Старомізунська територіальна громада й місцева загальноосвітня школа понад три роки домагаються присвоєння навчальному закладу імені видатного земляка професора Василя Верховинця — знаного в світі хореографа, диригента, громадського й культурного діяча.

Усі необхідні документи давно передано управлінню освіти й науки ОДА. Крапку в цій затяжній історії наприкінці минулого року поставив перший заступник начальника освітянської установи Іван Будзак, котрий письмово повідомив, що урядовий комітет протокольним рішенням від 26.07.2004 року №21 схвалив проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про тимчасове припинення розгляду питань присвоєння імен до законодавчого врегулювання порядку присвоєння імен громадсько-політичних діячів, захисників Батьківщини, героїв праці, діячів науки і культури» й у зв’язку з цим Міністерство освіти і науки тимчасово призупинило розгляд документів щодо присвоєння імен загальноосвітнім навчальним закладам (лист МОН від 07.12. 2004 №1/9-619). Адресант, правда, не уточнив, чи його відомство надіслало до Києва матеріали про присвоєння Старомізунській ЗОШ імені Василя Верховинця.

А тим часом, за повідомленнями преси, в багатьох областях користуються нормативно-правовою базою, розробленою МОН, зокрема Тимчасовим порядком присвоєння імен навчальним закладам. Якщо раніше ця процедура здійснювалася впродовж року, то тепер Тимчасовий порядок передбачає розгляд відповідних документів двічі на рік — на початку лютого та вересня.

Є й інші документи, що проливають світло на цю проблему. Йдеться про укази Віктора Ющенка. Так, 10 листопада 2006 року глава держави підписав указ «Про відзначення 100-річчя від дня народження Олега Ольжича», в якому зазначено: «Вирішити в установленому порядку... питання щодо присвоєння загальноосвітній школі №104 м. Києва імені Олега Ольжича... Кабінету Міністрів України... вивчити питання про присвоєння окремим навчальним і науковим закладам та установам імені Олега Ольжича».

Інший указ Президента (5.03.2007) стосується вшанування пам’яті Петра Григоренка. У документі є такий само пункт про присвоєння навчальним закладам його імені. На виконання цих указів (увага!) обласне управління освіти і науки надіслало відповідні листи районним відділам, а ті, в свою чергу, місцевим школам, зокрема й Старомізунській, з проханням вивчити питання про присвоєння імен... Олега Ольжича та Петра Григоренка...

...За рішенням ЮНЕСКО 1980 року світова спільнота вшановувала 100-річний ювілей нашого талановитого земляка. Творчий спадок «чародія танцю», як назвав Василя Верховинця Максим Рильський, став надбанням для багатьох мистецьких колективів України, Росії, Франції, Англії, Канади, США.

Промовистий факт: у Новій Каховці успішно проходить Всеукраїнський хореографічний фестиваль-конкурс «Верховинця степова криниця», присвячений світочеві культури, уродженцю Старого Мізуня.

Ще 1988 року земляки в родинному саду встановили пам’ятник великому українцеві. На жаль, в незалежній Україні вони роками не можуть подолати бюрократичну стінку. Упевнилися вкотре, що в Києві процес присвоєння імен не припинено, як намагаються переконати в Івано-Франківську. Скажімо, торік у «Літературній Україні» прочитали про присвоєння столичній школі №104 імені Олега Ольжича.

Громада, колектив школи, депутати районної ради відступати не мають наміру. До цього зобов’язує пам’ять про Василя Верховинця, розстріляного сталінською «трійкою», а також уклінне прохання його 83-річного сина з Києва, заслуженого діяча мистецтв Ярослава Верховинця...

...Очевидно, в схожому бюрократичному бедламі загубилося і рішення районної ради від 30 березня 2004 року про присвоєння Тяпчанській ЗОШ імені письменниці Ольги Дучимінської — народної вчительки, громадської діячки, засновниці свята Матері, яка тривалий час працювала в цьому навчальному закладі.

Оксана РОВЕНЧАК,Іван ІЛЛЯШ.

Долинський район

Івано-Франківської області.