Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк провів нараду за участю Голови ВР АРК, голів обласних рад, Севастопольської та Київської міських рад, міських голів обласних центрів.

Питання децентралізації влади порушується щоразу перед прийняттям державного бюджету. Щоправда, з року в рік у головному фінансовому документі країни відображено зовсім зворотні процеси. Тож, за словами Голови Верховної Ради, проблема полягає у відсутності чіткого підходу до того, як повинно функціонувати місцеве самоврядування, які підходи до реформування мають бути застосовані. На вчорашній зустрічі, за пропозицією Арсенія Яценюка, обговорили зміни до бюджету. Які, на його думку, мають прийматися не «під столом», а з урахуванням потреб громад і можливостей фінансового ресурсу держави.

Крім того, глава парламенту запропонував обговорити державну програму соціально-економічного розвитку, реформу житлово-комунального господарства, конституційну та адміністративну реформи. Остання, за словами Голови Верховної Ради, має розподілити державно-владні повноваження, і лише потім можна переходити до реформи територіальної.

Голови рад, говорячи про формування місцевих бюджетів, акцентували, зокрема, увагу на необхідності зміни податкової системи та повернення до тендерного законодавства 2004 року. Адже нинішнє законодавство — це зашморг для місцевих громад. Голови рад стверджували: ми не можемо виконувати делеговані повноваження без належної фінансової підтримки. Міста, які прийматимуть Євро—2012, повинні мати преференції, наголошували голови цих міст. Інакше в них просто не вистачить ані інвестиційних, ані власних коштів для належної підготовки до заходу. Змін потребує і виборче законодавство. Варто повернутися до мажоритарної системи. А дочасні вибори якщо й призначати, то лише після ухвалення нового виборчого закону, наголошували учасники засідання.

Врешті-решт громади хочуть бачити реальну, а не декларовану державну політику щодо місцевого самоврядування. Адже й досі зміни до законодавства, які безпосередньо стосуються самоврядних громад, ухвалюються без урахування думки працівників місцевого самоврядування. А така практика може завести країну в глухий кут.