Обвал світових бірж відновився з новою силою. Обвалилися головні індекси США, Європи й Азії. Крім того, на істотну величину знизилася ціна на нафту. Основна причина та сама — учасники ринку побоюються настання рецесії економіки США, що позначиться на всіх економіках світу. На жаль, статистичні дані поки що підкріплюють це побоювання.

На світових біржах відновилося падіння. Біржові індекси США закрилися в глибокому мінусі. Dow Jones знизився на 2,93 відсотка, S§P 500 — на 3,2, NASDAQ втратив 3,08 відсотка. Обвалилися і європейські біржові майданчики. Загальноєвропейський індекс FTSEurofіrst 300 до закриття торгів упав на 3,15 відсотка, британський фондовий індекс FTSE 100 знизився на 2,63, німецький індекс DAX опустився на 3,36 відсотка, французький CAC 40 — на 3,96 відсотка.

Після західних майданчиків впали й азіатські біржі. Японський індекс Nіkkeі, за підсумками торгів, обвалився на 4,7 відсотка.

Страхи учасників ринку були підігріті статистикою з індексу сектора послуг Інституту менеджерів з постачань ІSM Non-Manufacturіng, що опустився до рекордного мінімуму з жовтня 2001 року, — до 41,9 пункту з 54,4 пункту місяцем раніше. І це при тому, що економісти очікували зниження до 53 пунктів.

Крім того, компанія JP Morgan повідомила: глобальний індекс PMІ, що відбиває активність у всіх галузях економіки, знизився до 47,7 пункту в січні 2008 року з 53,8 пункту в грудні 2007 року. Таке значення індексу є мінімальним з листопада 2001 року, передає Reuters.

Ціни на нафту впали через те, що уповільнення у світовій економіці з неминучістю спричинює зниження попиту на енергоносії.