Отримані результати приємно вразили. Учні показали кращі знання, ніж під час попередньої сесії за усталеною формою іспитів. Директор школи, заслужений учитель України Олександр Сухомовський пояснює це тим, що тестування заохочує учнів до пошуку відповіді. «Коли дитина бачить перед собою низку варіантів і знає, що один з них правильний, її мимоволі охоплює азарт пошуку», — наголошує директор. Типовою помилкою для декого, навіть з відмінників, була їхня неуважність: вони заповнили тестові аркуші з порушенням обов’язкового правила — не друкованими літерами, а звичайними прописними. Комп’ютер не зчитав тексту, і відмінник отримав знижений бал, повідомляє наш вінницький власкор Віктор СКРИПНИК.

Вступних іспитів до вузів не буде. Стати студентом цього року можна, лише успішно пройшовши незалежне зовнішнє тестування. А от випускні іспити, щоб діти не розслаблялися, вирішили зберегти. Зарахувати в атестат можна лише результат тесту з української мови та літератури, історії та математики, решту — складати двічі.

Задоволених нововведенням зустрічати поки що не доводилося. Оптимісти стверджують, що удар по корупції відкриє двері перед обдарованими, а песимісти — що влітку, коли країна потоне в потоках усіляких махінацій і апеляцій, настане колапс системи освіти України.

Тестування заплановано на квітень-травень. Точних дат поки що немає. До 20 лютого кожен, хто вирішив вступати до ВНЗ, має зареєструватися в Центрі незалежного тестування й зазначити, які саме тести він писатиме. Українська мова і література обов’язкові для всіх. Решта (один або два) зі списку із 10 предметів вибираються залежно від вимог того вузу, котрий обрав абітурієнт. Подавати документи можна до необмеженого числа вузів і факультетів, однак в них повинні бути однакові вимоги до пропонованих для вступу предметів. Скажімо, якщо абітурієнт пише тести з хімії та біології, то він не може подавати документи ще й туди, де потрібна, крім сертифіката з результатами тесту з хімії, ще, наприклад, математика, яку він не писав.

Розробники системи незалежного тестування постаралися створити максимальну кількість ступенів захисту анонімності для тих, хто перевіряє роботи абітурієнта, щоб результат справді відбивав його знання, а не знання вчителя або укладачів підручників і шпаргалок. Проте недосконалостей вочевидь більше, ніж достоїнств. Головне, відсутність досвіду підготовки й перевірки тестів. Приміром, тести з української літератури у країні ще не писали жодного разу. Крім того, запитання тестів часто не збігаються з шкільною програмою. А якщо й збігаються, то тільки із програмами шкіл з поглибленим вивчанням того чи іншого предмета...

«Я переглянув тести з фізики й у першому знайшов три помилки в умовах задач», — розповів «Голосу України» один із викладачів факультету довузівської підготовки КПІ. «У відповідях на тести з математики стільки помилок! Я кажу дітям: розв’язуйте самі, не заглядайте у відповіді!», — каже викладач математики однієї з київських шкіл, а сама ремствує: «Що ж це буде, адже перевіряє комп’ютер. Дитина розв’яже правильно, а в машину буде закладена неправильна відповідь! І який результат?!».

«Моя донька — відмінниця, але вона дуже скрупульозна й абсолютно не вміє працювати, коли обмежена в часі. Я боюся, що за щось зачепиться й решту просто не встигне зробити, хоча все знає», — переживає мама випускниці-2008. До речі, скільки часу на написання тесту буде нинішнього року, ще невідомо. Не кажучи вже про те, проведуть чи ні пробне тестування в березні (за гроші).

«Подейкують, торік у деяких школах учителі, хоч і чужі, давали дітям списувати, підказували і перевіряли, що могли. А в іншій школі влаштували справжній терор, як написано в міністерській інструкції. Не можна було навіть поворухнутися. Спостерігачів нагнали й камери поставили, як у в’язниці. Але тоді це не було так важливо, адже результати тестів можна було сховати в тумбочку і йти вступати до вузу традиційним шляхом — складати і випускні іспити, і вступні», — тяжко зітхає інша мати.

«Тест з української літератури містить у собі ще й позакласне читання! Чого варте завдання: визначити, яким стилем і розміром написано поетичні рядки? А син вступає до будівельного, і йому для вступу потрібна тільки мова, але літературу не писати не можна, інакше з мови знизять бал», — зітхає ще одна мама й додає, що вчителі у школі менше, ніж за 50 гривень за годину додатково займатися не бажають: «А я стільки вузівським викладачам плачу.

Але тепер шкільні вчителі розуміють, що тести — це вступ, і я гадаю, що ціни за репетиторство будуть ще рости». До речі, книжечки із зразками тестів коштують від 20 до 30 гривень. І таких у кожного випускника, в якого немає можливості скачати завдання з Інтернету, по 6 — 8 штук.

Не втрачають оптимізму батьки випускників: «Треба, щоб директор нашої школи домовилася з директором тієї школи, де наші будуть писати, щоб їм дали списати й допомогли. А ми тут тим створимо відповідні умови!», «Треба просто дізнатися, де можна купити сертифікат з гарними оцінками. Цікаво, хабар у Центр незалежного тестування більший чи менший за той, на який ми збирали для вступу?».

З іншого боку барикад переживань не менше. «Я просто не вірю, що в нашому інституті не буде іспитів», — заявила «Голосу України» викладач математики (стаж роботи 25 років) одного із провідних технічних вузів країни. «У нас усі в шоці, — поділилася з читачами професор Національного університету імені Шевченка. — Гадаю, ближче до вступної кампанії все-таки щось зміниться». «У нас ніхто не ідеалізує ситуацію, що склалася в середній і вищій освіті. Реформа потрібна, але поступова, а не кавалерійським наскоком, унаслідок якого постраждають всі ті, хто має нещастя вступати цьогоріч», — заявив доцент Національного авіаційного університету.

Крім того, поки що ніхто не може дати відповідь на запитання, за якими критеріями, скажімо, на 50 місць будуть відбирати студентів зі 150 однаковими результатами тестів. Зрозуміло, пріоритет матимуть діти з гарними атестатами й ті, хто відвідував курси довузівської підготовки, а далі?.. І хто перевірятиме, як зроблено відбір?

Ті столичні університети, які торік уже приймали частину абітурієнтів за результатами тестів, поки що не можуть нічого сказати про дієвість нової системи. Утім, результати нинішнього експерименту над 524 тисячами випускників не примусять себе чекати. Конкурс сертифікатів починається з 16 липня, а зарахування — з 15 серпня.

Винятків немає ні для кого, крім військовослужбовців, які цього року закінчили службу, і інвалідів І—ІІ груп. Якщо дитина в день тесту занедужала, то написати його вона зможе не раніше липня, а отже, подати свій результат до приймальної комісії вже не встигне.

У разі, якщо ви не згодні з результатом, треба подати апеляцію. Якщо внаслідок перевірки підтвердиться, що оцінка, виставлена комп’ютером або вчителем (творче завдання з української мови перевіряється вручну, до того ж роботи возять перевіряти з одного міста до іншого), несправедлива, переписати можна. Також у липні. А якщо один із тестів написаний гірше, ніж на 4 бали, документи до вузу можна не подавати.

Лише одну поблажку поки що зробило Міносвіти: кожен учасник під час написання тестів може вибрати для себе ту мову, яка йому зручніша. Зрозуміло, що на обов’язковий для всіх тест з української це правило не поширюється.

Яна СТАДІЛЬНА.