Серія журналістських розслідувань під загальною назвою «З’їдені» не залишила байдужими наших читачів. Ні пари з вуст лише у можновладців, які від критичних стріл ховають голови в пісок.

Серед них — Міносвіти, де зробили вигляд, наче не читали першу публікацію «З місця — в кар’єру» («Голос України» від 13.10.07). У ній йшлося про «з’їдених» завуча Новоолександрівської ЗОШ (Херсонщина) Олену Падалко та директора Куп’янської школи-інтернату (Харківщина) Клавдію Федяй.

На виступ парламентської газети, яка стала на захист педагогів, галузеве міністерство промовчало, херсонські чиновники від освіти теж у рот води набрали.

Відгукнулися харків’яни. Щоправда, неординарним способом. «Голос України», не дочекавшись реакції, надіслав у Харківську ОДА листа з проханням оприлюднити щодо порушеної проблеми свою точку зору. І отримав... спростування. Так зване спростування, уточню. Мабуть, цього недолугого захисту мундира не було б, не запроси редакція бюрократів до розмови.

Підписант відвертої відписки начальник головного управління освіти і науки ОДА В. Гаркавець через 30 днів після нашого звернення інформував автора, що «жодних доказів того, до Федяй

К. П. написала заяву про звільнення під тиском... колишнього начальника управління Лунячека... не надано. Факти маніпулювання державними фінансами з боку співробітників головного управління не підтверджені доказами».

Пардон, як казав Бонапарт, але про причетність «співробітників» у статті не йшлося. Якщо пан Гаркавець неуважно читав її, то це мусив(ла) зробити Тараненко, який(а) вочевидь, сумлінно, відповідально та принципово готував(ла) відписку протягом місяця.

«Факт перебування Федяй

К. П. 23.06.2006 р. на робочому місці в нетверезому стані встановлений актом медичного огляду... проведеного комісією. Вказаний акт скасований не був», — стверджує Гаркавець, довірившись Тараненку(о).

Така «поінформованість» вражає. Уміння «відписантів» перевертати все з ніг на голову викликає щире захоплення їхнім професіоналізмом і душевністю. Це ж треба бути такими уважними до долі колеги, щоб не поцікавитися у неї, чи справді комісія з контролю за якістю проведення медоглядів... при головному управлінні охорони здоров’я ОДА (головуючий П. Задорожний) відмінила висновок куп’янського нарколога від 23.06.06 р. Адже цей «гріх» комісії зафіксовано в її листі від 31.08.06 р.

Черговий образчик теплого ставлення харківських крючкотворів до колеги читаємо у листі головного педагога області: «Із заявами про працевлаштування... Федяй К. П. не зверталася».

Без коментарів, панове гуманісти. Ознайомтесь лише з відповіддю вашого сусіда по коридору влади В. Ландсмана, першого заступника начальника головного управління освіти і науки. «З’їденій» Клавдії Федяй він 26.07.06 р. написав, що «на даний час у закладі відсутні вакантні посади». І це не єдина відмова «білій вороні» у працевлаштуванні. Їй, нагадаю, до пенсії залишався рік...

Наостанок ще одна цитата з листа Гаркавець-Тараненко: «Виходячи з вищевикладеного, стаття І. Ілляша «З’їдені» є поширенням недостовірної інформації, яка порушує права на повагу до честі, гідності та ділової репутації колишніх та нинішніх співробітників ОДА, головуправління освіти і науки, Куп’янської... школи-інтернату... Вважаємо за необхідне публікацію спростування статті І. Ілляша...»

Гадаю, честь, гідність і ділову репутацію «колишніх і нинішніх співробітників» мені вдалося захистити публікацією цього «спростування».