Тендерна палата оздоровиться

Комітет Верховної Ради з питань економічної політики запропонував парламенту розглянути в першому читанні й прийняти за основу законопроект про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, внесений Президентом України.Глава парламенту Арсеній Яценюк сподівається, що ухвалення президентського законопроекту про державні закупівлі розв’яже проблему корупції в цій сфері.

Тема тендерів порушувалася також під час зустрічі глави парламенту з ректорами вищих навчальних закладів Криму і представниками студентського самоврядування. «Місяць-півтора — і ми дійдемо згоди щодо цього закону», — сказав він.

Під час зустрічі освітяни порушили низку проблем. Зокрема, говорили про зниження якості шкільної освіти та підготовки фахівців, поступову втрату фундаментальності освіти, зростання соціальної напруженості у колективах та незадовільну матеріально-технічну базу навчальних закладів.

Голова Верховної Ради України запевнив, що парламент приділить належну увагу проблемам галузі. Він закликав освітян максимально відповідально підійти до зовнішнього тестування школярів, зазначивши, що «ми повинні дати шанс кожній дитині на отримання вищої освіти».

***

Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендував парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення змін до ст. 65 Закону України «Про вищу освіту» (стосовно створення самостійних госпрозрахункових підрозділів).

Пропонується доповнити статтю словами: «Для надання послуг у галузі вищої освіти та пов’язаних з нею видів господарської діяльності вищі навчальні заклади державної і комунальної форм власності можуть створювати структурні підрозділи, які діють на підставі положення, затвердженого відповідно до порядку, передбаченого статутом ВНЗ».

Члени комітету також ухвалили рішення про створення конкурсної комісії з присудження іменних стипендій Верховної Ради України та призначення премій Верховної Ради талановитим молодим ученим. Комісію очолив голова комітету Володимир Полохало.

На засіданні оприлюднено інформацію голови підкомітету з питань науки Михайла Зубця щодо представлених на конкурс робіт.

Як зазначив народний депутат, отримано документи від 34 претендентів, зокрема, 15 робіт представлено Міністерством освіти і науки, сім — Національною академією наук, дві — Міністерством охорони здоров’я, по одній — Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і Міністерством аграрної політики. Ще шість робіт надійшли від Київської міської ради.

Серед претендентів на 10 щомісячних стипендій по дві тисячі гривень — 18 докторів наук; на 20 стипендій по одній тисячі гривень — 14 кандидатів наук.

Людмила ШАПОВАЛОВА.

Польські митники зірвали переговори з урядом, а водії вантажівок погрожують заблокувати Варшаву

Черги вантажівок у 30—40 кілометрів усе ще стоять на україно-польському кордоні.

Учора з’явилася надія, що уряд піде на поступки, і митники повернуться до роботи. Проте переговори у Варшаві було зірвано, повідомляє польська газета «Жеч Посполита».

Представники протестного комітету, який називається «Білостоцьке порозуміння», заявили, що вони вимагають підвищення зарплати на 1500 злотих (3750 грн.), проте урядовці готові доплачувати не більше 500 (1250 грн.). Сьогодні у середньому митники отримують близько 3500 гривень. Крім того, їм стало відомо, що уряд збирається вирішити проблему на кордоні радикально — звільнити усіх протестуючих, а поки набиратимуть нових, їх функції виконуватимуть прикордонники. На це представник «Білостоцького порозуміння» Івона Фолта заявила «Жечі Посполитій», що розмовляти, коли до голови приставлено пістолет, вони не будуть.

Водночас польський уряд теж опинився у досить складному становищі. Окрім митників, припинити роботу погрожують усі працівники бюджетної сфери. Вимоги — підвищення зарплати. У прикордонному з Україною місті Перемишль уже вчора не вийшли на роботу медсестри та санітарки воєводської лікарні. Тож сьогодні уряд Дональда Туска розуміє, що, пішовши на поводу у митників, можна буде спровокувати загальнодержавний страйк.

Для прем’єра це не єдина проблема. Нині у Варшаві між палацом президента та канцелярією прем’єра розгорілася справжня війна. І українське питання відіграло у ній роль каталізатора. «Голос України» вже писав про те, що президент Польщі Лех Качинський у понеділок відкликав Радослава Сікорського з важливого засідання у Брюсселі після телефонної розмови з Віктором Ющенком. До того ж пан Качинський не погоджувався на телефонну розмову з міністром, а вимагав його негайного прибуття до столиці. Дональд Туск обурився тим, що міністрів його кабінету фактично витягають з доленосних засідань і примушують летіти до Варшави. У президента переконують, що питання, яке збирався обговорити Качинський із Сікорським, було вкрай важливе. І йому зовсім не було потреби зриватись із засідання. Міг би сісти й на наступний літак.

Поки польські газети описують усі подробиці цієї «під’їзної війни», як її охрестили тамтешні журналісти, під’їзд до самої Варшави вже сьогодні може опинитися під питанням. Польську столицю погрожують заблокувати водії вантажівок, які вже багато днів стоять на кордоні. Тепер, коли стало зрозумілим, що митники до роботи не повертаються, водії теж погрожують протестами.

Тим часом ситуація на українсько-польському кордоні не поліпшується: сотні вантажівок стоять у черзі, що вимірюється десятками кілометрів. Якщо раніше водії вантажного транспорту чекали на оформлення документів по 4—8 годин, то тепер тут стоять днями. На жаль, перспектива на наступні кілька діб для цих людей —очікування у холодних кабінах.

Тетяна ПАСОВА.

Приватне вугілля обходиться дорожче

Шестеро гірників травмовані внаслідок аварії на шахті № 222 ТОВ «Карбон» у Шахтарську (Донецька область).

Як розповіли «Голосу України» в територіальному управлінні Держгіртехнагляду, близько 4.15 у четвер у третьому західному конвеєрному розрізі пласта L7 стався спалах метану після того, як до виробки подали напругу після буровибухових робіт. На момент аварії під землею перебували 12 осіб. Із них шестеро дістали опіки, травми різного ступеню, у всіх потерпілих — отруєння рудничним газом. Гірників піднято на поверхню й доставлено до міськрайонної лікарні. Не виключено, що потерпілих перевезуть до обласних лікувальних закладів. На шахті працюють гірничорятувальники, які проводять обстеження аварійної виробки.

Шахта № 222 є приватним вугільним підприємством з невеликою кількістю працюючих. Інформацію про середню зарплату на цьому підприємстві отримати не вдалося: за номером «Карбона» відгукувався лише автовідповідач. За статистикою, торік на мільйон тонн вугілля, видобутого на таких дрібних приватних шахтах, припадало 15 смертельних випадків (у середньому по вугільній галузі Донеччини — шість смертей на кожен мільйон тонн палива). Тиждень тому груповий нещасний випадок стався на ще одній приватній шахті — «Воскресенській» у Сніжному. Тоді внаслідок спалаху метану були травмовані четверо гірників. Розслідування причин аварії ще не завершене, роботу шахти зупинено. Експертна комісія розглядає дві версії: спалах метану могла спричинити несправність електрообладнання або паління в шахті.

Ліна КУЩ.