Ранкове засідання 5 лютого

Уже традиційно сесійне засідання розпочалося в умовах блокування трибуни та президії Верховної Ради — цього разу у блокуванні взяли участь і представники коаліції, й опозиції. Щоправда, представники коаліції ставили собі за мету забезпечити умови для роботи Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка. Перед відкриттям засідання А. Яценюк звернувся до апарату Верховної Ради з проханням надати інформацію про фізичну присутність народних депутатів у залі. «До того моменту, поки не буде інформації зі столу реєстрації народних депутатів, відкривати засідання не будемо», — сказав він. З’ясувалося, що не зареєструвалося близько 50 народних депутатів. У зв’язку з цим А. Яценюк повідомив, що відсутні народні депутати будуть позбавлені зарплати за 5 лютого.

Розпочавши ранкове засідання, глава парламенту Арсеній Яценюк нагадав, що через блокування трибуни він так і не оголосив про закриття першої сесії Верховної Ради шостого скликання. Тож він закрив першу сесію та відразу оголосив про відкриття другої.

Проте надалі робота знову загальмувалася, оскільки під час численних погоджувальних рад фракціям опозиції та коаліції так і не вдалося дійти згоди. Враховуючи це, А. Яценюк повідомив про перенесення виступу Президента з посланням до Верховної Ради на інший день. Разом з тим глава парламенту зазначив, що народні депутати таки мають розпочати розгляд питань порядку денного, оскільки не існує причин для блокування трибуни. Зокрема, якщо йдеться про звернення Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра до Генсека НАТО щодо приєднання до Плану дій, то на розгляд парламенту винесено три варіанти постанов: про повну підтримку листа, про його повну непідтримку та проект постанови, запропонований А. Яценюком, який передбачає, що референдум має проводитися безпосередньо перед вступом України до НАТО. Також 5 лютого пропонувалося розглянути питання про створення тимчасових слідчих комісій Верховної Ради з розслідування обставин порушення Конституції і законів України міським головою Харкова Михайлом Добкіним та секретарем міськради Геннадієм Кернесом, про створення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів корупції міським головою Києва Леонідом Черновецьким та про створення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів порушення Конституції та законів міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. Окрім цього, за словами А. Яценюка, парламентарії мали розглянути питання про скасування депутатської недоторканності та зміни до закону «Про прожитковий мінімум».

Під час обговорення народний депутат Михайло Сирота (Блок Литвина) запропонував включити до порядку денного питання про зміни до закону про державні закупівлі. А оскільки ніхто із депутатів більше не запропонував ніяких пропозицій з порядку денного, то Роман Зварич («НУ—НС») закликав підтримати його в цілому та розпочати роботу. До цієї пропозиції приєднався Іван Кириленко (БЮТ).

Однак така постановка питання призвела до посилення блокування трибуни з боку опозиції. Зокрема, Петро Симоненко (КПУ) звинуватив головуючого у порушенні Регламенту, бо, на його думку, в голосуванні взяли участь відсутні народні депутати. М. Сирота, від імені Блоку Литвина, знову заявив, що фракція підтримає порядок денний, якщо до нього буде включено питання про зміни до закону про державні закупівлі. Утім, під час голосування порядок денний підтримало лише 215 народних депутатів. Після цього Володимир Литвин зазначив, що участь Блоку Литвина в голосуванні за порядок денний визначатиметься тим, чи до нього буде внесено питання про призупинення дії закону про державні закупівлі. Проте Сергій Терьохін (БЮТ) закликав Блок Литвина визначитися із тим, що вони хочуть. «Якщо ви хочете скасувати зміни до закону про держзакупівлі від 2005 року, то це одне, а якщо ви хочете скасувати весь закон, то це призведе до того, що за декілька днів буде розкрадено весь бюджет», — заявив він.

Підбиваючи підсумки обміну думками, глава парламенту А. Яценюк сказав, що, можливо вперше у Верховній Раді, відповідно до статті 26 Регламенту було поіменно показано, кого немає в залі. Та запевнив опозицію, що голоси незареєстрованих народних депутатів не враховуватимуться. Виходячи з цього, А. Яценюк знову поставив на голосування проект порядку денного на 5 лютого, зазначивши, що першим буде розглянуто питання про внесення змін до закону про державні закупівлі, які передбачатимуть скасування змін до нього від 2005 року та повернення до попередньої редакції. Однак і на цей раз запропонований порядок денний підтримали лише 215 народних депутатів. Після цього А. Яценюк зазначив, що коли не буде знайдено порозуміння між більшістю та опозицією, то не виключено, що Верховна Рада продовжить свою роботу у форматі 226 народних депутатів. Задля пошуку порозуміння головуючий оголосив чергову перерву.

Проте сесійне засідання так і не відновилося. Як повідомив лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко, коаліція була готова голосувати за всі внесені до порядку денного питання, бо навіть ті депутати, які були відсутні на початку засідання, також прибули до парламенту. «Ми забезпечили для Голови Верховної Ради умови для відкриття засідання, і Верховна Рада могла й далі ухвалювати рішення. Але після того, як почалася чергова погоджувальна рада, представники фракції Партії регіонів заблокували главу парламенту в його кабінеті», — повідомив В. Кириленко. На його думку, ці дії опозиції спрямовані на дестабілізацію задля можливого переформатування коаліції. Проте лідер «НУ—НС» запевнив, що цього ніколи не буде. Але хоч як там було, парламент після відкриття другої сесії поки що так і не зумів розпочати роботу.

Сергій ЛАВРЕНЮК.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

ДУМКИ З ПРИВОДУ

Сергій ТЕРЕЩУК (Блок Литвина):

— Прикро, що вперше за всю історію українського парламентаризму не закрили сесію так, як це передбачено Конституцією України. Тому ми почувалися минулого тижня в незрозумілій ситуації. І на початку цього тижня були налаштовані аж до звернення до Генеральної прокуратури, щоб вона виступила арбітром. Однак сесія відкрилася, депутати навіть проголосували порядок денний. Наш блок налаштований на продуктивну роботу. Бо є нагальні питання, приміром, про державні закупівлі. Той, хто був в регіонах, знає, наскільки це важливо. Хворі на діабет не можуть купити інсулін, а ми розглядаємо якісь другорядні законопроекти щодо НАТО. Тому ми переконані: спочатку треба вирішити кричущі питання, а потім інші. Якщо прислухаються до таких пропозицій, то компроміс вдасться знайти. Скажімо, можна прийняти постанову: розгляд питання про НАТО після референдуму. Це зняло б напругу в сесійній залі. Утім, очевидно, що Голова Верховної Ради певною мірою залежить від коаліції, він не хоче зайняти таку принципову позицію, рівновіддалену від усіх політичних сил. І це заважає розблокувати роботу парламенту. Наш лідер Володимир Литвин має величезний досвід роботи, налагодження компромісу і готовий поділитися з керівником парламенту. Думаю, найближчим часом вдасться знайти компроміс — іншого варіанта не може бути. Питання обрання керівництва також повинно бути вирішено. Наша фракція не претендує на посади: кандидатура Першого заступника парламенту має бути від опозиції, а Блок Литвина не в опозиції, а кандидатура заступника — від коаліції, ми також туди не входимо.

Сергій МІЩЕНКО (БЮТ):

— По-перше, треба розблокувати ситуацію, що склалася у Верховній Раді. По-друге, треба прийняти низку законів, які потрібні для держави, — те, що обіцяли політики під час виборів. Зокрема, про депутатську недоторканність, імперативний мандат, зміни до закону про Конституційний Суд, соціальні і економічні закони. На жаль, нині опозиція не бажає працювати, вона знаходить будь-які зачіпки. Не було б НАТО, було б щось інше. Сьогодні ми йдемо на всі поступки опозиції, все, що вони пропонують, ми готові розглядати і голосувати. Таке враження, що опозиції чим гірше в парламенті, тим краще. (Наприклад, вони свідомо нехтують засідання комітету з правової політики.) Якщо і надалі так буде, то парламент розпустять. Переконаний, треба сідати за стіл переговорів і приймати компромісні рішення. Але і опозиція має йти назустріч коаліції. На цій сесії треба обирати заступників Голови Верховної Ради. Арсеній Яценюк —талановитий, але ще молодий, деяких нюансів парламентського життя він ще не знає. Йому потрібні помічники. Від БЮТ ми запропонували кандидатуру Миколи Томенка.

Роман ТКАЧ («НС—НУ»):

Пошук компромісу — на завершальному етапі. Всі розуміють, що не можна безкінечно виставляти ті проблеми, які не є суспільно важливими для наших громадян. Так, «натовська» тема — дражлива, але це сьогодні не актуально. Нині бюджетна сфера кричить від закону про тендерні закупівлі, треба врегулювати ринок землі та низку інших важливих соціальних проблем, зокрема про прожитковий мінімум. Зроблено великий крок у формалізації роботи парламенту — одну сесію закрили, другу відкрили. На цій сесії не треба поспішати з обранням керівництва парламенту. Всі розуміють, що хитка більшість — ситуативна. Треба почекати, щоб до неї хтось ще приєднався. Посади заступника глави парламенту будуть для чергового компромісу. Першочергово треба приймати 12 законопроектів, які глава держави визначив як невідкладні. Я — оптиміст і переконаний: Верховна Рада працюватиме добре.

Олег ЦАРЬОВ (Партія регіонів):

— Дуже довго парламент не працював, а у депутатів накопичився великий борг перед країною. Бо багато проблем регулюються не законами, а, скажімо, постановами Кабінету Міністрів. Більше року гальмується розвиток економіки, вважаю, нам треба про це не забувати на другій сесії і приймати відповідну законодавчу базу. Однак Верховна Рада має працювати в рамках закону. І такі ініціативи керівництва держави, як лист трьох щодо готовності України приєднатися до Плану дій про членство в НАТО, не мають загалом виникати до референдуму. Народні депутати вимушені реагувати на такі небезпечні для країни речі. Серед нагальних законопроектів, які має прийняти друга сесія, — про статус російської мови.

Катерина САМОЙЛИК (КПУ):

— Друга сесія зможе працювати нормально, коли і головуючий, і коаліція дотримуватимуться і Регламенту, і законів, і Конституції. Сьогодні (учора. — Авт.) навіть не могли відкрити сесію. Нам навіть не запропонували вставити картки і зареєструватися. Якщо бути демократом і принциповим, то після перегукування треба було дати завдання заблокувати картки відсутніх депутатів. Звісно, всі проголосують за нову редакцію закону про державні закупівлі. Але те, що пропонувалося, — це велика провокація. Взагалі, у нас багато справ. Ось ми на засіданні комітету з питань науки і освіти прийняли рішення і розглянули питання про встановлення премій молодим кандидатам і докторам наук, про тестування знань, підтримки вітчизняного товаровиробника, контрактної служби в армії. Треба, щоб всі депутати розуміли: закон один для всіх! Поки закон не однаковий для всіх, роботи в парламенті не буде.

Записала ЛЮДМИЛА НІКІТЮК.