Учора відбулася підсумкова колегія Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення. Її учасники майже одноголосно зійшлися на думці, що, попри ускладнення політичної ситуації, комітету вдалося досягти істотних результатів за всіма напрямами діяльності.

Комітет посів належне місце в системі центральних органів виконавчої влади. І вийшов у лідери серед інших відомств за темпами розвитку галузі, — сказав під час доповіді голова Держкомтелерадіо Едуард Прутнік.

Приміром, серед пріоритетних напрямів роботи в 2007-му було визначено розвиток сфери державного телерадіомовлення. І в галузі зафіксовано найбільші за часів незалежності темпи зростання обсягу виробництва теле- та радіопрограм (відповідно, на 23 та 13 відсотків). Нині фіксується позитивна динаміка розбудови мережі всіх обласних державних телерадіокомпаній, реалізується державний проект технічного переоснащення телерадіоорганізацій.

Не перший рік точаться розмови про створення суспільного телебачення. Зі слів Е. Прутніка, торік підписано декларацію про співпрацю між Держкомтелерадіо, Нацрадою, профільним комітетом Верховної Ради та Національною комісією зі свободи слова при Президентові України про впровадження суспільного мовлення. Робоча група, до якої увійшли представники влади, громадськості, науковці та практики, вже розробляє концепцію суспільного мовлення. І за наявності політичної волі суспільне телебачення може вийти в ефір уже цьогоріч, вважає Е. Прутнік. А от реалізація іншого проекту «Перший громадський» дала змогу об’єднати в інформаційному просторі територіальні громади.

Та чи не найбільші здобутки на ниві книговидання. Завдяки участі Держкомтелерадіо, минулий рік став для вітчизняного видавця особливо успішним: за назвами обсяги виробництва книжкової продукції зросли на 26 відсотків, за накладами — на 13. Такий прорив удалося здійснити, в тому числі, завдяки налагодженню роботи ДАК «Укрвидавполіграфія». Фінансово-економічний стан компанії стабілізовано, а заборгованість із виплати зарплати ліквідовано. Капітальні інвестиції на технічне переоснащення тут збільшилися в 12 разів, а доходи і прибуток зросли на чверть. Державну програму «Українська книга» виконано повністю, звітують у Держкомтелерадіо. Наша країна у статусі почесного гостя взяла участь у двох міжнародних виставках в Мінську та Варшаві. А за ініціативою комітету на двох київських міжнародних виставках вітчизняним видавцям і книгорозповсюджувачам площі надавалися безплатно.

Е. Прутнік вважає таку практику цілком нормальною для країни, яка хоче розвивати духовність нації. На колегії він оголосив війну орендарям приміщень комітету в центрі Києва (зокрема, по вулиці Прорізній, 2, та Б. Хмельницького, 44). Свого часу тут були відкриті, зі слів голови комітету, «забігайлівки», тепер «квартиранти» не хочуть повертати приміщення в розпорядження держави. Їх начебто прикривають певні політичні клани.

— Хоч би де працював, я доведу розпочату справу до завершення, а на місці «забігайлівок» ми відкриємо книгарні, — запевнив Едуард Прутнік.

Після доповіді голови комітету з промовами виступали учасники колегії — представники від національної радіокомпанії, Першого національного телеканалу, концерну РРТ... Вони звітували про свою роботу та дякували комітету за співпрацю. А голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Віталій Шевченко, зокрема, зауважив: досвід розбудови Української держави свідчить про те, що часто навіть хороші закони і гарні плани не виконуються, буксують і провалюються тільки тому, що немає узгодженості в діях органів державного управління.

— Це був перший рік, коли в діях органів державної влади, які порядкують в системі інформаційного забезпечення державної діяльності ЗМІ, було порозуміння, яке дало нам змогу вийти на серйозні прориви, на реалізацію серйозних планів, — сказав він. — Це був перший рік, коли ми можемо говорити про якісь реальні результати, і коли ні в кого не виникає питання, чим займається Держкомтелерадіо, а чим Нацрада і в чому розмежовується їх діяльність. У нас не виникало жодних непорозумінь, на всі запитання ми мали принципову, виважену відповідь і відчували відгук у наших колег з іншої установи.

Серед головних завдань на майбутній рік Держкомтелерадіо визначив, зокрема: активізувати роботу з підготовки проекту Інформаційного кодексу, започаткувати дієвий механізм підвищення кваліфікації керівного складу державних телерадіоорганізацій та видавництв, організувати та запровадити систему моніторингу пілотного проекту роздержавлення друкованих ЗМІ, які комітет організовуватиме спільно з НСЖУ. На часі також впровадження суспільного телебачення, збільшення на наших телеекранах та в радіоефірах власної продукції, завершення технічного переоснащення обласних телерадіокомпаній. Також заплановано прийняти програму розвитку «Укртелефільму» на п’ять років. Країну очікує перехід на цифрові стандарти мовлення, а вітчизняним видавцям хочуть зробити пільгове оподаткування і технічно переозброїти поліграфічні підприємства.