Інформація про результати роботи депутатської фракції «Блок Литвина»під час першої сесії Верховної Ради України шостого скликання

Ще до відкриття першої сесії новообраного парламенту блок задекларував ключові принципи парламентської політики. Серед них радикальні заходи щодо збільшення зарплат, пенсій і стипендій не за рахунок інфляції, а за рахунок справедливої бюджетної політики, зменшення надприбутків великих корпорацій, реформи податкової системи; проведення інвентаризації української землі; застереження від спроб грати з питаннями мови, міжнаціональних стосунків та релігії.

Саме з урахуванням таких принципів було прийнято рішення про невходження фракції «Блок Литвина» і до парламентської коаліції, і до опозиції. Фракція обрала чіткий підхід: краще мати свою позицію — об’єктивну й чесну, а не намагатися підігравати тій чи іншій частині політиків.

Усвідомлюючи значення для держави та громадян своєчасного прийняття державного бюджету, фракція «Блок Литвина» зробила все можливе для того, щоб надати процесові розгляду Верховною Радою головного фінансового документа на 2008 рік конструктивного характеру та людського виміру.

Фракція категорично виступила проти включення до державного бюджету на 2008 рік відверто популістських позицій та зменшення існуючих соціальних стандартів. Саме завдяки її принциповій позиції вдалося відстояти заборону на продаж землі, зупинити руйнівне для села рішення щодо введення для АПК непосильного податкового ярма, обмежити намагання тотально переглянути соціальні виплати для багатьох категорій громадян, насамперед для чорнобильців, ветеранів та молоді.

Блок домігся, щоб у бюджеті знайшли відображення ключові положення його передвиборної програми, зокрема у частині відновлення дії закону про дітей війни, підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, пенсій і стипендій, інших соціальних виплат, істотної активізації роботи з повернення людям заощаджень.

Низку положень передвиборної програми народні депутати внесли у вигляді пропозицій до проекту програми діяльності Кабінету Міністрів. Зокрема, в соціальній та економічній сферах народні депутати наполягатимуть на встановленні, починаючи з 1 січня 2009 року, соціального стандарту споживання, який включатиме придбання житла, вартість комунальних послуг, освіти, лікування, харчування; запровадженні з 1 січня 2009 року погодинної оплати праці, яка становитиме 25 гривень за годину зі збереженням 40-годинного робочого тижня; доведенні у 2008 році частки оплати праці у виробничій сфері з 8% до 30% собівартості продукції. Серед пропозицій — створення реального механізму повернення втрачених заощаджень, у т. ч. через участь громадян у приватизації ліквідних підприємств, наділення їх землею, забезпечення лікування та навчання за рахунок бюджету; підвищення уже протягом 2008 року зарплат учителям, лікарям, працівникам сфери культури до рівня середньої в економіці; здійснення комплексної реформи податкової системи; державна підтримка сільських товаровиробників; заборона ввезення в Україну генетично модифікованих продуктів харчування; формування соціального пакету підтримки молоді, передбачивши надання молодим сім’ям безвідсоткових кредитів на житло та ін.

Загалом під час першої сесії Верховної Ради шостого скликання членами фракції розроблено і зареєстровано 21 законопроект та проект постанови Верховної Ради, зроблено низку офіційних заяв (понад 10 були виголошені з парламентської трибуни, п’ять з яких надруковані в газеті «Голос України»). Лише за підписом керівника фракції на основі листів виборців — а їх на адресу цієї політичної сили надійшло майже 17 тисяч — було підготовлено 1560 звернень та депутатські запити. Народні обранці блоку Литвина виступили близько 130 разів під час розгляду порядку денного. Крім того, фракція звернулася з відкритим листом до Президента стосовно необхідності якісних змін у державній політиці щодо вирішення проблем українських трудових мігрантів за кордоном.

Народні депутати блоку Литвина тримають постійній зв’язок з виборцями —громадські приймальні відкрилися майже в усіх областях країни.