Щоб у Криму поменшало проблем

Сьогодні з дводенним робочим візитом Автономну Республіку Крим відвідає Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк.

Глава парламенту зустрінеться з представниками сільських і селищних рад і мешканцями Сімферопольського району автономії. Увечері Арсеній Яценюк виступить у прямому ефірі Державної телерадіокомпанії «Крим» і телерадіокомпанії «Чорноморка».

У середу, згідно із програмою візиту, Голова Верховної Ради огляне самопідіймальну плавучу бурову установку «Таврида», яка працює на Одеському газовому родовищі в північно-західній частині Чорного моря. Ознайомиться з функціонуванням Глібовського підземного сховища газу. Проведе зустріч з керівниками та працівниками управління підземного зберігання газу ДАТ «Чорноморнафтогаз» та робочу нараду з керівництвом ДАТ «Чорноморнафтогаз» з питань активізації освоєння вуглеводневих ресурсів українського сектора шельфу Чорного і Азовського морів, інвестиційної політики щодо ефективної розробки вітчизняних родовищ нафти і газу.

А. Яценюк також зустрінеться з членами президії Верховної Ради Автономної Республіки Крим, головами сільських, селищних, районних, міських рад, повідомляє власний кореспондент «Голосу України» Віктор ХОМЕНКО.

Зростатимуть ціни — збільшиться прожитковий мінімум

Прийняти за основу два законопроекти, які стосуються внесення змін до Закону «Про прожитковий мінімум» та деяких законодавчих актів, пропонує Комітет з питань соціальної політики та праці.

Члени комітету розглянули зміни до статті 4 Закону «Про прожитковий мінімум» (щодо затвердження прожиткового мінімуму), внесений народними депутатами Василем Харою, Олександром Стояном, Ярославом Сухим, та зміни до деяких законів України (про визначення параметрів коригування розміру прожиткового мінімуму), авторами якого є народні депутати Людмила Денісова, Андрій Сенченко, Володимир Яворівський, Василь Деревляний.

Документом пропонується відновити законодавчу норму про затвердження прожиткового мінімуму окремим законом, яка була чинна до 2005 року.

Такі зміни, на думку авторів, нададуть можливість посилити контроль з боку Верховної Ради щодо визначення вартісної величини прожиткового мінімуму (базового державного соціального стандарту). Народні депутати зазначили, що від її об’єктивності залежать державні соціальні гарантії та стандарти у сферах доходів населення, житлово-комунального, побутового, соціально-культурного обслуговування, охорони здоров’я та освіті.

Законопроектом пропонується внести доповнення до статті 4 Закону України «Про прожитковий мінімум», яке стосується обов’язкового коригування прожиткового мінімуму.

Зокрема, автори пропонують зобов’язати уряд в обов’язковому порядку вносити до парламенту пропозиції щодо перегляду затвердженого розміру прожиткового мінімуму на відповідний період, у разі його фактичного зростання більш ніж на п’ять відсотків.

Члени комітету підтримали проект, спрямований на поліпшення соціального становища найвразливіших верств населення, особливо в періоди непрогнозованої інфляції та зростання цін і тарифів.

* * *

Комітет з питань європейської інтеграції ініціює проведення парламентських слухань на тему: «Поглиблення співробітництва України з НАТО: відкритість діалогу, переваги співпраці»

На засіданні зазначалось, що необхідність прийняття відповідного проекту постанови полягає у підтвердженні стратегічного напряму розвитку України. За словами голови комітету Бориса Тарасюка, «питання про поглиблення співробітництва України з НАТО пропонується винести на парламентські слухання з метою продемонструвати суспільству відкритість існуючої співпраці з Організацією Північноатлантичного договору та переваги такого співробітництва».

Проведення парламентських слухань, на думку членів комітету, надасть можливість деполітизувати питання подальшого поглиблення відносин Україна—НАТО

.* * *

Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендує парламенту призначити Ігоря Куруса на посаду Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України. На засіданні більшість членів комітету підтримали проект постанови «Про звільнення Едуарда Прутніка з посади голови Держкомітету».

Пропозиція голови комітету Ганни Герман «керуватися під час голосування не політичною, а професійною доцільністю і залишити на посаді Едуарда Прутніка» не знайшла підтримки більшості членів комітету.

Едуард Прутнік у своєму виступі коротко окреслив досягнення Держтелерадіо протягом його головування і додав, що «сам особисто заяву про звільнення не писатиме, але виконає будь-яке рішення, яке прийме Верховна Рада». Він також порекомендував колегам кандидатуру Ігоря Куруса, зазначивши, що «ця людина може працювати системно і знає, як розвивати вітчизняний теле- і радіопростір».

Відповідаючи на запитання членів профільного комітету, Ігор Курус зазначив, що серед пріоритетів на посаді голови Держтелерадіо бачить створення суспільного мовлення, підтримку програми «Українська книга» тощо. «Я думаю, що я продовжу всі ті добрі справи, які розпочав Едуард Прутнік», — зазначив Ігор Курус.