Виробництво автозапчастин — один із ринків, які в Україні розвиваються найбільш динамічно. Це й зрозуміло: автомобілів на наших дорогах з кожним роком дедалі більшає, тож комплектуючі до них мають постійний попит у споживачів. На цьому сегменті ринку працює понад 100 підприємств — як добре відомі ще з радянських часів гіганти галузі, так і невеликі, створені останніми роками. Але є ще й велика кількість напівлегальних кустарних виробництв...

Саме на їх виявлення і спрямовано спеціальну операцію під назвою «Цунамі», яку проводять нині правоохоронні органи в Херсонській області.

Всі організаційні та практичні заходи здійснюються за розпорядженням МВС, покликаним посилити протидію контрабанді, хабарництву, корупції, іншим злочинам і правопорушенням, пов’язаним з переміщенням товарів через митні кордони, а також згідно з державною програмою боротьби з корупцією та тіньовими схемами ввезення товарів в Україну.

— Розгорнуто роботу оперативного штабу, створено постійно діючу робочу групу, до складу якої включено співробітників усіх служб, зокрема управління боротьби з організованою злочинністю, з економічною злочинністю, відділу боротьби з незаконним оборотом наркотиків, ДАІ, інші, — коментує ситуацію прес-секретар УМВС Олена Петрова.

У ході операції працівники міліції перевірили інформацію про підпільну діяльність підприємства з гучною назвою «Багатогалузеве науково-дослідне виробниче об’єднання «Прогрес», котре насправді, як з’ясувалося, не має належного виробництва.

Під час перевірки правоохоронці знайшли гори готової продукції: стартерів, приводів до них, генераторів, радіаторів, шарнірів рульових, кульових опор, наконечників рульової тяги і т. д. Але при цьому не було виявлено навіть слідів якого-небудь технологічного процесу з її виготовлення. У непривабливого вигляду приміщеннях створено примітивну імітацію виробництва продукції, для чого встановлено кілька зовсім різних за своїм виробничим призначенням верстатів.

На запитання працівників правоохоронних і контрольних органів, де ж уся ця продукція виготовлялася, ніхто з керівництва не зміг дати зрозумілої відповіді. Не було пред’явлено також і технічну документацію.

Схоже, що завезені з Китаю контрабандним шляхом автозапчастини перепаковували в іншу тару й наклеювали етикетку псевдовиробника ТОВ «Прогрес». І хоча підприємство з 2001 року працює в одному з сіл під Херсоном, адресу на упаковці зазначено іншу.

У прес-службі УМВС відзначають, що під час перевірки співробітникам Держслужби боротьби з економічною злочинністю, а також представникам Держстандарту перешкоджали в одержанні будь-якої інформації про діяльність підприємства, його продукцію, технологію виробництва, устаткування, технічну й митну документацію. Нині, з метою визначення, за якими ж документами працює підприємство, погоджено питання про залучення до перевірки відповідних фахівців у сфері патентознавства, сертифікації і стандартизації.

Операцію «Цунамі» працівники міліції проводять разом із транспортною прокуратурою. Серед виявлених порушень — приховування даних про наявність на підприємстві того чи іншого товару, який підлягає митному оформленню, а також сплаті митних зборів. Зібрано також матеріали перевірки перебування на території України автомобілів з номерними знаками інших країн, які не зареєстровані згідно з чинним законодавством і не пройшли митний контроль.

— Усе це завдає значної шкоди економіці нашої країни і підриває її авторитет як надійного партнера в боротьбі з контрабандою, — підкреслює прес-секретар УМВС Олена Петрова. — Справа честі правоохоронних органів разом з державними структурами в галузі сертифікації, якості продукції і захисту прав споживачів покласти край цьому нелегальному бізнесу, який підриває репутацію України в очах світового співтовариства.