Львів

Пінзеля пізнає світ

Великий майстер, скульптор, різьбяр світового рівня Іоанн Георг Пінзель народився близько 300 літ тому, залишив по собі унікальні твори і багато загадок для дослідників. Проголошений у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській областях Рік Пінзеля завершився, але дослідження і відкриття тривають.

На початку 2007-го про видатного митця знали чотири відсотки мешканців Львівщини, а наприкінці, як свідчать соціологи, — сімнадцять відсотків. Ще 1961 року відкрив Пінзеля директор Львівської Галереї мистецтв Борис Возницький. Завдяки йому вдалося знайти і зберегти не один шедевр майстра. Отже, це не міфічна фігура, хоча відомо про митця небагато. Пінзель жив і творив у Галичині (його підпис є на розписці: автор отримав гроші за виконання скульптур для львівського собору святого Юра).

Упродовж року Пінзеля відбулися виставки, наукові конференції, семінари. Виданий за сприяння Львівської облради альбом «Іоанн Георг Пінзель. Перетворення. Скульптура» отримав диплом переможця конкурсу «Краща книга України». В Бучачі, на Тернопільщині, на відновлення Ратуші, прикрашеної роботами Пінзеля, декілька мільйонів гривень виділив Президент України Віктор Ющенко. Один із бізнесменів Бучача відновив два пам’ятники роботи Пінзеля. Проведено спільні виставки творів майстра зі збірок Львівської галереї мистецтв, музеїв Тернополя та Івано-Франківська. Планується показ цієї виставки у 2008 році в Петербурзі, у Франції (Лувр).

Досвід співпраці у гуманітарній сфері надихнув організаторів на наступний проект. Наприкінці січня керівники органів влади трьох областей підпишуть у Львові спільну декларацію і проголосять Рік замків.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.

Хмельницький

Старицький переміг Петровського

Колектив Хмельницького обласного муздрамтеатру вирішив відмовитись від свого імені. Понад сорок літ театр носив ім’я Григорія Петровського, радянського діяча. Колись вважалося за честь мати таку назву, й артистам старшого покоління було не просто забути про це. Однак рішення прийнято. Тепер колектив працюватиме під іменем корифея української драматургії Михайла Старицького, чиї п’єси віддавна йдуть у цьому театрі.

Ірина КОЗАК.