А пожертвування політсилам зробити публічними та обмеженими

Міністерство юстиції звернулося до уряду з поданням про відновлення державного фінансування статутної діяльності політичних партій. Про це повідомив заступник міністра юстиції Андрій Богдан під час «круглого столу», присвяченого європейським правилам протидії корупції у фінансуванні політичних партій та виборчих кампаній. У заході взяли участь народні депутати України, представники державних органів України, неурядових та наукових організацій, експерти Ради Європи.

Андрій Богдан нагадав, що Законом «Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» згадані норми вилучено із закону про політичні партії та із Бюджетного кодексу.

Мін’юст планує розробити протягом 2008 року законопроект про внесення змін до Закону «Про політичні партії в Україні» стосовно фінансування політичних партій. Передбачається встановити критерії державної підтримки політичних партій; публічності пожертвувань політичним партіям та введення обмеження розміру таких пожертвувань; запровадження спеціального обліку прямих та непрямих витрат, пов’язаних з виборчими кампаніями стосовно кожної політичної партії, кожного списку кандидатів. Крім того, планується визначити критерії подання та оприлюднення регулярних звітів політичних партій, ведення незалежного спостереження за фінансуванням політичних партій та виборчих кампаній, а також встановлення ефективних, пропорційних та переконливих санкцій за порушення правил щодо фінансування політичних партій та виборчих кампаній.За словами заступника міністра юстиції, до цієї роботи планується запросити інститути громадянського суспільства, а також європейських експертів. До речі, фінансування діяльності політичних сил, і виборчих кампаній зокрема, — визнана європейська практика.