Арсеній Яценюк: «Влада зробить усе для єдності й цілісності держави»

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк має намір виступити з законодавчою ініціативою щодо чіткого і зрозумілого законодавчого забезпечення облаштування і прав депортованих та визначення їх статусу.

Про це він заявив під час зустрічі з представниками сільських і селищних рад, жителями Сімферопольського району Автономної Республіки Крим з проблем самозахоплень земельних ділянок, яка відбулась у вівторок, повідомляє прес-служба Верховної Ради. На зустрічі з главою парламенту були присутні керівники, депутати місцевих рад, представники місцевої громадськості, меджлісу кримськотатарського народу. Ознайомившись із позиціями учасників зустрічі,А. Яценюк заявив, що ініційований ним закон повинен «чітко прописати всі можливості» щодо фінансування програми виділення земельних ділянок.

Голова Верховної Ради наголосив, що, не вирішуючи проблему справедливого розподілу землі, «ми фактично створюємо соціальну і правову кризу». При цьому А. Яценюк підкреслив, що його позиція в питанні розподілу землі базується виключно на законі і, в першу чергу, Конституції. «Скажу відверто: моя позиція не всім сподобається, але вона базується на одному — на пункті першому Конституції, де чітко передбачено, що земля є власністю народу України», — сказав він.

У цьому контексті А. Яценюк також відзначив і положення Основного Закону, згідно з яким кожен має гарантоване право на землю, наголосивши при цьому, що «всі у правах рівні». За його словами, політичні домовленості припустимі «лише в одному форматі — ухваленому і підписаному Президентом законі». «Я категорично виступаю проти будь-яких незаконних проявів, у тому числі і самозахвату земельних ділянок», — сказав він, додавши, що це його принципова позиція.

А. Яценюк наголосив, що, на його думку, самозахоплення земель не є підходом, який може існувати в європейській державі, і не є підходом, який «потрібен нашим братам — кримськотатарському населенню». Він підкреслив, що протизаконні дії в цьому питанні грають на руку «третім силам» і дають змогу в даному випадку «спеціально розігрувати їм кримськотатарську карту».

Також у вівторок Голова Верховної Ради А. Яценюк, під час прямого ефіру програми «Політична студія» на державній телерадіокомпанії «Крим», заявив, що всім політичним силам потрібно досягти домовленості з ключових національних пріоритетів, оскільки нормальна робота парламенту неможлива без діалогу між більшістю та меншістю. При цьому він висловився категорично проти «силового» розвитку подій у парламенті. «Якщо ми підемо на «силовий» варіант протистояння, ми ні до чого не дійдемо», — зазначив А. Яценюк. Він підкреслив, що коаліція зацікавлена в нормалізації роботи парламенту. «Для коаліції сьогодні надзвичайно важливо ухвалити програму діяльності уряду, коаліція безпосередньо зацікавлена в тому, щоб парламент працював. Коаліції надзвичайно важливо ухвалити цілий пакет економічних законопроектів, які допоможуть поповнити доходну частину бюджету. Для коаліції важливо сьогодні внести зміни до державного бюджету», — сказав А. Яценюк. «Парадоксально те, що все, що я назвав, важливо і для опозиції», — додав він.

«Парламент це фортеця, фортеця, в першу чергу, для захисту прав української опозиції. Це місце, де опозиція має відчувати себе абсолютно захищеною, де опозиція може розв’язувати ті проблеми, які вона ставить перед собою», — сказав Голова Верховної Ради та заявив, що має намір поставити на другій сесії Верховної Ради шостого скликання питання про персональне, особисте голосування кожного народного депутата, відповідно до Основного Закону. «В цьому сила і коаліції, і опозиції. Депутати повинні бути присутні, депутати повинні дискутувати, висловлювати свою думку, депутати повинні змагатися інтелектуально, а не фізично», — вважає глава парламенту.

Торкаючись теми виборів до місцевих органів влади, А. Яценюк висловив думку, що вони можливі тільки після внесення змін до виборчого законодавства, й додав, що «проведення сьогодні виборів до місцевих рад привнесе дестабілізацію на місцевому рівні».

Учора Голова Верховної Ради А. Яценюк під час засідання міжвідомчої комісії з розгляду питань і пропозицій, пов’язаних з поверненням і облаштуванням кримських татар в АР Крим, повідомив, що має намір звернутися до Президента з пропозицією скликати засідання Ради національної безпеки і оборони, присвячене розв’язанню проблеми самовільного захоплення земель в АР Крим. За словами А. Яценюка, він пропонуватиме винести на засідання РНБО питання про опрацювання методології виділення земельних ділянок тим, хто цього потребує, і «ще раз пройти всю проблематику», враховуючи, що «міграційні проблеми в Криму сьогодні треба розглядати комплексно». Прийняття закону, який би в тому числі передбачав і врегулювання статусу депортованого, А. Яценюк назвав ключовим питанням наступної сесії Верховної Ради. Він вважає, що в основу такого документа можна покласти доопрацьований закон 2004 року з цього питання, заветований тоді Президентом Л. Кучмою.

Глава парламенту також звернувся до представників меджлісу кримськотатарського народу, присутніх на нараді: «Ми не можемо йти по шляху самозахоплень. Це неконституційно». «Я закликаю вас: давайте зупинимось, приймемо системне рішення, в тому числі і з ув’язки як виділення земельних ділянок, так і фінансування їх розбудови, інших питань, пов’язаних з розбудовою соціальної інфраструктури», — сказав він.

На думку А. Яценюка, тривале зволікання з вирішенням питання про виділення землі у Криму депортованим «інспірує нерозуміння одне одного». Тому він закликав усіх учасників процесу «не тільки говорити, а й бути почутими один одним» і зменшити емоції, бо на емоціях провокується найстрашніша річ — міжнаціональне протистояння, чого не можна допустити. «Ми — один український народ, ми поважаємо кожну націю і зробимо все, що влада пообіцяла. Але давайте, по-перше, будемо діяти в рамках закону, щоб була можливість у влади спитати. Давайте будемо слухати одне одного», — сказав А. Яценюк. На застереження про можливість підготовки міжнаціонального вибуху через самовільне захоплення земель А. Яценюк категорично відповів: «Хочу вам висловити свою позицію як Голови Верховної Ради: вибуху в Криму не буде. Влада зробить усе для єдності й цілісності держави».

Значного впливу світової кризи на нашу економіку поки що немає

Європейський банк реконструкції і розвитку прогнозує незначний вплив кризи на міжнародних фондових ринках на країни Східної Європи, зокрема на Україну. Однак негативні настрої світових фондових майданчиків продовжують тиснути на український ринок, йдеться у щотижневому огляді українського ринку акцій компанії «Універ-Капітал».

«Як результат цього маємо найбільшу цього року тижневу корекцію — 49 пунктів і відкат індексу до значень середини липня — 1135 пунктів. Однак падіння індексу не зовсім точно відбиває всю картину загалом. Набагато більше, ніж «блакитні фішки», просіли папери другого ешелону — 10-15% за тиждень», вважають експерти, відзначаючи, що причину цього відкату слід шукати на світових ринках. Крім того, розмови про рецесію у США насторожують іноземних інвесторів і, як наслідок, спостерігається відплив грошей з українського ринку і збільшення заявок на продаж від нерезидентів.