Відкриті, успішні корпоративні громадяни

Ось так невимушено почесний президент ВАТ «Північний ГЗК» і ВАТ «Центральний ГЗК», народний депутат Олександр Вілкул відгукнувся про підприємства, які входять у «Метінвест Холдинг» Ріната Ахметова.

Власне, такими громадянами держава може пишатися. За останні чотири роки в основні фонди цих двох гірничо-збагачувальних комбінатів вкладено 3,3 мільярда гривень інвестицій. Торік вони виробили 39 мільйонів тонн залізорудної сировини і вийшли на шосте місце у світі після CVRD (278 млн. т), Rіo Tіnto (171 млн. т), BHP Bіllіton (110 млн. т) Arcelor Mіttal (46 млн. т) та російського «Металоінвесту» Алішера Усманова (40 млн. т).

Але не тільки цим можуть похвалитися залізорудні гіганти. Підприємства стабільно показують високу прибутковість, а високі прибутки — це високі податки. Чистий прибуток, наприклад, на Північному ГЗК проти попереднього року зріс більш як на 1 мільярд гривень, а відрахування податку з прибутку — удвічі. Це за того, що його частка у відрахуваннях до державного бюджету податку на прибуток у Дніпропетровській області та місті Кривий Ріг становить, відповідно, 15 і 25 відсотків. Як запевнив Олександр Вілкул, нині залізорудні підприємства групи несуть найвище податкове навантаження не тільки серед українських, а й серед усіх аналогічних підприємств на пострадянському просторі.

Досвід українських виробників залізорудної сировини з інноваційної політики, впровадження процесів автоматизації уже вивчають бразильці й африканці. Впровадження найсучасніших технологій дає змогу підвищити виробництво. Вже сьогодні комбінати показують такий рівень виробництва залізної сировини, якого вони не знали за всю піввікову історію свого існування, а раціональне використання природних скарбів дозволить підтримувати такий темп ще не менше 200 років.

Високий рівень виробництва дає змогу повністю задовольнити апетити українських металургійних комбінатів. І не тільки тих, що входять до групи Ріната Ахметова. Так, Олександр Вілкул повідомив про попередню домовленість стосовно підписання трирічного контракту з Маріупольським метзаводом імені Ілліча на постачання концентрату (обсягом до 6 мільйонів тонн на рік — з Інгулецького ГЗК). До цього угоди про трирічну співпрацю з найпотужнішим виробником залізорудної сировини уклали меткомбінат «Запоріжсталь» та підприємства групи «ІСД». Тому в середньостроковій перспективі на внутрішньому ринку Олександр Вілкул дефіциту залізорудної сировини не прогнозує. За його словами, вартість концентрату для всіх підприємств до квітня становитиме близько 70 доларів США за тонну, а відтоді коливатиметься залежно від світової кон’юнктури (з квітня по квітень вона буде стабільна). Нагадаємо, ціни на залізорудну сировину в світі визначаться в ході переговорів найбільших виробників з китайськими металургійними компаніями, однак вже зараз ясно, що вони зростуть від 30 до 50 відсотків. Тож і Олександр Вілкул упевнений, що «відкритим, успішним громадянам» цілком до снаги за підсумками цього року ввійти до п’ятірки кращих виробників залізорудної сировини у світі. А це, поза сумнівом, позитивно вплине на результати роботи металургійної галузі.

До слова, в Давосі Рінат Ахметов зауважив, що в цьому, природно, має бути зацікавлена і влада, оскільки, хочемо ми того чи ні, а до 40 відсотків валового продукту країни виробляє гірничо-металургійний сектор.

Віктор НІКІПЄЛОВ.

Водіїв на cевастопольських вулицях чекає «ураган»

Першу у Криму систему відеоспостереження з такою назвою встановлено в Севастополі. Завдання «урагану» — ідентифікувати транспортні засоби за державними реєстраційними знаками.

Спеціальні телекамери фотографують автомобілі, що рухаються, зображення передають у програму, яка з отриманого кадру виокремлює номер і виводить його на монітор комп’ютера чергової частини ДАІ. Якщо номерний знак занесено до бази даних викрадених автомобілів, то система сигналізує про це. За словами заступника начальника ВДАІ УМВС у Севастополі підполковника міліції Олега Нікуліна, гроші для придбання дорогої системи відеоспостереження виділила севастопольська міськдержадміністрація.

Відділ зв’язків із громадськістю УМВС України в м. Севастополі.