Підписання спільної заяви Президентом, Прем’єр-міністром та Головою Верховної Ради стосовно приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО є важливим позитивним кроком, у результаті якого має бути запроваджено інтенсифіковану інформаційну кампанію щодо євроатлантичної інтеграції країни. На цьому наголосив під час прес-конференції заступник генерального директора центру Разумкова Валерій Чалий.

На його думку, позитивна відповідь та схвалення Північноатлантичною радою приєднання України до ПДЧ надасть істотний поштовх системним реформам країни, спрямованим на побудову ефективної держави, конкурентоспроможної економіки, обороноздатної армії та відкритого європейського суспільства.

За його словами, у разі приєднання до ПДЧ країна має здійснити низку конкретних кроків, серед яких: скласти звіт про відповідність політики держави принципам демократії і економічної свободи, соціальної справедливості та екологічної відповідальності, а також щодо ефективного демократичного громадського контролю над Збройними силами.

Рішення про приєднання країни до Плану дій щодо членства в НАТО надасть значних практичних вигод у вигляді більш відповідальних, прозорих та ефективних дій уряду — і не тільки у сферах безпеки та оборони, а й у внутрішній, зовнішній, економічній та правовій політиці. Окрім того, змусить владу працювати ефективніше і більше дбати про людей.

Як розповів Валерій Чалий, на початку січня нинішнього року понад 200 представників неурядових організацій звернулися до керівництва держави з вимогою інтенсифікувати політику євроатлантичної інтеграції і здійснити кроки, необхідні для отримання ПДЧ. Заява стала одним із аргументів, що спонукав керівників держави відгукнутися на наполегливі вимоги громадськості. Це свідчить про завершення періоду невизначеності, що підривав протягом тривалого часу авторитет української держави.

“Нині чимало зарубіжних неурядових організацій та громадських діячів готові підтримати прагнення країни до членства в НАТО. Водночас представники громадських організацій та аналітичних центрів країни засвідчують свою готовність до поглиблення співпраці з органами законодавчої та виконавчої влади з тим, аби посилити політику євроатлантичної інтеграції та реалізувати програму реформ, передбачену Планом дій щодо членства в НАТО” — зауважив директор фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів.