«Україна перейшла Рубікон своєї інтеграції в глобальний економічний простір», — підкреслив Президент України Віктор Ющенко на прес-конференції в Женеві після засідання генеральної ради СОТ, під час якого було підписано Протокол про вступ України до цієї організації.

Президент висловив переконаність, що це засідання генеральної ради СОТ є історичним «не тільки для українського народу, українського бізнесу, а й для всіх глобальних партнерів». Він наголосив, що разом з цією подією для України завершився марафон, який тривав з 1993 року: «Зроблено було важку й колосальну роботу».

Водночас Віктор Ющенко зазначив, що, безумовно, попереду «непроста домашня робота, щоб Україна отримала статус повноправного члена СОТ».

Україна довгі 14 років йшла до цього моменту. І ось — ми в СОТ! Хоча точніше сказати, нас поки що пустили тільки за поріг. СОТ оприлюднила умови приєднання України. Зокрема, три ключові документи.

Перший з них включає зобов’язання Києва з доступу на ринок товарів — це список із 890 сторінок тарифів, квот, граничних рівнів за сільськогосподарськими субсидіями і, в деяких випадках, план поетапного зниження мит. До другого документа входять зобов’язання нашої держави у сфері послуг. Цей документ, що складається із 40 сторінок, установлює послуги, в яких Україна надає доступ іноземним постачальникам на недискримінаційній основі та будь-які інші додаткові умови, включаючи обмеження в іноземній власності. Замикає список матеріалів звіт Робочої групи — документ із 240 сторінок, що описує юридичну інституціональну структуру для торгівлі, разом із зобов’язаннями, взятими на себе Києвом у багатьох сферах, про які йдеться у звіті.

Отже, попереду — перехідний період до 2012 року. Але для початку потрібне «благословіння» документів українським парламентом. Тільки через 30 днів після ратифікації можна говорити про те, що наша держава — повноправний член Світової організації торгівлі.

Президент України вважає, що на підготовчу роботу з ратифікації протоколу щодо вступу до Світової організації торгівлі потрібно буде два-три тижні, після чого його відразу буде передано до Верховної Ради для ратифікації.

Паралельно з цим Раді треба прийняти 11 законопроектів, що мають технічний характер, а також кілька рішень на рівні уряду і міністерств. «В найближчі три тижні ми зробимо основну підготовчу роботу, решту часу піде на узгодження», — зазначив Президент.

Кажучи про переваги вступу України до СОТ, Віктор Ющенко висловив переконання, що найбільше виграють підприємства металургії і хімічної промисловості. Крім того, вступ України до цієї організації стимулюватиме прихід нових стратегічних інвесторів. Глава держави розраховує, що зростання рівня інвестицій може становити до 5 млрд. дол. щорічно.

Крім того, вступ України до СОТ відкриває їй шлях до початку переговорів про створення зони вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом. І вже 17 лютого, підкреслив Віктор Ющенко, ці переговори розпочнуться.

А ще Президент заспокоїв Москву. Мовляв, Київ не збирається вставляти Росії палиці в колеса на її не менш тернистому шляху до СОТ: «Ми відкриті, віддані друзі в цьому процесі. Ми робитимемо все необхідне для того, щоб Росія якнайшвидше також приєдналася до цього клубу».