Парламент — не агітаційний майданчик. Думаю, ми здатні налагодити роботу Верховної Ради, зняти всі дискусійні питання і приступити до більш-менш злагодженої законодавчої роботи, — наголосив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк під час учорашнього засідання погоджувальної ради. Глава парламенту зазначив, що першочергово серед інших важливих питань мають бути вирішені два питання, які мають суспільний резонанс: приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО та конфлікт між керівником МВС та київським міським головою.

Арсеній Яценюк закликав народних депутатів надати можливість Президентові реалізувати своє конституційне право — виступити із щорічним посланням про внутрішнє та зовнішнє становище України. Крім того, сьогодні сесія має затвердити календарний план проведення другої сесії шостого скликання, розглянути програму діяльності Кабінету Міністрів «Український прорив: для людей, а не для політиків», а також низку кадрових питань, зокрема щодо звільнення голів Антимонопольного комітету, Фонду держмайна, Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення тощо. 6—8 лютого депутати працюватимуть у комітетах і фракціях.

Утім, невідомо, чи вдасться парламентаріям реалізувати порядок денний пленарного засідання. За словами лідера фракції Партії регіонів Віктора Януковича, блокаду Верховної Ради буде знято лише в разі ухвалення постанови про проведення референдуму щодо вступу країни до НАТО. Це питання, за його словами, має бути розглянуте перед виступом глави держави. Загалом депутат переконаний, що дії влади мають бути прозорими. «Ми впевнені, що питання підписання листа Прем’єр-міністром щодо вступу до НАТО мало розглядатися на засіданні уряду, якщо це так, чому про це немає жодної інформації», — наголосив Віктор Янукович. Якщо повноваження не були делеговані, чому є підпис Прем’єр-міністра, цікавився він. Така само позиція Партія регіонів з приводу підпису Голови Верховної Ради.

Наразі В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») переконаний, що всі питання щодо НАТО для Партії регіонів — лише привід, який вона використовуватиме якнайдовше. Він зазначив, що під час погоджувальної ради не було жодних поступок з боку опозиції. І жодна пропозиція коаліції для розблокування роботи сесії не дістала підтримки Партії регіонів та комуністів. Однак депутат сподівається, що компроміс все-таки буде знайдено. У такому разі парламент може працювати у пленарному режимі до кінця тижні. «Якщо Партія регіонів думає, що від блокування виступу Президента щось зміниться у кращий бік для неї, вона помиляється, — наголосив В. Кириленко і додав: — Якщо це культурні політики, вони мають дати можливість главі держави здійснити конституційне право». Якщо не буде свіжих ідей після виступу Президента, нехай Партія регіонів думає, як діяти далі, ми ж прийматимемо свої рішення. В. Кириленко повідомив також, що увечері має відбутися засідання ради коаліції, на якому власне і розглядатиметься питання подальшої роботи парламенту.

На знімку: народні депутати Олександр Омельченко, Володимир Литвин.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.