Учора голова Комітету в закордонних справах Олег Білорус зустрівся з директором регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта паном Др. Штефаном Хроботом. Вони обмінялися думками стосовно перспектив членства України в ЄС та вступу нашої країни до Світової організації торгівлі.

А сьогодні Олег Білорус та голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк планують обговорити євроінтеграційні прагнення України з головою підкомітету у справах Європи, старшим членом комітету в закордонних справах нижньої палати конгресу США Робертом Векслером.

***

До Комітету з питань культури і духовності надійшов на розгляд законопроект «Про державну мову України».

Документом передбачається визначити обов’язки органів влади, посадових осіб на території країни щодо української мови як державної мови в Україні. Зокрема, законопроект пропонує уточнити статус української мови як державної, сфери її застосування, закріпити за органами державної влади право на пред’явлення кваліфікаційних вимог до посадових осіб відносно рівня знання й володіння українською мовою, а також державні гарантії підтримки і захисту української мови як державної мови в Україні.

Конституція України, звертають увагу автори проекту, народні депутати П. Мовчан та В. Яворівський, проголошує, що державною мовою в Україні є українська мова.

***

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Семинога зустрівся з віце-президентом Європейського банку реконструкції та розвитку Хорстом Райхенбахом. Вони обмінялися думками про стан реалізації в чорнобильській зоні відчуження трьох великих міжнародних проектів. Один реалізується за рахунок коштів Чорнобильського фонду «Укриття» (план здійснення заходів на об’єкті «Укриття» ПЗУ-SІP), два — за рахунок коштів Рахунку ядерної безпеки (сховище відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 та завод з переробки рідких радіоактивних відходів ЗПРРВ).

Окремо обговорювалося питання щодо необхідності дотримання термінів реалізації міжнародних проектів на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС, а також причини перенесення строків та докладання сторонами зусиль з їх усунення. Представники ЄБРР поінформували, що коштів країн-донорів поки що недостатньо на реалізацію міжнародних проектів, але висловили впевненість, що їх буде обов’язково знайдено.

***

Проект постанови «Про доопрацювання Закону України «Про Державний земельний кадастр», поданий народним депутатом Олександром Ткаченком, перебуває на розгляді в Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин. Проектом постанови передбачається врахувати в законі не тільки комплекс питань сільськогосподарських земель, а й усіх інших земель, які є в користуванні, а також прискорити прийняття цього закону.

На думку О. Ткаченка, однією з основних вимог Земельного кодексу є прийняття закону «Про Державний земельний кадастр».

***

Комітет з питань бюджету підтримує з зауваженнями програму діяльності Кабінету Міністрів «Український прорив: для людей, а не для політиків».

Таке рішення було ухвалено на засіданні комітету, на якому зазначалось, що програма є змістовним декларативним документом, який визначає шляхи та напрями проведення соціально-економічних і політичних реформ, реалізації культурних і міжнародних ініціатив держави. Зокрема, наголошувалося, що програма не передбачає етапності, системності й послідовності впровадження запропонованих заходів та їх чіткої часової прив’язки. Зазначалося також, що програма — це «декларація намірів, яка в обов’язковому порядку має бути підкріплена планом дій щодо її реалізації».