Пленарних засідань не буде

Сьогодні й завтра пленарні засідання Верховної Ради не проходитимуть. Про це повідомив представник «НУ—НС» Роман Зварич під час учорашньої погоджувальної ради.

— Нічого не буде, — сказав він.

З його слів, Партія регіонів висунула нові вимоги. Зокрема, щоб Арсеній Яценюк відкликав свій підпис під листом трьох. Також хочуть розглянути постанову щодо НАТО, де буде визначено дату референдуму — через три або шість місяців. Окрім того, регіонали, як і раніше, вимагають призупинити будь-які кроки з просування в НАТО до цього референдуму.

Зі свого боку «НУ—НС» не збирається торгуватися навколо питання НАТО, оскільки воно «є стратегічним», зазначив депутат.

— Я нагадав їм, що від сьогодні включився лічильник, за яким Президент відповідно до Конституції має право достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо протягом 30 днів на черговій сесії не відбуваються пленарні засідання, — наголосив Р. Зварич.

На репліку, що Президент не може розпускати Верховну Раду ще рік, парламентарій зауважив: у минулорічному указі глави держави про дострокове припинення повноважень не йшлося. Начебто було визнано лише неповноважність Верховної Ради.

Кризи в роботі Верховної Ради можуть мати циклічний характер

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що парламент працюватиме в «лежачому стані» під крапельницею, через штучне дихання чи інші зовнішні форми підтримання дієздатності організму». Це пов’язане з тим, що основні політичні гравці не зацікавлені, щоб Верховна Рада була «стоячою» і цілком функціональною. Але вони не зацікавлені і в її повній паралізованості.

— З одного боку — Партія регіонів повинна демонструвати свою опозиційність через методи блокування роботи парламенту, доводити свою потрібність, — стверджує експерт.

Президентові, за великим рахунком, теж не потрібний «рожевощокий і здоровий» парламент, адже це не сприяє відновленню президентських повноважень, посиленню президентської влади, вважає він. Така ситуація може бути вигідна і Блоку Юлії Тимошенко. Його представникам теж зараз не потрібний парламент як працездатний організм, оскільки необхідно визначатися із законом про Кабінет Міністрів. А нестабільність у роботі Верховної Ради дає можливість БЮТу «з’їжджати» з теми згоди на голосування за закон, який знижує статус Прем’єр-міністра. При цьому, на думку В. Карасьова, у цілковитому блокуванні роботи Верховної Ради основні політичні сили не зацікавлені. Адже якщо парламент узагалі не працюватиме, потрібно проводити нові вибори, а їх може виграти Ю. Тимошенко. Партія регіонів і «Наша Україна» сьогодні не готові до перевиборів.

У свою чергу, директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв вважає, що кризи в роботі Верховної Ради можуть мати циклічний характер.

— Якщо говорити про цикли, мені здається, що у тому стані, як зараз, парламент пробуде до початку березня, — прогнозує політолог, — де критична точка — обговорення бюджету. Потім, можливо, буде певний спад.

«Друге загострення» може припасти на травень з огляду на перші підсумки роботи групи з підготовки змін до Конституції, «активізацію позиції Президента в питанні ініціатив референдуму». На думку А. Єрмолаєва, тоді почнеться «велика сутичка за Конституцію». При цьому він допускає, що вже найближчим часом парламент може відновити свою роботу. Це пов’язано з тим, що у всіх депутатів незалежно від забарвлення є власні політичні, лобістські інтереси. Розв’язання багатьох робочих питань вимагає хай навіть формального, але співробітництва. Експерт прогнозує, що будуть договірні дні, коли разблокують трибуну. Наприклад, у ході бюджетного процесу, передає «Інтерфакс-Україна».

Уряд готується звітувати за 100 днів роботи

Учора, відкриваючи засідання уряду, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила про створення спеціальної ради підприємців при Кабміні, яку буде затверджено на черговому засіданні.

У зв’язку з цим Юлія Тимошенко доручила міністерствам негайно включитися в роботу «з коригування законодавства і передачі до Кабінету Міністрів тих нормативних актів, яких очікують від уряду підприємці». Глава уряду підкреслила, що секретаріат Кабміну разом з міністерствами мають відпрацювати пакет проектів законів, постанов, розпоряджень, щоб прискорити рух у цьому напрямі.

Глава уряду доручила міністрам врахувати пропозиції всіх профільних асоціацій та громадських організацій з питань малого і середнього бізнесу, а також пропозиції підприємців з регіонів. Це, за словами Юлії Тимошенко, необхідно, щоб уже з наступної середи рада підприємців запрацювала і мала регіональну вертикаль.

З порядку денного засідання уряду вкотре було знято проект закону про внесення змін у деякі законодавчі акти з питань приватизації.

На урядовому засіданні також говорили про підготовку до Євро—2012. Юлія Тимошенко вимагає від міністрів ретельнішої роботи в цьому напрямі.

— Ефективність підготовки до Євро—2012 потребує більш динамічної роботи, — зокрема, сказала Прем’єр-міністр.

За її словами, наступної середи уряд з цього приводу розгляне повний пакет документів. Кабмін має намір затвердити загальнонаціональний план підготовки до Євро—2012, а також уточнення до пооб’єктного плану з урахуванням пропозицій УЄФА. Можливо, перелік об’єктів і міст, які будуть задіяні в чемпіонаті, буде розширено.

Також Юлія Тимошенко повідомила про намір Кабміну затвердити перелік пріоритетів діяльності кожного міністра на 2008 рік.

— Це стане нашим дороговказом на найближчу перспективу — приблизно по п’ять пріоритетів по кожному міністерству, — наголосила глава уряду.

Юлія Тимошенко нагадала міністрам про важливість підготовки до 100 днів діяльності уряду, коли доведеться «звітувати перед суспільством».

Вл. інф.