Суперечка навколо питання про контроль за процесом приватизації може відлякати іноземних інвесторів

Президент Віктор Ющенко зупинив дію розпорядження Кабінету Міністрів про проведення службового розслідування у Фонді держмайна, яким Валентина Семенюк-Cамсоненко була відсторонена від обов’язків глави ФДМ. Відповідний указ Президента був оприлюднений на його офіційному сайті вчора після полудня. А з ранку звільнену з посади главу Фонду держмайна Валентину Семенюк-Самсоненко не пускали на роботу представники Управління держохорони. Вони зустріли її біля входу в будинок і заявили, що в них є розпорядження не пускати.

Валентина Петрівна виявилася не боязкого десятка й, показавши своє службове посвідчення, все-таки пройшла до приміщення і провела своїх заступників. «Я сьогодні таки працюватиму», — сказала вона. А через деякий час Семенюк-Самсоненко поїхала до Президента, повідомила «Голосу України» її прес-секретар Ніна Яворська. Власне, після їхньої зустрічі і з’явилося розпорядження глави держави.

Крім того, що Віктор Ющенко став на захист Семенюк-Самсоненко, він також зупинив дію розпорядження Кабміну про звільнення Петрова з посади першого заступника глави ФДМ та про звільнення Гриненка й Потімкова з посад заступників голови Фонду. Президент послався на те, що за Законом «Про приватизацію державного майна» і Тимчасовим положенням про ФДМ ця організація визначена державним органом, який здійснює державну політику у сфері приватизації державного майна.

А поки юристи секретаріату Президента працювали над документом, о пів на дев’яту у ФДМ на роботу приїхав виконуючий обов’язки, відповідно до розпорядження Кабміну, новий глава Фонду Андрій Портнов. Довідавшись, що Семенюк-Самсоненко вже на роботі, він заявив, що обов’язково проведе службове розслідування, щоб з’ясувати, чому її пропустили.

Сама Семенюк-Самсоненко, назвавши те, що відбувалося, «рейдерством», заявила, що не одержувала ніяких повідомлень про призначення Портнова у Фонд держмайна й буде доводити незаконність свого звільнення. Зокрема, під час особистої зустрічі з Президентом Віктором Ющенком. Що вона, власне, і зробила.

Упевненість Валентини Петрівни в підтримці з боку гаранта Конституції була обумовлена заявами, котрі пролунали напередодні. Річ у тім, що ситуація навколо ФДМ стала приводом для чергового з’ясування відносин між секретаріатом Президента України та Кабінетом Міністрів.

Так, у середу Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко звільнила Валентину Семенюк від обов’язків глави Фонду на період проведення Генпрокуратурою розслідування про зловживання у ФДМ. Водночас уряд звільнив усіх заступників глави Фонду (у тому числі одного, який перебуває на лікарняному) і призначив представника БЮТ Андрія Портнова виконуючим обов’язки. До речі, подання на його призначення главою ФДМ вже давно перебуває в парламенті, однак поки що в коаліції до голосування з кадрових питань руки не дійшли. Вирішивши, що очікування затяглося, Кабмін вирішив обійтися без допомоги Верховної Ради. Однак у відповідь моментально пролунала гостра критика цього кроку з боку Банкової.

Глава секретаріату Президента України Віктор Балога назвав рішення уряду таким, що суперечить Конституції. На думку Балоги, Юлія Тимошенко хоче за рахунок приватизації покрити нестачу коштів, спричинену виплатою знецінених внесків Ощадбанку СРСР: «Тому уряд вмикнув приватизаційний форсаж».

«Я хотів би внести ясність у рішення уряду. Кабінет Міністрів не звільняв главу Фонду державного майна з посади. Ми діяли чітко відповідно до закону, і мова йде не про звільнення, а про тимчасове відсторонення (до речі, відповідно до Закону «Про державну службу») пані Семенюк від керівництва Фондом державного майна й лише на той період, поки буде проходити розслідування зловживань у Фонді, у тому числі, пов’язаних з великою корупцією», — у свою чергу сказав Перший віце-прем’єр-міністр України Олександр Турчинов, коментуючи ситуацію із звільненням з посади Семенюк-Самсоненко в середу. «Тому я просив би не перекручувати факти й не нагнітати ситуацію. Уряд має діяти й боротися зі зловживаннями», — зазначив перший віце-прем’єр.

Суперечка політиків навколо питання про контроль за процесом приватизації може відлякати іноземних інвесторів, попереджає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. За словами експерта, найсолідніші потенційні покупці українських підприємств очікують досягнення компромісу між сторонами. А також чіткого визначення принципів і вимог до інвесторів і мінімальних змін приватизаційного законодавства.

А директор Інституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило заявив, що ситуація навколо Семенюк-Самсоненко й ФДМ не має до економічних процесів ніякого відношення. На його думку, те, що відбувається, потрібно розглядати винятково в політичній площині.