Більше як на два роки затрималося спорудження двох житлових будинків на вул. Лаврухіна, 5 та 6, що на столичній Троєщині. Учора 358 інвесторів, котрі вклали в досі не збудоване житло близько 150 мільйонів гривень, пікетували КМДА (на знімку). Як розповів «Голосу України» член ініціативної групи Анатолій Лакісов, компанія «Смартех-Системз» обіцяла віддати ключі власникам квартир ще 2005 року, але роботи було зупинено. Тож мітингувальники вкотре вимагають відновлення замороженого будівництва, щоб люди нарешті змогли в’їхати в давно придбані квартири. За словами Анатолія Лакісова, представників ініціативної групи запросили до приміщення КМДА для зустрічі з першим заступником міського голови Анатолієм Голубченком, однак чи завершиться «зсувом» у тривалому будівництві розмова із високопосадовцем, невідомо.

Махінації у сфері нерухомості — не новинка для столиці, та це, на жаль, не єдині містобудівні проблеми Києва.

Національна спілка архітекторів України б’є на сполох! Організація виступає проти передачі функцій генерального проектувальника генплану Києва комунальній організації «Центр містобудування і архітектури» (вона підпорядковується Київміськдержадміністрації). Про це під час прес-конференції заявив президент НСАУ Ігор Шпара. «Ми, професійні архітектори столиці, впевнені, що ухвалення цього рішення є останнім і вирішальним кроком до знищення професійних принципів у формуванні міського середовища Києва», — сказано у зверненні НСАУ до керівництва міста і країни. Нагадаємо, що рішення, котре викликало таке обурення, Київрада ухвалила 27 грудня 2007 року. Фахівці вимагають терміново скликати позачергову сесію міськради для проведення слухань за участю професіоналів про скасування цього рішення...

..Тим часом у столиці триває стихійна і безладна забудова висотними комплексами місць, де, згідно з генпланом, повинні були розміщуватись транспортні розв’язки та інженерні комунікації, каже директор інституту «Київгенплан» Володимир Чекмарьов. А між тим генеральний план міста — це науково розроблена програма розвитку, це правила гри з обмеженнями не лише фізичними, а й естетичними.

— Ті, хто при владі, не розуміють, що в трилітрову банку більше трьох літрів не влізе, — каже президент Київської організації НСАУ Вадим Жежерін, — проте кожен, хто отримує землю, намагається витиснути з неї максимум.

Однак коли існують жорсткі правила, то всі знають, що є низка обмежень, що їх не можна порушувати. Генплан розраховує все: скільки має бути будинків, зелених насаджень, дитсадків, шкіл, комунальних підприємств тощо. Адже не секрет, що саме відсутність достатньої інфраструктури є хворобою особливо нових столичних районів. Тож нині Київ — на межі екологічної, містобудівної та транспортної кризи, бо не продумується розміщення інженерної інфраструктури, транспорту, соціальне житло, комунальні підприємства.

— Сьогодні, — каже віце-президент КО НСАУ Георгій Духовичний, — за кількістю ігрових залів та казино Київ наближається до Лас-Вегаса, а от садочків для дітей та шкіл будують дедалі менше. Таких проблем не має жодне інше місто України. На міжнародних конференціях архітекторів навіть з’явився термін «київський синдром», який означає безладне, безконтрольне знищення міської інфраструктури.

Загалом, за підрахунками директора інституту «Київгенплан» Володимира Чекмарьова, без узгодження з генпланом під забудову в столиці було віддано близько трьох тисяч га(!). Якими наслідками може обернутися така містобудівна політика вже через 3—5 років, тих, хто видає на це дозвіл, напевне, мало хвилює.

Годі сьогодні говорити й про естетику забудови Києва, коли в центрі столиці раз по раз з’являються будівлі, які конкурують одна з одною за титул «найпотворніший архітектурний об’єкт року», переможців тут щороку називає архітектор, президент «Клубу естетичної непокори» Лариса Скорик.

Цікаво, що Нью-Йорк і досі живе за генпланом 1990 року, а, отже, має довгострокову перспективу розвитку. А от у нас поки що не розуміють: планування має бути не на завтра чи на рік, а на довгий час. На запитання, чи ще можна виправити ситуацію, що склалася, Володимир Чекмарьов відповідає ствердно. Але для цього, каже, потрібно відмінити всі «містобудівні обгрунтування будівництва об’єктів, не узгоджені з «Київгенпланом»...

Анна БОЙКО.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.