Хочуть захистити права інвесторів «Еліти-Центру»

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк учора надіслав листа Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко із пропозицією створити робочу групу за участю народних депутатів з метою захисту прав інвесторів, які зазнали збитків внаслідок діяльності групи будівельних компаній «Еліта-Центр».

«На ім’я Голови Верховної Ради надійшли звернення від громадських організацій про необхідність захисту прав інвесторів, які зазнали збитків внаслідок діяльності групи будівельних компаній «Еліта-Центр», — йдеться у посланні.

— У цілях удосконалення нормативно-правового регулювання у сфері будівництва житла, розв’язання проблем забезпечення житлом зазначених інвесторів, а також виконання Кабінетом Міністрів указів Президента про заходи щодо вдосконалення державного регулювання у сфері будівництва житла та стабілізації ситуації на первинному ринку житла та про невідкладні заходи щодо розв’язання проблеми забезпечення житлом інвесторів, які зазнали збитків унаслідок діяльності групи будівельних компаній «Еліта-Центр», просив би вас, шановна Юліє Володимирівно, розглянути можливість утворення відповідної робочої групи, до складу якої могли б увійти і народні депутати України Омельченко Олександр Олександрович та Лисов Ігор Володимирович.

Водночас Голова Верховної Ради доручив Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики визначити народних депутатів, які могли б узяти участь у діяльності спільної парламентсько-урядової робочої групи та внести пропозиції щодо удосконалення законодавства з метою недопущення подібних випадків у майбутньому.

Повідомлення прес-служби Верховної Ради.

Стане базою для розробки держпрограми

Комітет з питань економічної політики підтримав програму діяльності Кабінету Міністрів «Український прорив: для людей, а не політиків». Під час розгляду цього питання детально проаналізовано й узагальнено пропозиції та зауваження, що надішли від двох депутатських фракцій та восьми профільних комітетів.

На засіданні, зокрема, зазначалося, що документ охоплює основні напрями діяльності уряду і ґрунтується на положеннях створеної у Верховній Раді коаліції. Програма містить комплексні пріоритети діяльності Кабміну та шляхи їх досягнення в інформаційній, гуманітарній, соціально-економічній, культурній, зовнішньополітичній сферах. Задекларовано механізми реалізації політичної, адміністративної та територіальної реформ. Передбачається внесення змін до чинного законодавства стосовно освіти, мовної політики, свободи совісті, а також законів, які врегульовують відносини між гілками влади, розширення спроможності органів місцевого самоврядування.

Підкреслюючи низку позитивних і для багатьох очікуваних заходів, члени комітету зупинилися й на недоліках документа. Зокрема, у програмі відсутні конкретні строки реалізації передбачених заходів. Це не дає змоги «повною мірою реально оцінити ефективність задекларованих урядом намірів», зазначалося на засіданні. Підсумовуючи дискусію, парламентарії висловили сподівання, що програма діяльності Кабміну стане базою для розробки Державної програми економічного і соціального розвитку України на короткостроковий період (рік), у якій буде конкретизовано заходи та враховано зауваження і пропозиції, висловлені під час обговорення.

Посередників ліквідують, «Нафтогаз» знімуть з гачка

МЗС і НАК «Нафтогаз України» за участю Прем’єр-міністра України мають почати переговори з країнами — постачальниками газу про перехід на пряме постачання без участі посередницьких структур. Про це йдеться в протоколі за підсумками наради з питань фінансового становища НАК «Нафтогаз України».

За словами Юлії Тимошенко, цей протокол мусить бути дороблений протягом двох днів, щоб укластися у визначені Президентом десять днів. Вона також повідомила, що план фінансового оздоровлення НАК «Нафтогаз України» має бути розроблений у ті само терміни. Контролювати процеси доручено Першому віце-прем’єр-міністрові Олександру Турчинову. Прем’єр наголосила, що потрібно «зняти НАК «Нафтогаз України» і всю країну з гачка найбільшої корупційної моделі, що існує на просторі СНД та Європи».

Нагадаємо, що 1 лютого Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення протягом десяти днів узгодити єдину стратегію з газових переговорів.