Днями у столиці в Міністерстві охорони здоров’я відбувся своєрідний вечір знайомств. Новий міністр на відміну від двох своїх попередників виявив зацікавленість у співпраці з лікарською громадою. Остання, у свою чергу, відповіла йому взаємністю і зголосилася бути союзником пану Князевичу в усіх його починаннях. Принаймні саме так можна сформулювати негласний висновок першої зустрічі.

На зустріч із міністром було запрошено провідних спеціалістів медичної галузі як державного, так і приватного сектору. До речі, це вперше за останні два роки очільник міністерства виявив ініціативу познайомитися із діяльністю та напрацюваннями Громадської ради при МОЗ України.

Міністр зізнався, що з такою аудиторією зустрічається вперше. Однак водночас наголосив на винятковій важливості подібних зібрань.

— Громада, — зауважив міністр, — може зробити дуже багато. Я планую вийти на регулярне спілкування з вами. Разом ми повинні окреслити низку першочергових принципів і не на рік, і навіть не на два. І байдуже, скільки я пропрацюю на цій посаді і хто прийде мені на зміну, — ці пункти мають виконуватися. Уже час впроваджувати й у нашій країні таке поняття, як спадкоємність влади. Ми всі потенційно налаштовані на роботу. І від вас мені необхідна допомога. Моя мета: запропонувати МОЗ нову модель системи охорони здоров’я.

Остання, за словами міністра, має складатися з кількох пунктів. По-перше, повернути лікарям повагу суспільства і забезпечити гідну оплату праці. По-друге, гарантування прав пацієнтів. Як висловився Василь Князевич: «Пацієнт має почувати себе людиною». І останнє в цьому списку, але чи не найважливіше — доступність кожного, незалежно від посади та імені, до гідної медичної допомоги. «Якщо, не дай Боже, людині стане зле на вулиці і при ній не буде жодного документа, який би посвідчував її особу, лікарями все одно має бути зроблено все можливе для порятунку життя. Незважаючи на те — міністр це чи простий робітник», — каже головний лікар країни. Але для цього, мовляв, потрібна консолідація сил усіх медичних ланок.

Конкретніше проблеми галузі охорони здоров’я окреслили безпосередньо медики. З їх уст пролунало немало конструктивних пропозицій, які міністр ретельно занотовував. Зокрема, вже вкотре порушувалися питання безоплатної медицини, обов’язкового медичного страхування. Лікарі скаржилися, що більшість проблем уже стали хронічними. Наприклад — реформування лікувальних закладів та дискримінація приватного сектору.

— Користуючись медичною термінологією, — зазначає кандидат медичних наук, директор приватної київської клініки Валерій Зукін (на знімку), — сьогоднішній стан медицини в Україні — важкий, але стабільний. І ця нова спроба залучити громадськість до вирішення проблем охорони здоров’я є досить позитивним зрушенням. Безперечно, треба збільшувати заробітну платню лікарям. І, окрім цього, ще є безліч проблем, що потребують неодмінного розв’язання. Від себе хочу сказати, що ми — лікарі — готові до співпраці з новим міністром.

Інтерв’ю з Василем Князевичем читайте в одному з наступних номерів газети.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.