Парламентарії працюватимуть у комітетах

Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що не закриватиме першу сесію парламенту шостого скликання, бо не має для цього законних підстав. «Завершилося засідання погоджувальної ради, і я можу повідомити, що шоу не буде. Я не допущу сьогодні протистояння в українському парламенті. Це — не найкраща ознака того, як діє українська держава у вищому законодавчому органі», — заявив він під час прес-конференції. Тож найближчим часом парламентарії працюватимуть у комітетах. «З огляду на те, що в нас близько 800 законопроектів зареєстровані й перебувають на розгляді в комітетах, я звернувся до голів фракцій і до керівників комітетів з проханням надалі продовжувати роботу парламенту не в залі засідань, а в комітетах для того, щоб узгодити порядок денний другої сесії Верховної Ради», — сказав А. Яценюк.

Водночас глава парламенту наголосив, що найприйнятнішим для всіх сторін шляхом має стати пошук компромісу, зокрема щодо НАТО. «Стосовно референдуму про вступ України до НАТО було внесено два проекти постанови — від коаліції та опозиції. Я вніс альтернативний проект, який відбиває волю всіх, окрім Компартії, фракцій, які ухвалювали відповідні закони, які підписалися під Універсалом національної єдності, і закликаю всі політичні сили підтримати мій проект», — повідомив А. Яценюк.

На думку глави парламенту, оскільки сьогодні ще немає підстав для проведення всенародного референдуму щодо вступу України до НАТО, то потрібно ухвалити рішення, що референдум відбудеться після проходження всіх необхіних підготовчих процедур. «Я не відкрию таємницю, коли скажу, що в НАТО ніхто Україну не чекає — ні сьогодні, ні завтра, ні післязавтра. Це п’яти- або й десятирічна перспектива для української держави», — зазначив він. При цьому А. Яценюк нагадав, що у 2002—2003 роках саме представники тієї політичної сили, яка сьогодні вимагає відкликання підпису глави парламенту під листом до генсека НАТО, ухвалювали рішення, які й передбачають приєднання до альянсу.

«У 2002 році за постанову, яка передбачала безпосереднє членство в НАТО, проголосували всі — і Партія регіонів, і СДПУ(о) — ті, хто звинувачує керівництво держави в незаконності підписання листа. У 2003 році також усі підтримали закон про основи національної безпеки. Де ж наша послідовність?», — запитав Голова Верховної Ради. Окрім того, за його словами, програма Партії регіонів (на 20-й сторінці) також передбачає посилення інтеграції з альянсом.

Що стосується інциденту між міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і київським міським головою Леонідом Черновецьким, то, за словами А. Яценюка, найімовірніше, на розгляд парламенту це питання буде винесено 6—7 лютого. Він пояснив, що парламент не може розглянути його раніше через відсутність відповідного проекту постанови. «У нас немає зареєстрованої постанови стосовно відповідальності або міністра внутрішніх справ, або київського міського голови, а це означає, що не існує предмету для ухвалення рішення», — сказав він. За його словами, у лютому Верховна Рада або заслухає інформацію Генпрокуратури про розслідування цього інциденту, або розгляне питання про створення тимчасової слідчої комісії.

Та оскільки сторонам так і не вдалося дійти згоди, то в парламенті з самого ранку п’ятниці тривало фізичне протистояння. Представники фракції Партії регіонів заблокували парламентську трибуну та двері, які ведуть до президії, а крісло Голови Верховної Ради знову зайняв депутат цієї фракції. Також президію парламенту було прикрашено гаслами «NАТО не пройде», «NАТО стоп», «Закон один для всіх???». Тож Голова Верховної Ради не тільки не зміг закрити першу сесію, йому навіть не вдалося відкрити ранкове засідання. Відповідаючи на запитання, коли все-таки відбудеться закриття першої сесії Верховної Ради шостого скликання, А. Яценюк сказав: «Закриття сесії буде тоді, коли я про це оголошу. Зараз я її закрити не можу через те, що заблокована трибуна і є нерегламентні дії наших колег». З огляду на ці нерегламентні дії Голова Верховної Ради повідомив, що дав розпорядження не виплачувати зарплату народним депутатам, які відсутні на засіданнях парламенту. «Я оголосив своє рішення керівникам фракцій стосовно виплати заробітної плати народним депутатам. Тільки ті депутати, які будуть безпосередньо знаходитися в залі, отримуватимуть заробітну плату. Іншим, за всієї поваги до них, зарплату не платитимуть», — зазначив А. Яценюк.

Нагадаємо, що у п’ятницю представники різних політичних сил також пікетували сам парламент. Зокрема, прихильники Партії регіонів закликали відмовитися від вступу до НАТО та зберегти позаблоковий статус України. Водночас представники Блоку Черновецького вимагали відставки міністра внутрішніх справ Ю. Луценка, а прихильники «Народної самооборони» та Блоку Кличка, навпаки, вимагали відставки київського міського голови Л. Черновецького.