Закриття першої й відкриття другої сесії шостого скликання відбудуться в один день

У понеділок Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк провів погоджувальну раду за участю лідерів депутатських фракцій.

Враховуючи, що нині відбувається робота парламентаріїв у комітетах, учасники засідання обговорили низку питань з діяльності парламенту, зокрема стосовно шляхів розблокування роботи єдиного законодавчого органу, процедури закриття першої сесії Верховної Ради шостого скликання та порядку денного другої сесії.

Лідери фракцій попередньо дійшли згоди про закриття першої сесії в перший вівторок лютого поточного року, розгляду кадрових питань і, відповідно до Конституції України, відкриття у цей день другої сесії. Робота другої сесії Верховної Ради України шостого скликання розпочнеться з заслуховування послання Президента Віктора Ющенка. За результатами погоджувальної ради прийнято рішення щодо проведення подальших консультацій із зазначених питань.

Прес-служба Верховної Ради.

У кабінеті міського голови знайдено шпигунське начиння

Миколаївський міський голова Володимир Чайка заявив про те, що у своєму робочому кабінеті він знайшов звуко- та відеозаписувальну апаратуру. Одну мініатюрну відеокамеру він знайшов випадково в шухляді шафи кабінету, який примикає до робочого. Через мікроскопічний і ретельно замаскований отвір у стінці шафи вона могла бачити більшу частину внутрішнього кабінету. Тут же був і мікрофон, і передавальний пристрій. Аналогічний комплект, після ретельних пошуків уже із застосуванням спеціальної техніки, було виявлено в телемоніторі, встановленому на стіні робочого кабінету міського голови.

На думку фахівців обласного управління Міністерства внутрішніх справ, викликаних на місце події, виявлена техніка високої якості здатна тривалий час працювати в автономному режимі. А передавальні пристрої, що входили до кожного комплекту, забезпечують надійну передачу інформації на відстань до десяти кілометрів. Також оперативники заявили, що начиння встановлювали добре підготовлені фахівці. Причому для виконання робіт їм потрібно було неодноразово проникати в кабінет.

Коментуючи те, що сталося, Володимир Чайка, не приховуючи обурення, заявив, що зняту з допомогою виявленого обладнання інформацію швидше за все використовували з комерційною метою: «Тут розглядаються всі питання про землю, комунальну власність, архітектуру. Люди, які одержували цю інформацію, могли продавати її направо й наліво. І, я гадаю, продавали».

Міський голова написав з приводу знахідки офіційну заяву до правоохоронних органів.

Олена ІВАШКО.