Глава парламенту закликав усі сили до нормалізації роботи Верховної Ради

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк ініціюватиме у понеділок, 4 лютого, зустріч керівників депутатських фракцій з Президентом України Віктором Ющенком у зв’язку із запланованим виступом глави держави у парламенті зі щорічним Посланням Президента до Верховної Ради щодо внутрішнього та зовнішнього становища країни. Таке рішення прийнято учора за підсумками переговорів глави парламенту з керівниками фракцій.

Вони обговорили проект порядку денного останнього засідання першої сесії Верховної Ради шостого скликання і попередній проект другої сесії, в якому 397 законопроектів.

Голова Верховної Ради закликав усі політичні сили до нормалізації роботи парламенту. А. Яценюк, зокрема, запропонував ухвалити внесений ним компромісний проект постанови про деякі питання прийняття рішень стосовно вступу України до НАТО, що, на його думку, дасть змогу розблокувати роботу парламенту (цим документом передбачено, що прийняття рішень про вступ України до

НАТО можливе лише за наслідками всеукраїнського референдуму, який може проводитися після виконання нашою країною всіх необхідних для цього процедур у відносинах з альянсом).

Прес-служба Верховної Ради України.

Борги «Нафтогазу» реструктуризують

Президент Віктор Ющенко вимагає від уряду забезпечити збалансовану роботу НАК «Нафтогаз України». Про це глава держави заявив на вчорашньому засіданні Ради національної безпеки і оборони. Кожен уряд, за словами Президента, залишає компанію з мільярдними збитками.

Глава держави, як повідомляє «Українська правда», закликав Кабінет Міністрів не втягувати НАК у виконання своїх «політичних замовлень», а Міністерство фінансів — реструктуризувати борги «Нафтогазу» в разі потреби.

Заради безпеки життя

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді провести у березні 2008 року парламентські слухання: «Безпека на дорогах України заради безпеки життя». Члени комітету розглянули проект постанови, внесений народним депутатом Володимиром Мойсиком, і підтримали його. Під час обговорення народні депутати звернули увагу на те, що до Верховної Ради України третього, четвертого та п’ятого скликань було внесено більш як тридцять законопроектів, спрямованих на поліпшення стану аварійності на автошляхах, вдосконалення механізму притягнення винних до адміністративної відповідальності тощо.

Вжиття у 1999—2005 роках низки заходів, спрямованих на лібералізацію державної політики у сфері дорожнього руху, зменшення штрафів за скоєні на автошляхах правопорушення, зупинення прав автоінспекторів стягувати штраф та вилучати водійські посвідчення і розрахованих на підвищення внутрішньої дисципліни водіїв, пішоходів та інших учасників дорожнього руху, всупереч очікуванням, призвело до зворотних наслідків.

На засіданні комітету зазначалося, що нині масштаби дорожньо-транспортного травматизму в Україні значно випереджають аналогічні показники більшості країн світу (починаючи з 2001 року). Зокрема, доповідач народний депутат В. Мойсик наголосив на тому, що в Україні закріпилася стала тенденція збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод з потерпілими з 34,5 тисячі у 2001 році до більш як 50 тисяч у 2006-му. Порівнюючи показники аварійності за 2006 рік з аналогічними показниками 2000-го, він констатував: кількість дорожньо-транспортних пригод зросла на 45 відсотків; число осіб, що загинули, збільшилося на 42 відсотки, а поранених — майже на 60.

Аналіз дорожньо-транспортних пригод, проведений автором, показує, що їх основними причинами є зниження рівня підготовки водіїв, значне збільшення числа транспортних засобів, низька культура поведінки на дорогах, правовий нігілізм, усвідомлення юридичної безвідповідальності за вчинені правопорушення, байдуже ставлення до можливих наслідків дорожньо-транспортних пригод, повільний розвиток дорожньої інфраструктури та малоефективна робота працівників Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України.

«Питання безпеки на дорогах України перейшло із площини дорожньої статистики у площину національного лиха», — зазначив доповідач.

***

Проект закону про аудит з промислової безпеки і охорони праці готує до другого читання Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.

Документом пропонується визначити правові та організаційні засади здійснення аудита з промислової безпеки і охорони праці як системи заходів, спрямованих на встановлення відповідності діяльності суб’єктів господарювання вимогам законодавства у цій сфері.

На думку народних депутатів, прийняття законопроекту дасть змогу врегулювати питання збору достовірної інформації про об’єкт аудита та формувати на її основі аудиторський висновок. Крім того, проводити оцінку ефективності, повноти і обґрунтованості заходів, що вживаються для промислової безпеки і охорони праці на об’єкті аудита.

У документі визначаються вимоги до аудиторських організацій щодо права на проведення такої діяльності, права та обов’язки замовника аудита. Зокрема, право на отримання сертифіката аудитора з систем управління промисловою безпекою та охороною праці має фізична особа, яка отримала вищу технічну освіту, має досвід практичної роботи у сфері промислової безпеки та охорони праці або суміжних сферах протягом трьох років і успішно склала кваліфікаційний іспит. Перелік питань кваліфікаційного іспиту затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці один раз на рік. Термін чинності сертифіката — три роки.

***

У Комітеті з питань культури і духовності перебуває на розгляді законопроект «Про збереження об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО».

Документ, у разі його прийняття, врегулює правові, організаційні, соціальні та економічні відносини у сфері охорони об’єктів культурної та природної спадщини.

Автори проекту народні депутати В. Горбаль, А. Шкіль зазначають, що згідно з Конвенцією ЮНЕСКО 1972 року «Про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини», стороною якої є Україна з 1988 року, до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включено такі українські об’єкти: «Софія Київська — Києво-Печерська Лавра» (внесено у 1988 році), історичний центр Львова (внесено у 1998 році) та геодезичний об’єкт «Дуга Струве» (липень 2005 року).

Водночас, наголошують народні депутати, сьогодні ми стикаємося з порушеннями у справі збереження пам’ятки світового значення — історичного центру міста Львів. Отже, зазначають автори, маємо проблему не місцевого, а міжнародного політичного характеру, оскільки йдеться про зобов’язання не Львова, а держави перед міжнародною спільнотою. А відтак Україною не виконуються зобов’язання, взяті відповідно до Конвенції ЮНЕСКО про охорону культурної та природної спадщини, а також порушується Закон «Про міжнародні договори України», зокрема в частині виконання міжнародних договорів Україною.

На думку народних депутатів, такі дії або подальша бездіяльність можуть спричинити вилучення історичного центру міста Львів та Києво-Печерської Лаври зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що насамперед матиме негативні наслідки для іміджу України у світі як держави, що не здатна захистити та зберегти унікальну культурну спадщину.

Чемпіонат уже через чотири роки, а урядовці лише готуються підписати угоду про співпрацю

Під час візиту до України Прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска 26 лютого заплановано підписати угоду з питань спільних завдань та співпраці в рамках проведення Євро-2012. Про це повідомив міністр спорту Польщі Мирослав Джевецький. Раніше міністрові часто дорікали, що чемпіонат наближається, а документа, який міг би стати дорожньою картою проведення Євро-2012, ще немає. Залишається сподіватися, що до візиту Дональда Туска до Києва сторони врегулюють усі спірні пункти угоди, пише польська «Жеч Посполита».

Наші урядовці теж переймаються чемпіонатом. Звітів про відремонтовані стадіони, шляхи, аеропорти, щоправда, поки що немає, але днями міністр закордонних справ України Володимир Огризко заявив: українська сторона хотіла б вирішити питання запровадження безвізового режиму з Євросоюзом до 2012 року. Тобто до часу проведення чемпіонату, повідомляє Радіо «Свобода».