Відкритий лист Президенту України Віктору ЮЩЕНКУ

Вельмишановний пане Президенте! Змушені звернутися до Вас ще раз, оскільки до виконання Вашого доручення щодо розблокування запуску побудованого разом із американським інвестором надзвичайно важливого підприємства — комплексу з виробництва емульсійної матриці безпечної основи екологічної промислової вибухівки анемікс — поставилися формально. Відтак попри наявні передові технології, які відповідають усім світовим стандартам, ще й сьогодні у Кривбасі масово використовують дуже шкідливі тротиловміщуючі вибухові речовини, від яких уже давно відмовився індустріальний цивілізований світ.

Ще в серпні 2006 року спільне україно-американське ЗАТ з іноземними інвестиціями «Інтервибухпром» у Кривому Розі завершило будівництво потужного комплексу «Південний» для виробництва компонентів емульсійної вибухівки анемікс, єдиної в Україні, що має сертифікати України, Німеччини, Великої Британії та інших країн. Упровадження її у виробництво дасть змогу в декілька сотень разів скоротити викиди токсичних газів під час проведення масових вибухів у кар’єрах, повністю виключити перевезення небезпечної вибухівки територією держави, зменшити ймовірність її розкрадання, небезпеку проведення вибухових робіт, а також знизити їх собівартість.

Також у серпні 2006-го в Києві на конкурсі-виставці «Кращий вітчизняний товар-2006» анемікс, виробництво якого раніше було успішно налагоджено нами в Комсомольську для потреб Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, був відзначений золотою медаллю та дипломом. Утім, державна комісія без жодних на те підстав демонстративно відмовилася у встановленому законом порядку від оформлення результатів прийомки завершеного будівництва.

Ми зверталися з цього приводу зі скаргами до голови комісії та Криворізького міського голови Юрія Любоненка, однак це питання так і не було вирішено. Досі інспекція державного архітектурно-будівельного контролю управління містобудування і архітектури виконкому міської ради та виконком Інгулецької районної ради Кривого Рогу не підписують акт прийому-здачі об’єкта. До того ж вони взагалі нічим не пояснюють причин своєї відмови.

Реагуючи на нашу першу скаргу, адресовану Вам, Державна архітектурно-будівельна інспекція Міністерства регіонального розвитку і будівництва України в листі від 25.10.07 р. за № 24/4-1692, підписаному її начальником Олександром Бондаренком, визнала неправомірність дій інспекції державного архітектурно-будівельного контролю управління містобудування і архітектури виконкому міської ради. Це зайвий раз підтверджує, що введення сучасного виробничого комплексу «Південний» в експлуатацію навмисно незаконно блокується. Характерно й інше — такі дії місцевих чиновників залишаються безкарними.

У такий спосіб чиновниками не лише блокується запуск високотехнологічного україно-американського проекту виробництва, а й поглиблюються екологічні та соціальні проблеми регіону. Адже сьогодні місцеве населення піддається впливу надзвичайно токсичних речовин, які спричиняють понад 30 дуже серйозних захворювань. За офіційними даними, тільки за перше півріччя минулого року шкідливі викиди в атмосферу під час здійснення промислових вибухів у п’яти кар’єрах міста збільшилися на 22,3 відсотка. І це за того, що ВАТ «Кривбасвибухпром», яке монопольно здійснює промислові вибухи у Кривому Розі, протягом січня—жовтня 2007 року наростило обсяги підриву гірничої маси лише на 7,1 відсотка. Чи потрібно після цього дивуватися, що впродовж останніх п’яти років у місті, за даними медичних служб, зросли показники захворюваності: на 8 відсотків — на рак, на 8,4 відсотка — системи кровообігу, на 15,6 відсотка — бронхіальною астмою серед дорослих, на 6,8 відсотка — серед дітей?

Окрім цього, загальновідомим фактом є й те, що тільки торік ВАТ «Кривбасвибухпром» перевезло близько 40 тисяч тонн украй небезпечних тротиловміщуючих вибухових речовин по території житлових масивів Кривого Рогу. Тим самим і, на нашу думку, створювалася потенційна загроза для життя і здоров’я людей. Адже випадки аварій за участю автотранспорту, що перевозив тротилові речовини, у світі траплялися не раз. Жертви серед населення при цьому обраховувалися тисячами життів. В умовах нашого міста ми можемо говорити про потенційну небезпеку для життя криворіжців, яка за кількістю жертв і руйнівних наслідків може затьмарити останню трагедію на шахті імені Засядька.

Водночас наголошуємо, що всі ці проблеми й загрози легко вирішуються без залучення державних коштів. Необхідно лише відновити законність і дати можливість ввести до експлуатації давно готовий комплекс «Південний», який був побудований під потреби ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» із залученням іноземних інвестицій.

Звертаємося до Вас як до гаранта Конституції і прав громадян із повторним проханням втрутитися в ситуацію й дати оцінку діям криворізьких чиновників за демонстративне нехтування українського законодавства. Ми сподіваємося, що Ви не лише відновите торжество законності, а й допоможете у розв’язанні низки надзвичайно важливих екологічних проблем, які накопичилися й залишаються без вирішення в індустріальному Криворіжжі.

За дорученням трудового колективу ЗАТ «Інтервибухпром», Петро ЧЕПУРНИЙ, директор підприємства.

Кривий Ріг

Дніпропетровської області.