постраждалих.
На місці НП працювала мобільна оперативна група Державної служби з надзвичайних ситуацій на чолі з її керівником Сергієм Бочковським, а також інші фахівці. Спочатку аварійна бригада Лубенського виробничого управління магістральних газопроводів «Київтрансгазу» зупинила подачу блакитного палива на цю ділянку трубопроводу, перекривши дві засувки. А потім рятувальники загасили пожежу на пшеничному полі. Менш як за чотири години загорання там було повністю ліквідовано. Довколишні населені пункти від газопостачання не відключалися.
За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, через вибух і пожежу втрачено 10 мільйонів кубометрів газу. Прес-служба ПАТ «Укр-трансгаз» наголошує, що НП не вплинула на транзит до країн об’єднаної Європи, оскільки практично відразу після перекриття засувок на двох компресорних станціях потік перевели на паралельну нитку газопроводу. Безпроблемність транспортування блакитного палива європейським партнерам територією України вже підтвердили і в російському «Газпромі».
Що саме спричинило розгерметизацію труби і, власне, вибух? По гарячих слідах події міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що для його підлеглих ключовою версією стала ймовірність терористичного акту. Влаштувати його могли спецслужби Росії задля дискредитації України як «ненадійного» партнера для інших країн у газовій сфері. Тим паче що місцеві мешканці перед спалахом нібито чули два підозрілі хлопки... Пізніше очільник міліції припустив, що вибуховий пристрій могли закласти під основу бетонної опори трубопроводу. Водночас кримінальне провадження відкрито за ознаками статті, що передбачає відповідальність за пошкодження об’єктів магістральних нафто-, газо- та нафтопродуктопроводів. Ця стаття світить зловмисникам позбавленням волі на строк від 5 до 12 років. Хоча її, звісно, можуть перекваліфікувати на ще вагомішу.
Але якихось безпосередніх доказів дій диверсантів-терористів у правоохоронців станом на вчорашню обідню пору не було. Зрештою, прокурор області Олександр Закорецький, який також побував на місці НП у день вибуху, вже заявив, що в цьому разі «про теракт не йдеться». Однак, за його словами, під час слідства, яке ведуть співробітники міліції, розглядатимуть усі версії, в тому числі й стосовно ймовірності диверсії. Як повідомили власкору «Голосу України» у прес-службі прокуратури області, вчора правоохоронці проводили додаткові огляди місця події, там працювали експерти, слідчі опитували мешканців довколишніх сіл.
Водночас голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук звернув увагу журналістів і громадськості на інший бік проблеми. За його даними, ділянка трубопроводу, де стався вибух, була аварійною, на ній раніше фахівці виявили одинадцять (!) «латок». Про це інженери лінійного управління магістральних газопроводів, за словами керівника Полтавщини, повідомляли посадовцям відповідних підрозділів НАК «Нафтогаз України» ще два роки тому. Однак кошти на ремонт газопроводу його фактичні господарі не виділяли. За таких обставин імовірною причиною розгерметизації труби може бути «просідання» ґрунту.
У цьому контексті не можна не помітити, як швидко деякі високопосадовці вітчизняної нафтогазової галузі «схопилися» за версію теракту. Чи не тому, що на нього, як і на війну, можна списати задавнені проблеми свого відомства? Хоча очевидно: йдеться про царину, від якої значною мірою залежить безпека держави та її громадян. А значить, закривати очі на «латки» і «дірки» — реальні та фігуральні — не можна ні на хвилину. Тож сподіватимемося на об’єктивне й усебічне з’ясування причин НП не лише правоохоронцями. Зазначимо також, що на вчорашньому засіданні Кабміну Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дав доручення терміново посилити охорону українських газогонів.
Фото надано відділом інформації та зв’язку з громадскістю Управління ДСНС України в Полтавській області / УНІАН.