Норильське повстання... Це сталося наприкінці травня 1953 року. Доведені до межі нелюдськими умовами життя і праці в’язні, серед яких було близько 70 відсотків українців, відстояли власну гідність. Історики назвали цей організований протест «повстанням духу». То була безпрецедентна акція непокори — на два місяці повсталі фактично створили у табірних пунктах Горлагу республіку із власним самоврядуванням і висунули радянському керівництву низку політичних вимог. Зрозуміло, що згодом повстання було придушене спецвійськами НКВС, а його ініціатори розстріляні.

Спогади очевидців тих подій лягли в основу документального серіалу «Загадка Норильського повстання», який створено режисером-постановником та оператором Михайлом Ткачуком на студії «Заповіт». Його показ днями відбувся в Національному музеї Тараса Шевченка.

Років з десять тому, працюючи над фільмами з нашої історії, Михайлові Ткачуку довелося зустрітися з колишніми вояками УПА, які відбували своє заслання саме в Норильську. Їхні розповіді вразили документаліста: як в особливому режимному таборі, відірваному від усього світу на тисячі кілометрів, посеред тундри, в зоні вічної мерзлоти вдалося підняти і повести проти влади всемогутніх чекістів майже двадцять тисяч в’язнів? М. Ткачук вирішив відшукати очевидців тих подій. Протягом кількох років він взяв інтерв’ю у близько ста колишніх учасників тих подій в Україні, Грузії, Естонії, Канаді, Латвії, Литві, Польщі, Росії. Складність полягала в тому, що після звільнення у 1954—1956 роках колишні табірники давали підписку про нерозголошення, тому не кожен з них одразу наважувався на розмови. Перші три серії циклу створено у 2006 році — вони розповідають про тодішні події на загал. Наступні фільми циклу будуть присвячені окремим особистостям, котрі були свідками Норильського повстання. Перший з них — «Щаслива Настуся» щойно завершено. Це розповідь про унікальну долю Анастасії Тарнавської, що мешкає нині на Буковині.

Режисера та оператора Михайла Ткачука, що багато років працював на студіях Київнаукфільм, Укр-кінохроніка та на Кіностудії ім. Довженка і створив понад 50 науково-популярних і документальних стрічок, за документальний цикл «Загадка Норильського повстання» висунуто на здобуття Шевченківської премії в галузі кінематографа за 2008 рік.