Уже другу сесію поспіль депутати обласної ради намагаються навести порядок із розподілом землі в Хмельницькому районі. Однак зсунути справу з місця поки що не вдалося. З’ясувалося, що земельні проблеми такі заплутані, а зацікавленість сильних світу сього настільки велика, що й депутати виявилися безсилими.

Про те, що розподіл земель у цьому районі є, м’яко кажучи, проблемним, чуток ходить багато. Доводилося й мені, як журналісту, стикатися зі скаргами людей, котрі, маючи державні акти на земельні ділянки, раптом виявляли, що точно такі ж акти на ті самі ділянки має ще один, а то й два інші власники.

Одним із перших на земельну проблему в районі звернув увагу депутат обласної ради, багаторічний керівник успішного господарства у тому самому Хмельницькому районі Іван Рудик. Його неодноразові депутатські запити стосовно цієї проблеми активно підтримав і голова обласної ради Іван Гладуняк. Для того, щоб розібратися й дати остаточну відповідь, чи справді порушено закон і хто в цьому винен, депутати вирішили створити тимчасову комісію. Також звернулися до голови ОДА з рекомендацією на час роботи комісії відсторонити від виконання обов’язків голову райдержадміністрації. Перші результати роботи комісії сподівалися почути вже на наступній сесії. Однак замість цього отримали протест обласного прокурора і майже повне блокування роботи комісії.

За той час, поки депутати просили відсторонити керівника району і заборонити операції з землею, було підписано не один документ на нового власника, повідомив Іван Рудик. Йому вдалося відшукати навіть мертві душі, на які виписувалися державні акти на землю. Скажімо, власницею кількох гектарів стала мешканка Віньковецького району. Причому, померла вона в лютому, а акт на землю отримала в... травні. Ще однією власницею землі стала 80-річна мешканка знову-таки Віньковецького району. Але відшукати бабцю із таким прізвищем, за словами Івана Рудика, так і не вдалося. Здавалося б, такі факти мали стати предметом порушення кримінальної справи. Однак прокуратуру вони чомусь так і не зацікавили.

— Протягом майже трьох років я, як посадова особа, звертався до прокурора району з проханням розібратися в подібних фактах, дати їм правову оцінку. Однак звідти — жодної реакції, — каже Іван Гладуняк. — Зате майже миттєвим був протест прокурора на пункт у рішенні сесії про тимчасове відсторонення від обов’язків голови РДА. Своє рішення він пояснив тим, що голова ОДА не має права звільняти чи відстороняти від роботи голову РДА, це — право Президента. Справді, це так. Але є одна деталь. Сесія не відстороняла голову, а лише рекомендувала розглянути це питання голові ОДА, в чому, зрозуміло, ніяких протизаконних дій не було. І вже він міг би вирішувати подальшу долю цього чиновника: звернутися до Президента з проханням про звільнення або, маючи певну мотивацію, відмовити депутатам облради.

Тим часом заступник голови обласної ради і член тимчасової комісії Олег Хавронюк отримав із району відповідь. У ній йдеться про те, що ніхто ніяких перепон стосовно надання «земельної» документації не чинить. Однак технічної можливості зробити це немає. Бо, з одного боку, документація розпорошена по різних установах. З другого — щоб зняти копії документів, немає ні чорнила, ні паперу. До того ж деякі з документів — секретні, тобто недоступні для очей депутатів. Якщо через облогу секретності й утаємниченості не можуть прорватися керівники обласного рангу, то що ж говорити про хмельницьких селян? Хіба ж докопаються вони до того коріння, що глибоко вросло в земельне питання?

Утім, депутати налаштовані рішуче. Врешті-решт своє слово сказав і голова ОДА Іван Гавчук: адміністрація також створила комісію для перевірки цих резонансних фактів, результати її роботи очікуються десь за місяць.

А поки що, за словами Івана Рудика, в цій справі можна поставити три жирні крапки, котрі, безумовно, передбачають подальше розслідування ситуації. І зачитав оголошення з Інтернету, в якому пропонується купити землі на території Хмельницького району. Називається й ціна — кілька сотень мільйонів. Зазначено в оголошенні й телефон. Цікаво, чи бачив це оголошення хто-небудь із правоохоронців? Чи спробував хоча б заради цікавості, коли не заради виконання прямих службових обов’язків набрати номер цього телефону?

Справа набирає обертів. Іван Гладуняк готовий звернутися до Голови Верховної Ради, Генерального прокурора і навіть до Президента з проханням створити комісію на найвищому рівні, щоб розібратися з розподілом хмельницької землі.

Хмельницький.