Футбол. Учора пізно ввечері в Ізраїлі фінішував третій турнір Кубка Першого каналу. Перший приз, як відомо, виборювали українські клуби — «Шахтар» і «Динамо». Розповісти про фінальний матч докладніше маємо змогу лише в наступному числі «Голосу України». А поки що — трохи інформації про події навколо змагань.

Оборонець «гірників» Дмитро Чигринський у поєдинку з ЦСКА розтягнув м’яза передньої поверхні стегна і вже повернувся у Донецьк, де пройшов ретельніше обстеження. За словами тренера донеччан Мірчі Луческу, Чигринський вибув з процесу приблизно на два тижні. Отож оборонець не зможе зіграти й за національну збірну в товариському матчі проти команди Кіпру (6 лютого).

Хоча є й приємні новини для прихильників «Шахтаря». В загальній групі вже працюють Разван Рац і Жадсон. До речі, з Рацем ми сиділи поряд на стадіоні «Блюмфелд» в Тель-Авіві на матчі «Спартак» (Москва) — «Црвена Звезда». І відчувалося, як футболіст скучив за грою. А от форвард «Шахтаря» Олексій Бєлік найближчі півроку виступатиме за німецький клуб Бундесліги «Бохум». Його передано в оренду 29 січня.

Є новини і в таборі динамівців. Воротар Роман Загладько та оборонець Євген Хачеріді, котрі брали участь в ізраїльському зборі, тепер перебувають на Кіпрі. Там у складі «Динамо-2» вони беруть участь у представницькому міжнародному турнірі, котрий триватиме до 9 лютого. В одній групі з киянами виступають болгарський «Левський» і румунський «Оцелул».

Президент єрусалимського «Бейтара» Аркадій Гайдамак — людина в Ізраїлі дуже знана. Він — відомий політик і підприємець — свого часу придбав футбольний клуб. І не заради забави. Він просто по вуха закоханий у футбол. Його «Бейтар» — чемпіон Ізраїлю і лідер нинішньої національної першості. Зрозуміло, що інтерес до пана Гайдамака з боку журналістів неабиякий.

— Як вам турнір Першого каналу?

— Дуже важливий і корисний. Добре, що він відбувається, коли в Україні, Росії та Сербії триває зимова перерва. А ще турнір сприяє налагодженню добрих контактів між нашими державами. Як на мене, збільшення кількості учасників пішло б на користь змаганням.

— Яка ваша оцінка виступу «Бейтара»?

Ми мали досить серйозних суперників. І наш клуб — дебютант змагання — виступив досить пристойно. Особливо тішить, що обіграли ЦСКА.

— Але могли виступити краще, якби Федерація футболу Ізраїлю пішла вам назустріч і дозволила перенести матчі національної першості, котрі відбувалися в ці само строки. Грати на два фронти важко. То, може, варто відмовитися від участі в турнірі Першого каналу?

— Проблеми у стосунках із федерацією справді існують. Але прагнутимемо налагодити контакт із її керівництвом. Ми проти втручання в суто клубні справи. В майбутньому не проситимемо, а вимагатимемо переносів.

— Невелика кількість глядачів на трибунах стадіону «Тедді» під час зустрічі «Бейтара» з ЦСКА наводить на думку, що для єрусалимської публіки турнір не дуже цікавий...

— Я іншої думки. Дуже підвела погода, ізраїльтяни не звикли до такої холоднечі. Наступного дня навіть рясний сніг випав. Зрозуміло, що ці «витівки» погоди лякають уболівальників. Це москвичі звикли до холоду. Мені за добу радили перенести матч у Тель-Авів. Але я наполіг на тому, щоб зустріч пройшла саме в Єрусалимі. Це — два зовсім різних міста. Грати на нашій сучасній арені набагато приємніше. До речі, керівники російських і українських команд також звернули на це увагу. Не приховую, я мрію про те, що наступного року всі матчі відбудуться в Єрусалимі. Для цього є усі передумови...

Віктор БРАНИЦЬКИЙ

(із Тель-Авіва).