Право на проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року у нас ніхто не відбере. Про це «Голосу України» заявив глава Національного агентства з питань підготовки і проведення фінальної частини Євро-2012 Євген Червоненко (на знімку).

«Україна має нагоду красиво провести чемпіонат Європи і гідно виглядати в очах футбольних структур і мільйонів уболівальників. Я хочу розвіяти всі розмови про можливість перенесення Євро-2012 з України», — зазначив він.

Євген Червоненко вимагає надання очолюваному ним Національному агентству спеціальних можливостей. «Мені не потрібні гучні титули, але я дуже хочу, щоб в Україні пройшло Євро-2012. Тому я наполягаю на тому, щоб агентству надали особливі повноваження», — наголосив він. Але при цьому зазначив, що підготовку до фіналу чемпіонату Європи зараз здійснюють три конкуруючі організації: Національне агентство з питань підготовки і проведення Євро-2012, Міністерство у справах сім’ї, молоді і спорту, а також Мінекономіки. «Агентство з підготовки до Євро-2012 повинне мати контрольні функції. Окрім того, необхідно створити єдине інвестиційне вікно і базу даних інвесторів для залучення найбільших фінансових компаній на роль консультантів», — вважає Євген Альфредович.

За його словами, основні проблеми, що їх необхідно розв’язати в найближчій перспективі, — це відсутність чіткого механізму управління процесом підготовки, чіткої системи розподілу повноважень і єдиного центру ухвалення рішень. Також не існує єдиного фонду інформації, що створює значні проблеми у сфері залучення інвестицій, зазначив глава Національного агентства. «Ми не маємо взаєморозуміння з органами місцевого самоврядування, які за рахунок бюджету намагаються розв’язати власні житлово-комунальні проблеми. Проведення матчів фінальної частини чемпіонату в різних містах дасть змогу поліпшити їхню інфраструктуру, а також створити навколо спортивних об’єктів «містечка майбутнього», — вважає він.

Для розв’язання нагальних проблем Євген Червоненко запропонував створити єдиний центр управління процесом підготовки проведення Євро-2012 і переглянути механізм бюджетного фінансування.

За його словами, в 2008 році на створення інфраструктури з підготовки до чемпіонату Європи буде витрачено 3,9 млрд. грн. Тоді як, за оцінками Міністерства фінансів, для проведення його Україні необхідно майже 126 мільярдів гривень, з яких лише 26 повинні надійти з державного і місцевих бюджетів, а решта — від інвесторів.

«Агентство повинне стати інструментом ухвалення і вироблення рішень, головним розпорядником коштів і мати контролюючі функції. Ми готові залучати для проведення тендерів компанії, яким довіряє весь світ», — підкреслив глава агентства.

Пан Червоненко наголосив, що агентство готове взяти на себе найважливіший сектор роботи з підготовки до Євро-2012. «Більше того, ми готові віддати лаври Федерації футболу України. Наше завдання — врегулювання всіх організаційних моментів» — сказав він.