Відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова з Міністром закордонних справ Чеської Республіки Любомиром Заоралеком (на знімку). 
 
У ході зустрічі Сторони обговорили питання інтенсифікації двосторонньої співпраці між країнами та перспективи європейської інтеграції України.
За словами О. Турчинова, «для нашої країни важливо те, що Європа сприймає європейські прагнення нашої держави і дає можливість повернення до спільного європейського дому». «Європейська інтеграція — беззаперечний пріоритет для нас. Сподіваюсь, що економічна частина Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом буде підписана 27 червня», — сказав він.
Окрім того, співрозмовники обговорили ситуацію, що склалась на Сході України та у Криму.
О. Турчинов наголосив, що активна військова та технічна підтримка російською стороною терористів у війні проти України «не дає нам можливості швидко закінчити антитерористичну операцію».
«Україна має достатньо сил, щоб покінчити з тероризмом на Сході України», — сказав він, наголосивши, що для цього треба зупинити пряму агресію Росії проти нашої держави. У цьому контексті, наголосив він, «дуже важливим є запровадження третього етапу санкцій у випадку неприпинення агресії проти нашої країни».
Своєю чергою, Любомир Заоралек наголосив на тому, що представники Чехії «завжди підтримували питання територіальної цілісності та недоторканності України, а також її європейську перспективу». «Ми вважаємо дії Російської Федерації агресією проти суверенної незалежної держави», — сказав він.
Окрім того, Сторони обговорили питання щодо скасування візового режиму з ЄС для українців із січня 2015 року.
«У рамках шенгенських правил ми приступили до видачі шенгенських віз усім громадянам України віком до 25 та після 65 років безплатно», — зазначив Міністр закордонних справ Чехії, висловивши сподівання на подальший розвиток взаємовигідної співпраці між країнами.
Також Л. Заоралек повідомив, що завтра у Дніпропетровську відкривається консульство Чеської Республіки, «що є ще одним свідченням зміцнення наших стосунків та нарощення присутності Чехії в Україні».
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.