Ключовими положеннями програми Народної партії та передвиборної програми Блоку Литвина є державна підтримка вітчизняних сільськогосподарських виробників, створення сприятливих умов для вільної реалізації виготовленої ними продукції.

У цьому зв’язку фракція «Блок Литвина» у Верховній Раді України висловлює свою глибоку стурбованість кризовим станом цукрової галузі України.

Зменшення гарантованих державою квот на виробництво і реалізацію цукру, низькі закупівельні ціни на сировину і цукор призвели до значного скорочення обсягів виробництва на цукрових заводах. А неконтрольована, часом відверто злочинна практика активної інтервенції імпортованого цукру-сирцю тростинного на внутрішній ринок перед початком сезону переробки цукрових буряків призводить до обвалу цін на оптовому ринку, завдаючи величезних збитків підприємствам бурякоцукрової галузі. Так, лише в 2007 році збитки виробників від реалізації цукру за ціною, нижчою за його собівартість, становили понад мільярд гривень.

Як наслідок, маємо десятки ліквідованих та порізаних на металобрухт підприємств і тисячі втрачених робочих місць, депресивний стан цілих регіонів, які спеціалізувалися на вирощуванні цукрових буряків та виробництві цукру.

Такий стан є свідченням того, що держава фактично перестала перейматися проблемами цукровиків. Між тим, з огляду на реальні перспективи вступу України до СОТ, коли буде повністю відкрито вітчизняний ринок цукру, нинішні кризові явища в галузі можуть перерости в непоправну катастрофу.

Ми звертаємося до Кабінету Міністрів України з вимогою негайно завершити підготовку проекту Закону України про цукор та ринок цукру і невідкладно приступити до розробки державної програми розвитку бурякоцукрової галузі України, яка передбачала б дієві заходи з подолання кризових явищ та реструктуризації галузі, пільгове кредитування виробників цукрових буряків і цукру, квотування обсягів імпортованого цукру-сирцю, врегулювання оптової торгівлі цукром тощо.

Фракція «Блок Литвина» заявляє про неприпустимість затягування з розв’язанням цих злободенних проблем, які створюють реальні загрози не лише для бурякоцукрової галузі України, а й для продовольчої безпеки нашої держави.

Голова фракції «Блок Литвина» у Верховній Раді України Володимир ЛИТВИН.

4 лютого 2008 року.