Днями знову згадали залізничну аварію на Львівщині, що сталася в липні минулого року. Слідчі дії й численні експертизи завершено, і, як повідомив Генеральний прокурор України Олександр Медведько, фахівці вважають причиною катастрофи несправність платформи, на якій розміщувалися цистерни.

Власником платформи є казахстанське підприємство. Генпрокуратура України надіслала клопотання до прокуратури Казахстану. На місці аварії тривають розборки морального плану на вічну тему: хто винен?

Парадоксально, але серед «винних», як доводилося чути на власні вуха в кулуарах, називають сільського голову Ожидова Олександру Шах. Кажуть, поводилася «не так», дала ляпаса місцевій владі, скористалася ситуацією тощо. Останньою краплею, що переповнила чашу осуду «згори», стали кошти, що їх «вибила» енергійна жінка на аварійно-відновлювальні роботи. Наприкінці року згідно з розпорядженням Кабміну на адресу Ожидівської сільської ради надійшло 897 тисяч гривень. Подія неабияка, але радості на обличчі Олександри Шах я не побачила. Вона ледь стримувала... сльози.

— Жодна людина з місцевої влади мені не допомогла. Мені набридло битися головою, — каже вона. — Я була в Києві на затвердженні паперів, хоча мені сказали: це взагалі не твоя робота, є ціла купа спеціалістів. А мені шкода було бодай копійку втратити. Ми півтора місяця проходили тендерну процедуру, хоча йшлося про аварійно-відновлювальні роботи. Якби не просили, нічого нам не дали б. Народний депутат Петро Писарчук підказав, у які двері стукати. Я підготувала документацію і тоді почалася процедура. Сума велика, але коли ми розбили її по об’єктах, то коштів вистачає лише на заміну дверей, вікон, підлоги у будинку сільради, школі, у фельдшерсько-акушерських пунктах. У нас надзвичайно заполітизоване суспільство. Ходили розмови про домовленості Януковича з селом: «Двісті голосів даєте — будуть вам гроші». Повірте, ніяких обіцянок «під вибори» не було...

Ляпас, якого начебто дала Олександра Шах владі Львівщини, пов’язують з її проханням про допомогу одразу після аварії. Тоді мешканцям Ожидова та інших сіл порадили не випасати худобу і не користуватися питною водою з криниць. А де ж брати воду?

— Влада оголошувала всюди, що водою всі забезпечені. А люди йшли в сільраду: де вода? Я не витримала і звернулася через «5 канал»: «Ми потребуємо води і медикаментів». Через 5 хвилин до мене почали телефонувати з Дніпропетровська. Питали: як до вас доїхати? Мені сказали потім: своїм проханням про воду ви дали владі такого ляпаса! У деяких сільрадах воду не брали: мовляв, це — від Януковича! Була нарада сільських голів. Я запропонувала: давайте об’єднаємося, будемо спільно діяти. Але ж простіше — голову в пісок. Нас не визнали потерпілою стороною, ми фактично є... санаторно-курортною зоною. На відпочинок можна приїжджати! Сказали, що городина — «в межах допустимого». Але ж у нас в Україні немає методики визначення чистого фосфору в харчових продуктах. Та казати, що є критична ситуація, не можна. Природа сама відновлюється. Коли прийшли кошти, в районі вирішили переполовинити їх. Зібрали всіх голів сільрад без мене. Питання: як будемо ділити, кому на що треба? Але зі мною цей номер не пройде. У розпорядженні Кабміну чорним по білому написано: на Ожидівську сільську раду. Я сказала: не дам ні копійки на жодну сільраду, хай би вони діяли, як я. Мені так набридло воювати — ви собі уявити не можете...

Мабуть, не варто коментувати цей емоційний монолог. Зрештою, сорокарічну Олександру Шах, котра донедавна працювала землевпорядником, знають як керівника, що вміє бути самостійним і відповідати за свої вчинки. Ожидівська сільська рада, що об’єднує чотири села, розташовується при трасі. Тут працюють інвестори, підприємці. Вони сплачують податки, окрім того, їх залучають і до спонсорської допомоги.

Упродовж каденції голова сільради хоче багато встигнути. Зокрема, хвилює проблема вивезення сміття. У сільських радах немає комунальних служб. Це — закид на адресу Верховної Ради, що недопрацювала. А поки що Олександра Шах розраховує передусім на себе і свідому частину громади.

Спробували на своїй території збирати кошти — по три гривні з двору за одне вивезення сміття, але... Якось з вулиці дала гроші одна людина, а на причеп трактора накидали... 50 мішків.

— Кажу людям: не заберемо сьогодні сміття — завтра це ляже на плечі наших дітей, на їхнє здоров’я, — продовжує Олександра Шах.

Так, їй справді важко «битися головою», але на посаді сільського голови вона вперто продовжує робити це.

Насамкінець інформація для роздумів. Наприкінці року районна газета «Воля народу» під рубрикою «Добрі новини» повідомила про нагородження почесними грамотами Кабміну ліквідаторів ожидівської катастрофи. Серед нагороджених — голова Буської райдержадміністрації та його перший заступник, голова районної ради й інші місцеві керівники. Сільського голови Ожидова Олександри Шах у цьому списку немає. А щоб знала, як давати ляпаса...

Львівська область.