Футбол. Третій міжнародний турнір «Кубок Першого каналу».

У групі А все вирішилося ще в неділю. Донецький клуб здобув другу перемогу і посів перше місце, а з ним і місце у фіналі.

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — ЦСКА (Росія, Москва). 3:1. Голи: Фернандіньо, 7, Ігнашевич, 14, Брандау, 43, Василь Березуцький, 67 (автогол).

«Шахтар»: Шуст, В’ячеслав Шевчук, Чигринський (Вілліан, 30), Кучер, Гладкий, Фернандіньо (Кравченко, 69), Левандовський, Ілсіньо (Вукич, 74), Брандау (Адріано, 63), Гюбшман (Полянський, 76), Срна (Гай, 89). Тренер — Мірча Луческу.

ЦСКА: Акінфєєв, Василь Березуцький, Олексій Березуцький, Жирков (Дзагоєв, 78), Красич (Мамаєв, 68), Вагнер Лав (Рахімич, 72), Жо, Джанер (Григор’єв, 64), Шемберас, Ігнашевич (Алдонін, 84), де Сілва (Рікардо, 46). Тренер — Валерій Газзаєв.

Попереджено: Срну, 38, Шембераса, 68. Вилучено Шембераса (90+1, два попередження).

Арбітр — Франк де Бліккер (Бельгія).

27 січня. Тель-Авів. Стадіон «Блумфілд». 3 000 глядачів. 9 градусів.

Зустрічалися переможці першого і другого турнірів в Ізраїлі. Цього разу український клуб легко переграв сильного суперника. Він діяв швидше, злагодженіше, цілеспрямованіше і потужніше. Надійно зігравши в обороні, «гірники» постійно гостро атакували і таким тиском виснажили опонентів. Усі м’ячі переможці забивали ефектно.

Одне слово, і гра, і результат дуже сподобалися глядачам, котрі в своїй більшості підтримували нашу команду. Вони не вмовкали, співали Державний Гімн України, українських пісень. Після зустрічі похвалив підопічних також Мірча Луческу. Визнав перевагу «Шахтаря» і Валерій Газзаєв. Однак сказав, що у фінальному поєдинку вболіватиме за київське «Динамо», за своїх друзів.

Гадаю, що і «Динамо» було б не проти такого прихильника. Але динамівцям треба було ще потрапити до того фіналу...

Група B. «Динамо» (Україна, Київ) — «Црвена Звезда» (Сербія). 1:1. Голи: Мільяш, 66, Гіоане, 82.

«Динамо»: Шовковський, Допілка, Михалик, Юссуф, Несмачний, Гіоане, Корреа, Нінкович (Дедечко, 64), Ребров (Мілевський, 70), Олійник (Алієв, 84), Шацьких (Кравець, 46). Тренер — Юрій Сьомін.

«Црвена Звезда»: Ранджелович, Туторич (Адамович, 68), Гуйє (Баста, 46), Броновицький (Єстрович, 46), Джорджевич, Кастілло (Богданович, 46), Мілованович (Мільяш, 46), Бурзанович (Перович, 46), Моліна (Короман, 46), Баркос, Рашкович. Тренер — Олександр Янкович.

Попереджено: Мілевського, 73, Юссуфа, 85, Єстровича, 85, Коромана, 90.

Арбітр — Алон Яфет (Ізраїль).

26 січня. Рішон-лі-Цірон. Стадіон «Габерфілд». 1 000 глядачів. Дрібний дощ. 8 градусів.

Безумовно, динамівці зіграли не так яскраво, як проти «Спартака». Чому? Їхній наставник Юрій Сьомін пояснив:

— Причина не одна. По-перше, назву складний календар, відповідно до якого в нас між двома першими матчами виявився тільки один вихідний день. По-друге, не вистачило емоцій. Гравці не були готові на сто відсотків відновитися за одну добу. Та й суперник був не з легких. Це відмінна команда, котра прекрасно грала в обороні, особливо в першому таймі. Натомість нам дуже не вистачало свіжості. Але я навмисно не робив більше змін у порівнянні з матчем проти «Спартака». Нам тепер потрібна стабільність. Насамперед в обороні, до якої і сьогодні немає претензій. Але, повторю, свіжості сьогодні не вистачило, а у «Црвени Звезди» з цим проблем не було. Команда грала лише перший матч...

До слів тренера слід додати, що «Динамо» виявило добрі вольові якості. Пропустивши першими в середині другого тайму, вони не запанікували. Навпаки, додали в русі. І весь час атакували сербські позиції. Створили чимало гострих моментів. Було таке відчуття, що чемпіон України неодмінно заб’є. Так воно і сталося.

— Наші фізичні кондиції ще далекі від оптимальних, бо тільки недавно почали готуватися до цього турніру, — прокоментував Олександр Янкович. — Але навіть за таких умов мої підопічні зіграли досить добре. Я дуже задоволений не тільки змістом поєдинку, а й ігровою дисципліною.

Коли ти сперечаєшся з таким серйозним суперником, як «Динамо», дуже важливо правильно стимулювати футболістів, щоб вони домоглися гарного результату. До того ж матчі на цьому турнірі є відмінною можливістю підготуватися до сезону.

Хоч нас і не вистачило на весь матч і ближче до кінцівки зустрічі команда практично «підсіла», але не докорятиму футболістам. Вони виклалися на сто відсотків.

...Наставник бєлградців весь час наголошував, що його колектив тільки розпочав підготовку до другої половини сезону. Але і динамівці в такому само становищі. Хоча вони після другого поєдинку на турнірі були першим кандидатом на вихід до фіналу. Однак не все втратили і футболісти з Сербії. Учора пізно увечері їм треба було обігрувати «Спартак» з перевагою в чотири (!) м’ячі. Тоді вони ставали фіналістами. Ви, на відміну від мене, либонь, уже знаєте про підсумок того поєдинку. Розповідь про нього — в наступному числі нашої газети.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (із Тель-Авіва).