Троє студентів Тернопільського державного технічного університету (ТДТУ) імені Івана Пулюя стали переможцями стипендіальної програми «Завтра UA», заснованої Всеукраїнською благодійною організацією «Фонд Віктора Пінчука — соціальна ініціатива». ТДТУ, який, до речі, за рейтингом ЮНЕСКО посідає четверте місце серед технічних вузів України, а за рейтингом Міносвіти та науки — чотирнадцяте серед 200 державних вузів, пишається своїми вихованцями.

За словами доцента, кандидата технічних наук Петра Кривого, із своєю роботою (підвищення економічної ефективності свердління наскрізних отворів) Галина Тимочко, переможниця, виступала на Міжнародній конференції в Одесі, підготувала наукову статтю, оформляє документи на винахід. Екологічна установка (продукує із сміття газ і електроенергію) іншого лауреата, Володимира Липницького, може використовуватися в аграрному секторі. Актуальна робота і Юлії Малюти (вдосконалила прилад для пошуку прихованої електропроводки).

Переможці пов’язують своє майбутнє з вітчизняною, а не заморською наукою. І це тішить. А поки, що студенти радіють стипендії від фонду. Він, до речі, гарантує подальшу співпрацю. Для молодих людей надто важливо, щоб їхні розробки були впроваджені у виробництво.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопіль.

На знімку: Галина Тимочко, Володимир Липницький, Юлія Малюта.

Фото автора.