Учора Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк зустрівся з міністром закордонних справ Латвійської Республіки Марісом Рієкстиньшем.

Сторони обговорили питання україно-латвійських двосторонніх відносин, зазначили важливість подальшого їх поглиблення на основі прихильності до загальноєвропейських цінностей, наголосили на обопільній зацікавленості в розвитку парламентської складової міждержавної співпраці з огляду на діяльність груп парламентського співробітництва законодавчих органів обох країн.

Співрозмовники обмінялися думками про зовнішньополітичну складову україно-латвійських взаємин. З огляду на це було порушено тему європейської та євроатлантичної інтеграції України. Зокрема, наголошували на активізації вступу до СОТ та реаліях взаємодії з НАТО. У цьому контексті А. Яценюк сказав про пріоритетність євроінтеграційних прагнень нашої держави. Проте, за його словами, набуттю Україною членства у впливових світових організаціях передуватиме відкритий і відвертий діалог в українському суспільстві з метою його інформування про цілі та завдання міжнародних альянсів.

Глава латвійського зовнішньополітичного відомства підтвердив прагнення офіційної Риги всебічно сприяти здійсненню в нашій країні реформ і зміцненню демократії. До того ж він зауважив, що задля об’єктивного інформування громадян України про діяльність Північноатлантичного альянсу ініціюватиметься участь представників українських засобів масової інформації у саміті НАТО, що відбудеться в Бухаресті у квітні цього року.

Також у рамках зустрічі співрозмовники порушили питання про визнання Латвією голодомору 1932—1934 років в Україні геноцидом українського народу. М. Рієкстиньш поінформував про те, що невдовзі Саейм Латвії (латвійський парламент) заслухає проект декларації стосовно історичних подій в Україні, а саме — про визнання голодомору, і висловив сподівання, що ця декларація найближчим часом буде ухвалена. У свою чергу А. Яценюк висловив подяку латвійському дипломатові за підтримку України з боку Латвії в цьому важливому для нашого народу питанні.

Під час розмови міністр закордонних справ Латвійської Республіки позитивно оцінив політичні процеси, що відбуваються в Україні, та висловив сподівання, що демократичні перетворення в нашій державі триватимуть і надалі.

А. Яценюк та М. Рієкстиньш засвідчили необхідність продовження діалогу на найвищому рівні між двома країнами.

У зустрічі взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол України в Латвійській Республіці Рауль Чілачава та глава дипломатичної місії Латвії в Україні Атіс Сьянітс.

Прес-служба Верховної Ради.