Загальновідомою є ключова роль комітетів Верховної Ради України в забезпеченні високої якості законотворчої роботи, що, в свою чергу, неможливо без залучення інтелектуального потенціалу суспільства під час підготовки та розгляду законопроектів, без високого професіоналізму працівників секретаріатів комітетів і насамперед їхніх керівників.

В Інституті законодавства Верховної Ради України в рамках проекту за підтримки Програми сприяння парламенту України було проаналізовано стан відкритості для громадськості парламентських комітетів, запропоновано на його підставі проведення низки заходів, спрямованих на розширення доступу громадян до законотворчого процесу, в тому числі серії семінарів завідувачів секретаріатів комітетів Верховної Ради України зазначеної тематики, схвалених керівництвом апарату Верховної Ради України.

1 лютого нинішнього року у Верховній Раді України відбувся другий семінар завідувачів секретаріатів комітетів, на якому обговорювали комплекс складних питань, пов’язаних із створенням ефективно працюючих веб-сторінок у кожному комітеті в єдиній системі відкритості парламенту.

Заступник керівника апарату Верховної Ради України

Ю. Ясенчук, директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України О. Копиленко , керівник Управління комп’ютеризованих систем апарату парламенту О. Сидоренко, завідувач відділу досліджень та перспективних розробок Управління комп’ютеризованих систем апарату Верховної Ради України С. Миронченко, керівник Інформаційного управління В. Резванюк, співдиректор Програми сприяння парламенту України (ПСПУ) Е. Рахімкулов, експерт ПСПУ Ю. Шкарлат, завідувач секретаріату Комітету з питань національної безпеки і оборони Д. Поліщук, завідувач секретаріату Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Ю. Сорочик у своїх виступах розкрили конкретні можливості розв’язання зазначеної проблеми, пов’язані з матеріальним, фінансовим, кадровим забезпеченням створення й успішної роботи веб-сторінок у кожному комітеті з урахування світового та вітчизняного досвіду.

За результатами зацікавленого обговорення було вироблено відповідні рекомендації та пропозиції щодо організації роботи з відкриття та інформаційного наповнення веб-сайтів у кожному комітеті Верховної Ради України, які направлені на розгляд керівництву апарату Верховної Ради України.

Було також підтримано ідею розгляду на наступному семінарі завідувачів секретаріатів комітетів у червні цього року питань організації та проведення громадських слухань у комітетах, що передбачено планом роботи Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.