Учора в Києві відбувся Всеукраїнський форум «Влада і бізнес — партнери», в якому взяли участь Президент Віктор Ющенко, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк та Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко (на знімку).

Глава держави у своєму виступі вкотре звернув увагу на проблеми, пов’язані із функціонуванням податкової системи, що породжує недовіру між владою та бізнесом. Президент зазначив, що влада може розглянути питання зменшення податків, але бізнес, зі свого боку, повинен їх сплачувати у повному обсязі. «Детінезація має стати одним з найголовніших результатів цього року. Я переконаний, що вихід з цього питання можливий за умови зниження податкової ставки і розширення податкової бази», — зазначив В. Ющенко та висловив побажання, щоб 2008 рік став останнім роком, коли в Україні діє чинний Податковий кодекс. «Нам треба домовитися про те, що внаслідок діалогу між політиками і бізнесом буде виписано такий текст Податкового кодексу, який можна було провести в парламенті», — сказав він.

Також В. Ющенко наголосив, що найбільше занепокоєння у нього викликає процедура відшкодування ПДВ. Зокрема, у 2007 році в Донецькій області відшкодовано 93 відсотки ПДВ, у Запорізькій — 94 відсотки, тоді як у Київській області лише 50 відсотків, у Полтавській — 52 відсотки, Львівській — 56 відсотків... Президент пообіцяв, що найближчим часом для врегулювання цього питання буде проведено спеціальне засідання Ради національної безпеки і оборони.

Ще одна болюча проблема — діяльність правоохоронних дозвільних і контролюючих органів. Для прикладу. Щоб розпочати будівництво житла, сьогодні потрібно зібрати 130 підписів різних інстанцій. А повідомивши, що понад 40 державних відомств і установ щороку здійснюють перевірку більш як 90 відсотків підприємств, В. Ющенко зазначив, що у цій ситуації навряд чи може бути мова про партнерство та довіру між владою і бізнесом. Відтак, Президент запропонував учасникам форуму сформувати робочу групу, яка узагальнила б проблемні питання у відносинах між владою та бізнесом, а вже завдання влади — створити підприємцям сприятливі умови для розвитку і захистити їх від свавілля чиновників.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.