— Вважаю, що третій Кубок Першого каналу був певною мірою успішним, — сказав кореспондентові «Голосу України» віце-президент фонду «Національна футбольна академія» Олександр Ейдельштейн. — Головне, всі поки що кажуть, що він потрібний. І це, мабуть, головний підсумок. Хоча до ідеалу ще дуже далеко. Адже після перших двох зустрічей, за великим рахунком, турнірне значення наступних матчів, окрім фінального, «померло». Тому треба вживати серйозних заходів, щоб усі поєдинки без винятку викликали інтерес уболівальників.

— То чому цього разу людей на трибунах поменшало?

— Можливо, холодна погода або відсутність чогось нового позначилися на глядацькому інтересі. Треба все добре обмізкувати. Календар змагань зверстали, враховуючи насамперед інтереси «Бейтара», котрий тепер виступає в національному чемпіонаті. Якщо ми наступного року запрошуватимемо ізраїльські клуби або команди з інших країн, де в цей час тривають національні першості, то поставимо умови, щоб їхні ігри у тих змаганнях були перенесені. Інакше постраждають глядачі.

Уже немає такого підвищеного інтересу, як на двох попередніх турнірах, і до матчу «Спартак» (Москва) — «Динамо» (Київ). Можливо, не треба гнатися за цим протистоянням. А навпаки — розвести ці клуби по різним групам. І дати їм шанс зустрітися в фіналі.

— Попередній турнір ніби мав більше мотивацій...

— Абсолютно вірно. Адже торік ЦСКА, «Спартак», «Шахтар», «Маккабі» (Хайфа) були на той час учасниками розіграшу Кубка УЄФА. І через наш турнір готувалися до чергового етапу євровипробування, набирали необхідної форми. Цього року всі «пролетіли» повз Європу. Тому потреба в форсуванні кондицій відпала. Хоча українські клуби таки мали певні інтереси. «Шахтареві» треба було виправдовуватися перед своїм керівництвом за провал у Лізі чемпіонів. Динамівські футболісти мали довести ділом свою потрібність новому тренеру команди Юрію Сьоміну. У російських клубів таких стимулів не було. Така ситуація надто не задовольняла телебачення, а конкретно — Перший канал Росії, котре прагнуло, щоб до фіналу обов’язково вийшла саме одна з російських команд. Чого гріха таїти, рейтинг фіналу «Шахтар» — «Динамо» не був для нього такий високий. Хоча поєдинок виявився суперцікавим. Одне слово, коли будуть враховані інтереси команд, організаторів, телебачення, тоді й матимемо класний турнір з кожної точки зору.

— Чи не відмовилися від ідеї запросити клуби з Німеччини, Аргентини, Бразилії?

— Німецький чемпіонат поновлюється 1 лютого. І тамтешні клуби тепер перебувають у значно ліпшій формі, ніж українські та російські. Тому, запрошуючи їх, ми дуже ризикуємо. Однак це питання з порядку денного не знімається. Спробуємо провести роботу, щоб інтерес до турнірів в Ізраїлі виник і у бразильців, і в аргентинців та німців. Та й іще когось, вартого уваги. За таких умов наші команди змінять свої погляди, побачать, що це — не легка прогулянка, а треба викладатися по повній програмі. В результаті гострих поєдинків підвищиться рівень нашого турніру. Підготовку до чергового маємо розпочинати вже сьогодні.

Тель-Авів—Київ.

На знімку: запальний фінал.

Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО.