Громада контролює дії місцевої влади

Бюджет міста — головний інструмент у розв’язанні проблем луганців, тому члени громади мають повне право не тільки впливати на його формування, а й контролювати виконання. Так вважає керівник громадської організації «Луганський обласний центр політичних і соціологічних досліджень «Політсоціум» Володимир Іванов.

— Активна участь луганців у процесах формування і виконання міського бюджету є засобом попередження корупції і сприяє підвищенню ефективності використання міських фінансів, —каже він. — Ми вже переконалися в тому, що громада може впливати на роботу органів влади, конкретно — на формування міського бюджету. Для цього не треба ухвалювати нові закони, достатньо самоорганізації людей, їхньої політичної волі.

Усе, чим займалася і займається організація сьогодні, передусім спрямовано на розвиток самоврядування, починаючи із громадських домоуправів, домоуправлінь тощо. Перш ніж розпочати реформу ЖКГ, вважає В. Іванов, необхідно навчити людей керувати власністю. На превеликий жаль, цьому питанню не приділяють належної уваги. Цілком логічно, що громадська організація взялася за таке навчання. Робота тільки почалася, але позитивні результати вже є. Спочатку, приміром, луганців учили проводити моніторинг реалізації програми з попередження аварій і технічних катастроф у житлово-комунальному господарстві обласного центру. Провели семінар, а потім отримані знання закріпили на практиці. У 40 житлових будинках активісти перевірили обсяги виконаних робіт з капітального ремонту систем теплозабезпечення і подачі гарячої води, водовідведення, а також ремонту покрівлі. Прикметно, що за всієї строгості і принциповості в ході моніторингу громадськість не виявила значних порушень. Крім невеликих недоробок будівельників, ремонт здебільшого роблять за всіма правилами.

Контроль з боку громадськості, за великом рахунком, вигідний міській владі. По-перше, він сприяє виконанню передвиборних обіцянок депутатами міської ради, по-друге, під контролем перебуває використання бюджетних коштів, по-третє, з’являються реальна зацікавленість територіальних громад у розв’язанні проблем рідного міста і бажання стати учасником перетворень до кращого. Скажімо, громадський моніторинг процесу формування бюджету міста на 2008 рік забезпечував контроль за тим, як були враховані пропозиції членів територіальних громад. Цей момент дуже важливий, оскільки, зокрема, члени громади подали 77 пропозицій, 90% з яких стосувалися проблем житлово-комунального господарства. За попередньою інформацією керівників виконкому міськради, більш як 60% цих пропозицій буде реалізовано через міський бюджет-2008.

— Але ми це перевіримо, — обіцяє Володимир Іванов. —На початку лютого разом з міською владою проведемо «круглий стіл», на якому розглянемо питання про ефективне використання бюджетних коштів на житлово-комунальне господарство.

Алла АНТІПОВА.

Луганськ.

Рік оновлення сільрад

На новосілля сільради в Широкій Греблі запросили всіх голів територіальних громад Хмільницького району на Вінниччині. Не для того, щоб подарунками обдарували. Хоча без них не обійшлося: головний платник податків, сільгосппідприємство «Нібулон», яке орендує в селян землі, передало сільраді новий комп’ютер, а районна рада — принтер. Головне — новосели поділилися досвідом, як за нинішніх умов зуміли завершити будівництво сучасної споруди.

Сільраду в Широкій Греблі розпочали зводити ще за радянських часів. Потім довгобуд не один рік «прикрашав» село недобудованими стінами. Кошти на завершення робіт збирали у складчину. За один раз зробити це не вдавалося. Акумулювали їх протягом кількох останніх років. Тут гроші і територіальної громади (торік удалося виділити 14 тисяч гривень), і районного бюджету (15 тисяч гривень), підставили також плече спонсори.

— Сільрада — це обличчя села, — каже голова Хмільницької районної ради Василь Чмелюк. — На жаль, більшість із них мала не найкращий вигляд. Щоб змінити ситуацію, ми провели інвентаризацію всіх будинків і визначилися, які з них найперше потребують ремонту чи реконструкції. Минулий рік оголосили роком сільради, щоб керівники громад пройнялися більшою відповідальністю за оновлення приміщень. На ці роботи виділили з бюджету району частину коштів. Так нам удалось відремонтувати всі, крім двох, будинки сільрад. У нинішньому році у такий само спосіб плануємо довести до ладу приміщення сільських амбулаторій і фельдшерсько-акушерських пунктів. Далі візьмемося за клуби й будинки культури.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Сєверодонецьк не хоче бути заручником нових політичних ігор

Депутати Сєверодонецького міської ради прийняли рішення відмовити у виділенні приміщення місцевого Льодового палацу для проведення другого з’їзду рад усіх рівнів. Такою була реакція сєверодончан на рішення сесії Луганської обласної ради провести цей з’їзд саме в їхньому місті. Прикметно, що ініціаторами пропозиції виступили депутати міської ради від фракції Партії регіонів. Як пояснила депутат Ельвіра Маринич, фракція не хоче ускладнення ситуації в місті та не бажає, щоб Сєверодонецьк став заручником нових політичних ігор. Вона запевняє, що ніякого політичного підґрунтя тут немає. Із 55 депутатів міськради ініціативу фракції підтримали 34 представники від Партії регіонів. Коментуючи свою реакцію на поведінку однопартійців, голова Луганської обласної організації ПР народний депутат Олександр Єфремов сказав, що в рішенні міськради простежується побоювання влади перед проведенням з’їзду і що депутати голосували під тиском. Луганське відділення Комітету виборців України вважає, що рішення міськради, котре ставить під загрозу проведення з’їзду в Льодовому палаці, може порушити права громадян, передбачені статтею 11 Європейської конвенції. Комітет гарантує юридичну підтримку громадянам, які оспорять дане рішення в суді.

Влас. інф.

Учора в Україні відбулися заходи, присвячені 70-річчю з дня народження видатного українського вченого-правника, першого голови Конституційного Суду України Леоніда Петровича Юзькова (1938-1995).

Після служби у Володимирському соборі та покладання квітів на могилу видатного юриста відбулися збори в Конституційному Суді України, де відкрито експозицію, присвячену пам’яті Л. Юзькова. На будинку № 27 по вулиці Панаса Мирного в Києві, де жив Л. Юзьков, встановлено меморіальну дошку.

У заходах взяли участь представники наукової громадськості, керівники державних органів, судді Конституційного та Верховного судів України.

З нагоди 70-річчя Леоніда Юзькова в нашій державі організовано інформаційно-книжкові виставки в Національній бібліотеці України ім. Вернадського, в Одеській державній національній науковій бібліотеці ім. Горького, в Харківській державній науковій бібліотеці ім. Короленка.