Акціонери ВАТ «Агрофірма «Провесінь», що у Львові, напередодні новорічних свят переважною більшістю голосів переобрали голову правління товариства. Новим керманичем став Анатолій Сопронюк. Нове керівництво фірми обіцяє поступово вдвічі збільшити зарплату працівникам агрофірми, а також підвищити обсяги виробництва та фінансові потоки, які надходитимуть на «Провесінь» від акціонерів. Про це йшлося на прес-конференції в агентстві УНІАН за участю голови спостережної ради ВАТ «Агрофірма «Провесінь» К. Ялі та адвоката акціонерів товариства С. Кізіна.

Що ж стало причиною зміни керівництва на одному з провідних агропідприємств Львівщини?

У жовтні минулого року стосовно тодішнього керівництва агрофірми «Провесінь» Львівською обласною прокуратурою було порушено кримінальну справу за фактами зловживання службовим становищем під час реалізації акцій товариства за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 364 Кримінального кодексу України. «Службові особи ВАТ «Агрофірма «Провесінь» заподіяли збитків на 1 307 621,2 грн., що більш ніж у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян і є тяжким наслідком для інтересів товариства», — йдеться в постанові Львівської обласної прокуратури. Вражають сухі рядки з постанови: «службові особи ВАТ «Агрофірма «Провесінь» протягом 2002—2006 років перепродали 5 637 780 простих іменних акцій на загальну суму 101 823,8 грн., що на 1 307 621,2 грн. менше від номінальної вартості акцій».

Це вже не перша кримінальна справа, в якій фігурує колишнє керівництво агрофірми «Провесінь». Йдеться, зокрема, і про підробку підпису одного з акціонерів, у результаті чого понад 1 200 000 акцій агрофірми були «безоплатно перереєстровані» на іншу людину...

Утім, здається, колишнє керівництво львівського підприємства «Агрофірма «Провесінь» усе-таки перешкоджає діяльності нового голови правління компанії А. Сопронюка. За його словами, він не має можливості виконувати свої посадові обов’язки, бо проти нього, з метою дискредитації, чинять всілякі провокації. Попри те, що Господарський суд Київської області у грудні 2007 року прийняв ухвалу про заборону чинити будь-які перешкоди Анатолію Сопронюку під час виконання ним обов’язків голови правління ВАТ «Агрофірма «Провесінь», новому керівникові перекривають доступ на територію підприємства.

«У мене складається враження, що сьогодні колишнє керівництво практично узурпувало владу, і ми не можемо пройти на підприємство», — зазначив К. Ялі.

Разом з тим «використання подібних методів з боку колишнього керівництва лише поглибить ступінь його відповідальності, — вважає С. Кізін. Підприємство чекає інвестицій і нових правильних менеджерських рішень».

УНІАН.