Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся з Президентом України Віктором Ющенком та Першим віце-прем’єр-міністром Олександром Турчиновим. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі глави держави. В зустрічі також взяли участь секретар РНБО Раїса Богатирьова, керівники парламентських фракцій блоків БЮТ і «НУ—НС» Іван Кириленко та В’ячеслав Кириленко. Увагу насамперед акцентували на організації процесу приватизації у 2008 році та запобіганні ризикам у цій сфері.

Віктор Ющенко зауважив, що тема приватизаційної політики поточного року стане предметом розгляду РНБО в лютому, в результаті буде вироблено узгоджене бачення цього процесу. За пропозицією cекретаріату Президента, має бути створена робоча група з представників парламенту, уряду і секретаріату Президента, апарату РНБО та експертів, об’єктом аналізу якої стане проект державної програми приватизації та проект закону про приватизацію державного майна. На підставі напрацьованих матеріалів РНБО прийме рішення стосовно концептуальних засад приватизаційної політики, на яких базуватимуться законодавчі зміни та урядова політика в цій сфері.

Коментуючи прийняті урядом рішення щодо приватизації, глава держави висловив застереження стосовно того, що відповідно до них, продаж державного майна розглядається лише як джерело наповнення державного бюджету.

Крім того, на переконання Віктора Ющенка, приватизація підприємств стратегічних галузей, зокрема енергетики, без розробки та прийняття стратегії розвитку відповідних сфер економіки створить загрозу національній безпеці. Він висловився щодо поспішності визначення Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР) і ВАТ «Турбоатом» як підприємств, що мають бути невідкладно приватизовані.

«Наше завдання — підготувати кожний об’єкт, оптимізувати його вартість, вийти на ринок і взяти на ринку найкращу ціну», — заявив Президент.

На його переконання, треба не лише заручитися підтримкою фракцій під час голосування із законодавчих змін, які стосуються приватизаційної політики. Згода також має бути досягнута і щодо використання коштів, отриманих від приватизації.

Віктор Ющенко поставив категоричну вимогу унеможливити прояви корупції під час проведення приватизації.

На зустрічі було обговорено шляхи оптимізації роботи Ощадного банку (зокрема, зміна складу спостережної ради та керівництва) і фінансово-економічний стан НАК «Нафтогаз України». Президент запропонував винести питання стратегічних основ роботи цієї компанії на розгляд РНБО.