Серед книжок, що номінувалися на Шевченківську премію, — дослідження музикознавця Ігоря Шрамка «Лілея на болоті, або Шевченкова кобза». Це своєрідна книжка, де є все: і скрупульозність дослідника, і пафос, і заперечення всіх попередників, і сміливо-несподівані гіпотези. Пропонуємо увазі читачів відгук на книгу, що надійшов до редакції поштою. Цей відгук помітно екзальтований — але не більше, ніж сама книжка.

«Ігор Шрамко недарма попереджує: писав свою «Лілею на болоті, або Шевченкову кобзу» для гетьманів та козаків! Треба читаючи і знати, і міркувати, і отримувати задоволення від процесу мислення. Традиційно козацького процесу. Ігор Шрамко зумів побачити цілковиту подібність української писанки зі скіфською Змієдівою — археологічною пам’яткою Скіфії 5 ст. до н. е.! Побачив особисто ту єдність культурну Скіфії та України, про яку визнані гетьмани наукові страшаться навіть помислити.

В цій книзі він прорубує і шлях до загадки козацького ймення. Шукає не манівцями стежок до ймення нашого козацького на Землі, а прямісінько — на Небо! І знаходить там — на небесах!

В книзі автором докладно пояснено, як народ побачив у Небі кольори козацької «Покрови»: жовті — блискавиць, сині — хмар-грозовиць. А вже на Землю козацтво перенесло її реальні символи. У жовто-синіх кольорах козацьких прапорів. Вгорі —жовтий, внизу — синій! У жовто-блакитних кольорах козацького вбрання — жовтий верх, синій низ!

А що поняття «козак» пов’язане з поняттям вічної «кози» — Місяця, то й про це нагадав нам Ігор Шрамко.

Автор знайшов чотирирогу «козу» на печатці козацькій XVIII ст. — згадав про чотирирогу «козу» трипільську. Згадав про звичаї скіфські та їхні обряди з «козами» дивними, химерними. Не забув нагадати іншим про нашу давнину... Справді захоплюючі факти для розуміння генези українського козака! Включно й козацькими бандурами, з їхніми «рогами» та «зміями». Все багатство назбирано в Шрамковій «Лілеї на болоті...».

Петро ПАНЧЕНКО, доктор історичних наук, професор, віце-президент Української академії історичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат премії ім. Яворницького, генерал-полковник козацтва України.