Пікантність відносин луганських «бютівців» і «регіоналів»

Оцінюючи політичну ситуацію в регіоні, один місцевий аналітик сказав так: «Деякі політичні сили в Луганську стали розчинятися...». Він не уточнив, кого конкретно мав на увазі, але все зрозуміло і без пояснень. У регіоні сьогодні протиборствують дві головні сили — Партія регіонів і БЮТ з «НУ-НС». Пікантність їхніх відносин полягає в тому, що БЮТ хоч і представляє сьогодні в Україні партію влади, проте в Луганській області вона — в ролі опозиціонера до переважної тут Партії регіонів. На тлі цих відносин якось випали із зони уваги політиків і виборців колишні фаворити передвиборних гонок — комуністи і соціалісти. Лави членів партії і шанувальників цих політичних сил значно поріділи ще два роки тому, і сьогодні цей процес триває. Комуністи, щоправда, намагаються утримати свій імідж і активно використовують підходящий сьогодні момент — обговорення і прийняття бюджетів органами місцевого самоврядування на 2008 рік. Головне слово — «земля» — допомагає їм, розправивши плечі, завзято кинутися в битву за народне надбання. Депутатська фракція комуністів Луганської міської ради, наприклад, утрималася від голосування за затвердження міського бюджету з тієї причини, що «принципова позиція Комуністичної партії і її радикальна відмінність від буржуазних партій полягає в тому, що вона виступає за те, щоб земля і комунальне майно належали громаді, а не окремим людям». Така непохитна позиція, схоже, може повернути комуністам значну частку довіри старої гвардії виборців.

Треба сказати, що час обговорення і прийняття бюджету-2008 трохи активізував діяльність партійних організацій після передвиборних баталій. З’явилася можливість ще раз довести, як кожна з них опікується мешканцями рідного регіону.

Службовці мають вибирати: піти з партії чи з посади

Спостерігачі вважають, що в регіональній організації Партії регіонів сьогодні відбувається розкол і що багато хто вже поглядає в бік прихильників Юлії Тимошенко. Якщо вірити депутатові обласної ради Вадиму Даніеляну, то останнім часом до луганських «бютівців» звертається багато депутатів-«регіоналів» із пропозицією про співробітництво. В. Даніелян пояснює це тим, що керівники великих підприємств, бізнесмени вже втомилися від нав’язаних їм «рекомендацій» «регіоналів», які в обов’язковому порядку треба виконувати. Перед кожною сесією з депутатами проводять роботу і зобов’язують їх голосувати, як потрібно. «Не можна не помітити, що внутрішній конфлікт у фракції Партії регіонів стає надбанням широкої громадськості», — вважає Вадим Даніелян.

Розкол у своїх рядах «регіонали» заперечують, хоча не виключають, що такий процес можливий, але не так швидко, як це прогнозують. Народний депутат Володимир Ландик, котрий створював на Луганщині Партію регіонів і багато років її очолював, міркує з даного приводу так:

— Ми прийшли до влади на піднесенні — і до нас відразу примкнуло багато колишніх членів інших партій. Навіщо вони до нас прийшли? Щоб отримати посаду. До того ж не партійну, а чиновницьку. Тепер ці чиновники опинилися в перших лавах партії, одержали депутатські мандати. Вони витиснули тих, хто створював ПР, працював на її імідж, справді обстоював інтереси людей, а не чиновників. Можу навести багато прикладів, коли, отримавши посаду, чиновник спрямовує свої зусилля на боротьбу... з населенням. З підприємцями, наприклад. У такий спосіб ми втрачаємо своїх прихильників. Наша обласна організація втратила близько 200 тисяч голосів, 100 тис. — тільки в одному Луганську. Тому вважаю: чиновники мають піти або з партії, або з посади.

І ще одне цікаве спостереження. У публікаціях голови Луганської облради Валерія Голенка, що регулярно з’являються у виданнях, близьких до Партії регіонів, соціологи, які вивчають політичний клімат області, зазначають, що з’явилася в останній час критика на адресу великих партійних босів. Тому можна говорити про те, що в луганських «регіоналів» є свій погляд на форми і методи партійної роботи, які лідери ПР, вочевидь, не приймають. Іншими словами, донецькі, як і раніше, не визнають луганських, хоча останні зробили дуже багато для будівництва партії, її зростання та іміджу. Загалом для партії це погано. Хоч і кажуть, що прогнози — річ невдячна, проте без них не обійтися. Отож, за прогнозами деяких відомих у політиці луганчан, підготовка до виборів у місцеві ради, що, можливо, відбудуться нинішнього року, може кардинально змінити ситуацію в Луганській області, зрозуміло, не на користь Партії регіонів.

Луганськ.